Fotbalistul Nationalei care ne face PR la Londra si hotii romani care au speriat Marea Britanie. "Am venit si am luat teapa"

×
Codul embed a fost copiat

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea a IV-a. Florin Gardos, fotbalist la nationala Romaniei, este ambasador neoficial al romanilor in Londra. Din pacate, unii dintre conationalii nostri au nevoie, mai degraba, de un avocat decat de ambasador

Zona Westminster Bridge, pe malul Tamisei. Un hotel de 4 stele domina o intersectie in zona. O masina de lux e adus de un valet. Tanarul vorbeste romaneste.

Valet: Mario! Da, Mario. Marian, de fapt.
Reporter: De unde esti?
Valet: Din Valcea.
Reporter: De multi ani la Londra?
Valet: De vreo 7 luni. Sunt recent.
Reporter: Si l-ai mai vazut pe Florin?
Valet: L-am mai vazut, ne-am mai intalnit, da!

Masina ii apartine lui Florin Gardos, fotbalist de la nationala Romaniei. A jucat ca fundas la Steaua inainte sa plece in Regat, ca jucator la echipa britanica Southampton.

Echipa britanica l-a cumparat cu 6,8 milioane de euro, fiind al doilea transfer ca suma din Romania, dupa cel al lui Vlad Chiriches. Gardos locuieste in Winchester, la o ora de Londra, dar doua zile pe saptamana - duminica si luni, le petrece in marea metropola. Echipa Stirile PROTV a mers cu el intr-o mica plimbare.

Citește și
cover romani londra 1
Gladiatorii lumii moderne: romanii care ii apara pe bogatii si puternicii lumii. Conflicte cu mafia rusa, sampanie si vedete
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

"Cu condusul mai greu la inceput, mi-a trebuit putin pana m-am obisnuit, am luat cateva borduri. Dar e OK, m-am obisnuit, nu prea conduc prin Londra, asta e adevarul, doar prin Southampton cand merg la antrenament si cam atat. Londra e foarte aglomerata, gasesti greu loc de parcare si prefer sa vin cu trenul", spune fotbalistul.

Calatoreste mult si in Londra si in afara ei. A vazut muzee, monumente, dar si restaurante cu staif din Marea Britanie. Asa a cunoscut si cunoaste multi romani stabiliti in Regat. Toti cei care il recunosc vor sa faca fotografii cu el si cei mai multi i-au trimis fotografiile prin intermediul unei retele de socializare online. Iar de cand Florin a vazut ca in presa britanica sunt prezentati romani care ne fac de rusine, i-a venit o idee.

A initiat o campanie inedita si a creat online un grup pe care l-a numit sugestiv "Romani ca lumea", unde pune poze cu cei pe care ii intalneste. Fie ca e vorba de trenul cu care calatoreste, de un salon de cosmetica, de un restaurant japonez, sau chiar de taxi-ul cu care a ajuns la gara, Florin Gardos a cules poze cu romani de peste tot. Si nu se rezuma doar la fotografii, ci vrea chiar sa le afle povestea conationalilor pe care ii intalneste. Nu putini sunt cei mirati ca fotbalistul vrea sa afle cate ceva despre ei.

"Sunt unii care nu ma cunosc si le spun eu, uite, eu am o campanie, fac poze cu romani si ii intreb cand ai venit…sunt deschisi…In general oamenii sunt multumiti de situatia financiara de aici, majoritatea de asta au venit. Din discutiile mele toti isi doresc la un moment dat se se intoarca, dar nu stiu cand", explica Gardos.

Chiar daca acum castiga sume mari din fotbalul britanic, Florin Gardos spune ca stie cum e sa pleci de jos. Pana sa joace la Steaua si in campionatul din Regat, a locuit modest in Bucuresti, intr-o garsoniera foate mica.

Astazi, fotbalistul si-a inchiriat o casa cocheta la 100 de kilometri de Londra, iar cand vine in marea metropola se cazeaza la hoteluri cu pretentii, impreuna cu iubita lui. Spune ca Regatul Unit il schimba si pe el si pe romanii pe care ii intalneste in drum. E tara bunului simt si asta se vede in cele mai mici detalii, sustine Florin.

"Avem multe de invatat si in primul rand civilizatie si bun simt. La capitolul bun simt, pe unde am fost eu prin Europa, englezii sunt cu cel mai mult bun simt. Si un lucru marunt, scarile rulante, elementare…adica te civilizezi fara sa vrei", spune sportivul.
Iar mai nou, isi inspira si colegii de la nationala Romaniei sa promoveze romani cu care ne putem mandri peste hotare. Portarul Tatarusanu joaca in Italia si deja a inceput sa posteze fotografii cu tineri din orasul sau.

