Sistemul sanitar romanesc nu se poate vindeca de fraude. Cum au fost taxati pacientii pentru servicii de care n-au beneficiat

11-05-2014 14:35


TRATATI CU DISPRET, PARTEA I. Avem un sistem sanitar incapabil sa se vindece de fraude. Cand un control scoate la iveala nereguli, ce face statul? Acuza pacienti nevinovati ca in vreme ce erau internati s-au dus sa-si faca analize si la privat.

Sute de oameni si-au pornit propriile anchete pentru a demonstra ca n-au nici o legatura cu scurgerile de fonduri din sistem. Unii au contestat notificarile, altii au platit, iar cei care n-au facut nici una nici alta vor fi chemati in instanta pentru recuperarea prejudiciului.

Un raport al Curtii de Conturi scoatea la iveala nereguli la Casa de Asigurari Bucuresti. Concret, a descoperit faptul ca institutia a plati servicii pentru aproape 2000 de pacienti care figurau si internati si tratati in ambulatoriu, reclamand un prejudiciu in sistem de 39.000 lei.

Iar cand neregulile ies la iveala, ce face, de exemplu, Casa de Asigurari Bucuresti? Notifica pacientii, cerandu-le bani pentru servicii de care n-au beneficiat niciodata. Iar daca vreunul nu vireaza banii in cont, e obligat sa-si dovedeasca nevinovatia. 1792 de bucuresti au primit astfel de notificari, fiind somati sa palteasca in 15 zile sume cuprinse intre 18 si 800 de lei.

Alice Lazar a fost internata la Spitalul Floreasca in 2012 pentru o operatie nu foarte complicata. In luna martie, anul acesta, a primit in posta un plic: "Cand am deschis plicul am vazut ca e de la CAS si, cand am vazut, le datorez bani".

Aproape 300 de lei ii cerea Casa de Asigurari Bucuresti sa vireze in termen de 15 zile intr-un cont notat cu pixul. Femeia se stia nevinovata. Fusese internata, este asigurata, avea adeverinta de salariat, nu primise nici o factura la externare, asadar nu avea nici un motiv sa plateasca aceasta suma. Asa ca a pus mana pe telefon si a sunat la Casa de Asigurari.

Alice Lazar: "Din aproape in aproape am ajuns la cei care mi-au trimis notificare. Si m-au chemat acolo sa vorbesc la registratura."

Din acel moment a inceput lupta ei pentru a-si dovedi nevinovatia in fata unui sistem sanitar care-si arata inca o data abilitatea de a risipi fonduri, facandu-i buni de plata tot pe bolnavi. Ca sa afle cum de ajuns pe lista rau platnicilor, Alice Lazar si-a luat o zi libera de la serviciu si a pornit pe urma notificarii. Prima oprire: Casa de Asigurari de Sanatate a Muncipiului Bucuresti. De la registratura ajunge la juridic, unde i se explica faptul ca in perioada in care a fost internata figureaza ca fiind tratata si in sistem ambulatoriu. Mai bine de ora a stat in Casa de Asiurari, plimbandu-se de la un department la altul ca intr-un final sa afle ca I se va raspunde in 30 de zile.

In aceeasi perioada o alta bucuresteanca batea drumurile institutiilor statului pentru a dovedi faptul ca fiica ei de 10 ani n-a beneficiar niciodata de analize ginecologice.

Pe 18 martie Nicoleta Andrei primea o scrisoare de la Casa de Asigurari prin care li se imputa suma de 18 lei pentru niste investigatii ginecologice pe care fiica lor de 10 ani le-ar fi facut in ambulator cat timp era internata la Spitalul Victor Babes. Interesant e ca doar datele din adresa fetitei erau reale. CNP-ul era al altcuiva.

Nicoleta Andrei: "E vorba de o frauda, n-a facut la varsta asta examen de secretii vaginale, n-ai cum fara acordul parintilor."