"Primul pas a fost acesta, am vorbit cu colegi, cu colegul de la nationala Ciprian Tatarusanu, incepe si el sa promoveze cativa romani ca lumea. Cel mai multi imi doresc ca pagina sa devina cunoscuta si sa ajunga in presa din Anglia, pana la urma asta e important", spune Florin.


Gardos s-a obisnuit si cu ideea ca in Regat joaca fotbal in prima zi din an si spune ca asta e o alta dovada de seriozitate in campionatul englez. Echipa sa a fost la inceputul sezonului pe locul 3, dar a mai coborat cateva pozitii. Florin povesteste ca la vara vrea sa-si aduca mai multi colegi de la echipa intr-o vacanta prin Romania. Vrea sa le arate si Bucurestiul, dar si litoralul de fite, cu fete frumoase, de la Mamaia.

"Nu au auzit lucruri bune, poate singurul lucru bun stiu ca sunt fete frumoase …Eu mereu le spun haideti in vacanta, haideti un weekend. Sunt lucruri frumoase de vazut si chiar imi doresc sa aduc cativa colegi", explica romanul.
A citit presa la Londra si i-a vazut pe romanii care joaca alba neagra si cersesc prin centru. Florin Gardos de la nationala Romaniei tine sa precizeze ca ei nu vor aparea niciodata in fotografiile lui. Pentru el romanii ca lumea sunt cei care isi fac meseria corect.
"Adevarul este ca romanii sunt oameni muncitori si asta e o parte negativa aici, eu am observat-o. Serviciile nu sunt la fel de bune ca la noi. Adica un exemplu banal, livrat de mobila, mi-au trebuit 14 zile sa primesc mobila in casa. Tot felul de scuze, romanii chiar sunt muncitori si cand se pun pe treaba, muncesc. Intr-adevar, sunt si cazurile negative, care nu ne fac mandri, dar nu sunt reprezentativi, eu asa zic", incheie Florin Gardos.

Ii considera un fel de colegi de tara, plecati impreuna in cantonamente lungi. In care toti se prezinta onorabil in fata englezilor, isi platesc darile catre statul britanic, se integreaza si nu deranjeaza prin ce fac. Insa nu toti romanii din Regat intra in aceste tipare, ba chiar sunt mult departe de ele. Vorbim despre conationali certati cu legea, care de ani de zile intra in atentia politiei metropolitane.

O echipa a Stirilor PROTV i-a insotit pe ofiterii britanici in misiuni incognito la care participa frecvent si politisti romani, detasati in metropola. Au toate motivele sa fie acolo, mai ales ca britanicii au alegeri, iar in campanie s-a pus si problema infractorilor romani.

Dovada ca ai nostri fac si multe probleme in Regat sunt misiunile politiei pe timp de noapte. Au loc filaje, urmariri si monitorizari video. Ofiterii intra in alerta in fiecare wekend, atunci cand londonezii petrecareti iau cu asalt localurile de noapte. Politistii londonezi par usor depasiti cand vine vorba de flagrant, pentru ca de ani de zile se bazeaza pe sistemul de supraveghere instalat in tot orasul si mai putin pe actiunile de pe strazi, acolo unde opereaza bandele romanesti.

Londra, miezul noptii, o zona intesata cu localuri, in orasul nou. Un loc mai animat dupa lasarea intunericului decat ziua. Pe arterele aglomerate are loc o actiune a Politiei Metropolitane. Participa si ofiteri britanici, dar si politisti romani. Toti sub acoperire, fara uniforme.

Echipa Stirile PROTV ii insoteste pe politisti, sunt cel putin 25 de ofiteri in civil care umbla pe strazi, intr-o singura zona. E o zona foarte intens circulata, sunt foarte multe pub-uri in aceasta zona, asa ca e un loc in care si hotii de buzunare isi fac veacul. Iar politistii sunt in civil si ii cauta. Este o operatiune care nu este la vedere.

Politistii sub acoperire discuta mult cu bodiguarzii localurilor. Pretind ca sunt clienti si actioneaza in mai multe echipe. Intr-una dintre ele sunt un barbat si o femeie, ambii romani. Inspectorul principal Nicolae, de la IPJ Sibiu, e transferat de doi ani in misiune la Londra.

"E munca de monitorizare, vezi oameni care sunt cunoscuti, ii filezi…Asta e o buna oportunitate si pentru noi sa vedem cum ii abordeaza. Au inregistrarile de pe camerele de vederi cu cei care au mai comis. Ma gandesc ca astea ajuta foarte mult…", explica politistul roman.

Incepe viata de noapte, incepe si tura politistilor. Prima jumatate de ora, primul suspect.
"Nick, chiar langa cameramanul meu e un baiat cu gluga in cap. L-ai vazut? Care fumeaza? Vorbeste la telefon, nu fumeaza. Il vezi, are o gluga in cap, aici pe trotuar."

Omul schimba directia pe o strada laturalnica. E observat urmarind o femeie, care a iesit usor ametita dintr-un local. Trece la un moment dat chiar in spatele ei, apoi se indeparteaza rapid, fara ca tanara sa observe ceva. E gestul pe care politistii il vaneaza si incep urmarirea. Suspectul se pierde insa in multime si politistii renunta sa il caute. Ofiterul Ewan spune ca ii studiaza pe hotii romani de aproape 10 ani.

"Dupa ce ai de a face cu cativa dintre ei, ii stii. Pot vedea un infractor roman de la o mila. Usor. Mereu au acelasi haine: camasa neagra, pantofi negri, geaca de piele neagra, blugi care nu arata tocmai in regula", spune ofiterul britanic.

Politistii verifica un alt aspect care le atrage atentia in noapte. E vorba de persoane care stau in preajma bancomatelor. E perioada primelor de Paste, iar codurile tastate la ATM-uri sau prin baruri atrag multe priviri.

"Intotdeauna sunt fete din baruri, platesc cu cardul, romanii stau in spate, ele tasteaza codul si apoi ei fura cardul. Si merg la bancomat", mai spune politistul britanic.

Politistii au indicii despre un suspect roman. Il tradeaza geaca si borseta, dar si mersul grabit cand simte ca e supravegheat.
"In mod normal cerem sa fie urmariti cu camerele video, cand pleaca. Dar politistii care lucreaza la biroul camerelor video in seara asta nu ne sunt de folos si nu merita sa-i sun", spun ofiterii.

O dovada ca nici in politia britanica lucrurile nu merg unse. Volumul de munca e mare si nu toti cei vizati sunt romani. In zona comit infractiuni si bulgari, polonezi, albanezi, dar si tineri delicventi britanici.

Un tanar englez, oprit pentru verificari, fuge de sub nasul politistilor. Incepe o cursa nebuna printre masini si prin multime. Barbatul e arestat si dus la sectia de politie, pentru audieri. Iar cei care i-ar fi fost complici sunt speriati ca sa plece din zona.
Politistii nostri spun cat de bine se pregatesc romanii care comit infractiuni in zona.
- Ei fac poze cu noi,
- Nu cred? Da?
- Asa cred, am avut o actiune mare pe Pod, cu peste o suta de persoane, erau unii ne faceau poze. Am mers apoi si ma stiau. Sunt sigur ca au poze. Si cu tine. Multi romani ma stiu ca sunt mereu aici si ii arestez.

Infractorii romani sunt inventivi. Invata fetele politistilor sub acoperire. Londra este cel mai monitorizat oras din toata lumea. Metropola e intesata de camere video, din intersectii pana in mijloacele de transport in comun. Sistemul a fost implementat cu aproape 30 de ani in urma, in perioada atentatelor gruparii irlandeze IRA, iar politistii britanici sunt dependenti de el.

Cand vine vorba de flagrant, insa, pare ca sunt mai lenti in actiuni si mai putin descurcareti pe teren decat politistii romani. Nu fac atat de mult filaj, cat timp camerele filmeaza tot. Sistemul metropolei are si "detectie a fetei", iar ofiterii metropolei se bazeaza ca la un moment dat suspectii vor fi oricum identificati si prinsi.

Infractorii romani sunt mai greu de prins, pentru ca sunt inventivi si iuti de mana. Iar per total a scazut numarul infractiunilor comise de ei in Regat. Statisticile arata ca romanii comit gainarii, asa zise infractiuni "de vitrina", si mai putine talharii cu violenta sau spargeri in magazinele de bijuterii.

Actiunile in colaborare cu politisti romani au loc si in zonele cu shopping de lux. Unde sunt vizati cersetorii. Si in acest caz, unii parlamentari cer inasprirea legislatiei. In prezent, cersetorii nu pot fi pedepsiti daca stau si cer bani pe strazi.
"Trebuie sa vedem cum primesc bani, transferul de bani, de asemenea daca sunt agresivi si agreseaza turistii."

In zona celebrului magazin Harrods, politistii tin sedintele operative in aer liber. Portarul magazinului, un cetatean sarb, spune ca, procedand astfel, ofiterii britanici ii subestimeaza pe cersetorii romani.

"Eu nu le pot face fata, au tot felul de reguli, sunt foarte organizati. Cand vad politia, dau telefoane si fug. Doi incolo, trei dincolo, sunt bine organizati. Si nu accepta un refuz. ii rogi frumos, le spui sa plece, sunt nesimtiti, ataca masinile, bat in geamuri", spune portarul.