A doua zi, pe 19 martie, au mai primit o notificare prin care era instiintata ca are de plata 300 de lei pentru analize de sange facute tot de fiica ei, in 2012 cand era internata la spital. Femeia spune ca fetita a facut atunci alte analize si, oricum, in cazul minorilor toate tratamentele ar trebui sa fie gratuite.

A contestat sumele imputate si a asteptat si ea 30 de zile un raspuns. Ne-am intors la ambele familii dupa o luna, curiosi sa aflam cum s-a rezolvat problema lor. Surpriza: nu se rezolvase! Dimpotriva. In cazul lui Alice Lazar raspunsul contestatiei s-a dovedit la fel de halucinant ca si notificarea in sine. In raspunsul la contestatia depusa i se confirma ca a fost internata in 2012, dar i se comunica si numele laboratorului in care s-ar fi tratat in ambulatoriu in aceleasi zile in care aparea ca fiind pe patul de spital. Alice spune ca n-a trecut niciodata pragul laboratorului mentionat in notificare. Asa ca a sunat la ei sa afle cum de-au incasat bani de la stat pentru niste investigatii pe care nu le facuse. N-a primit raspuns de la laborator nici pana in ziua de azi.

Alice Lazar: "Nu e ok sa-mi dovedesc eu nevonovatia daca stiu ca sunt nevinovata. Daca stiu ca sunt vinovat tac din gura, dar daca nu sunt vinovata cum sa platesc?"

N-are cine sa-I ofere un raspuns, asa ca a pornit din nou pe drumuri, ca sa obtina hartii doveditoare ca n-a facut acele analize. Asa ca a luat cu ea scrisoarea si s-a dus la Spitalul unde a fost operata.

Legea pacientului spune ca orice bolnav are dreptul sa-si vada toate documentele din dosarul medical. I s-a spus sa astepte inca 30 de zile ca sa afle daca exista sau nu o trimitere catre laboratorul in cauza.

Lucrurile le pot lamuri doar cei care au pus oamenii pe drumuri. O institutie care, in mod ciudat, nu are pus la punct un sistem informatic care sa-I arate - faptul ca detinatorul aceluiasi CNP figureaza ca beneficiar de servicii medicale in acelasi timp in doua institutii diferite. In cazul familiei Andrei, raspunsul la contestatie i-a bagat si mai mult in ceata. Fiica lor aparea ca fiind internata in alt spital, mai exact la Sfantul Pantelimon si cu analize intr-un laborator de care nu auzisera niciodata.

Pentru ca oficialii Casei nu le-au dat alte detalii si nici nu i-au sfatuit ce sa faca, de teama ca vor plati penalitati la sumele datorate abuziv, si-au pornit propria ancheta. Prima oprire: la Spitalul Sfantul Pantelimon. A doua la laboratorul la care Casa de Asigurari facea trimitere. Urmatoarea oprire a fost Spitalul Victor Babes.

Si totusi, analizele ei apar si raportate si de un laborator privat. Ca sa aflam unde este adevarul in cele doua cazuri ne-am dus la Casa de Asigurari. Ne-au fost cerute datele pacientilor si abia atunci cineva si-a facut timp sa lamureasca misterul.

Se cer scuze, dar problema ramane. Copilul apare in continuare ca fiind raportat de ambele institutii medicale. Reprezentantul spitalului confirma ca nu e primul caz si ca mai multi bucuresteni au venit sa se intereseze de ce sunt buni de plata daca ei sunt cu CAS-ul la zi.

Nici acum, cele doua familii nu stiu daca au scapat sau nu de datorie. Casa de Asigurari spune ca va face propria Ancheta care, daca va dovedi ca oamenii au dreptate, va cere laboratoarelor sa achite. Nu se stie insa cine le plati pacientilor nervii, zilele pierdute pentru cautarea adevarului, stresul de a se sti datori unui sistem sanitar incapabil sa se vindece de fraude.

VIDEO PROTVPLUS.RO