Dintr-o astfel de actiune a politiei nu a fost prins si identificat niciun cersetor roman. I-am gasit la doua strazi mai departe, se anuntau unii pe altii la telefon. Spun ca sunt din judetul Iasi si cer bani ca sa ajunga acasa.

"Daca vrei sa ne dai bani sa ajungem acasa ar fi bine. Am venit, am luat teapa. A zis cineva ca ma baga la munca si...iti trebuie acte, actele alea costa sute de lire, am vorbit, sunt multi, multi romani sunt aici si tot asa, stau prin parcuri, care dorm, vai steaua lor", spun romanii.

Politistii romani participa la actiuni, dar nu pot face legitimari si retineri, desi sunt obisnuiti cu scuzele folosite de cersetorii nostri.
Ofiterii britanici ii cred de multe ori pe cuvant pe romanii care cersesc si dau dovada de multa toleranta. Asta desi presa britanica a aratat ca in multe cazuri, romii care cerseau si cu copiii si pretindeau ca sunt amarati la Londra construiau palate tiganesti in Romania.

"Oricum, modul lor de a face politie aici e adaptat societatii lor. Munca de baza e aceeasi, si la ei si la noi in tara, dar sunt lucruri pe care ei le fac diferit si sunt mai bune la ei si sunt lucruri care la noi se fac diferit si sunt mai bune la noi", spune politistul roman detasat la Londra, Nicolae Dumitrescu.

E un joc de-a soarecele si pisica, in care toleranta zero fata de infractiuni ramane deocamdata un mesaj mai mult pe hartie si mai putin in fapte. Politia britanica trimite oameni pe teren, dar prinderea celor care incalca legea se dovedeste dificila. Cat timp politistii britanici sunt surclasati numeric, furturile, talhariile si cersetoria se pierd in multimea uriasa a Londrei.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a impresionat fanii
Citește și...
Romanii care au exportat alba-neagra si cersetoria in centrul Londrei.
Romanii care au exportat alba-neagra si cersetoria in centrul Londrei. "Sunt mandru de tara mea si nu halesc nicio alta tara"

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea a II-a. Romanii sunt oameni creativi, inteligenti si foarte muncitori. Din pacate, insa, nu toti cei care merg in Marea Britanie aleg drumul legal. Iar cei care comit infractiuni sunt deseori mai vizibili si mai vocali

Gladiatorii lumii moderne: romanii care ii apara pe bogatii si puternicii lumii. Conflicte cu mafia rusa, sampanie si vedete
Gladiatorii lumii moderne: romanii care ii apara pe bogatii si puternicii lumii. Conflicte cu mafia rusa, sampanie si vedete

ROMANIA DIN REGATUL UNIT, partea I.  Printre romanii din Londra veti cunoaste avocati, medici, oameni de afaceri, artisti si sportivi de top. Dar si infractori si sarlatani, de care parca n-am vrea sa stim niciodata.

Viseaza, creeaza si castiga. Povestile londoneze ale lui Iulian, Carmen si Edu: trei designeri romani de succes
Viseaza, creeaza si castiga. Povestile londoneze ale lui Iulian, Carmen si Edu: trei designeri romani de succes

"Romania, te iubesc" a ajuns la Londra, unde intalneste trei tineri romani de succes. Iulian, Carmen si Edu vor sa revolutioneze cu designurile lor felul in care mancam, auzim si ne jucam. 

Recomandări
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

Victor Ponta primește înapoi titlul de doctor. Ordinul Ministerului Educației prin care a rămas fără diplomă, anulat de ÎCCJ
Victor Ponta primește înapoi titlul de doctor. Ordinul Ministerului Educației prin care a rămas fără diplomă, anulat de ÎCCJ

Victor Ponta și-a recâștigat în instanță titlul de doctor, asta după ce ÎCCJ a decis anularea ordinului prin care acest a fost retras. Sentința definitivă vine după aceiași instanță a stabilit că ordinul inițial era legal.

Judecătorul care și-a criticat colegele din dosarul Iorgulescu: Acțiunea inculpatului „demonstrează o faptă intenționată”
Judecătorul care și-a criticat colegele din dosarul Iorgulescu: Acțiunea inculpatului „demonstrează o faptă intenționată”

„Mario Iorgulescu nu trebuia condamnat pentru omor, ci, eventual, pentru ucidere din culpă” - a fost concluzia a doi dintre cei trei membri ai completului de la ÎCCJ, care au anulat pedeapsa de aproape 14 ani de închisoare și au dispus rejudecarea cazului.