Medicina bolnava, partea I. Oamenii de la sate si-au pierdut increderea in medici. Cum contribuie infrastructura la aceasta criza

×
Codul embed a fost copiat

Majoritatea romanilor se trateaza direct la spital, pentru ca nu-si cunosc medicul de familie. Sau nu au unul. Sunt milioane de oameni care nu stiu ca au dreptul la medicina de familie, la primul consult, la vizita la domiciliu.

Dezinteresul Guvernului pentru medicina de la tara creste constant numarul internarilor in spitale. Cresc si costurile Sanatatii, inclusiv prin abuzurile unor medici care isi vad pacientii doar ca numere pe o hartie, care aduc venituri usoare.

Aceasta este radiografia medicinei primare, baza oricarui sistem medical modern. In reportajul semnat Rares Nastase veti cunoaste in profunzime durerile oamenilor abandonati de un sistem. Incepem in Apuseni.

Romania - o tara cu peisaje si locuri pentru care ne invidiaza o lume intreaga. Avem proape 9 mii de comune cu 13 mii de sate, in care civilizatia patrunde in ritm de melc. Locuri ramase parca in Evul Mediu in care medicina primara, adica baza oricarui sistem sanitar, e in colaps.

La tara, oameni mor asteptand sa fie ajutati. Copiii merg zeci de kilometri pentru un simplu vaccin. Medicii isi trateaza pacientii doar cu antinevralgic si sfaturi. In sate si comune traiesc 49% dintre romani - 9 milioane de oameni pentru care medicul de familie e doar un purtator de halat alb care scrie retete.

Citește și
oamenii sunt lumina
Oamenii sunt lumina! Editie speciala de Pasti 2013

Barbatul care si-a pierdut picioarele din cauza reumatismului

O scena din viata lui Avram Pasca, un batran dintr-un sat in judetul Alba. Si-a pierdut acum 5 ani ambele picioare, din cauza reumatismului.

"A inceput numai sa ma tot doara unul, si apoi a inceput si celalalt, pana cand am ramas fara ele"

La 70 de ani, se taraste prin casa. "Nu vine nimeni la mine. As vrea sa vina doctorul ca ma cam supara butucii astia de picioare"

"Suntem bolnavi amandoi, vai si amar de noi…", spune si sotia sa, Minerva.

Omul a muncit o viata pe dealurile din satul Preluca, in comuna Scarisoara. Candva lua zilnic la picior Apusenii, astazi e fara niciun sprijin.

Sotia barbatului sustine ca cei doi au anuntat medicul comunei cand au inceput durerile, prin 2008.

"Probabil ca nu-si pierdea, daca isi dadea interesul,  daca doctorul l-ar fi dus la spital mai din buna vreme", spune sotia.

Satenii si-au pierdut increderea in doctori

Situatia e dramatica in toata tara - oamenii din sate si comune s-au obisnuit ca medicul nu le prelungeste viata , nu ii salveaza, nu ii ingrijeste. Satenii si-au pierdut increderea in doctori, stiu ca sunt doar la mana Domnului. Ori ii fereste Dumnezeu de maladii, ori cand se imbolnavesc, doar o minune ii mai salveaza. E o cumplita stare de degradare umana, in care oamenii isi duc boala pe picioare pana nu mai pot. Si cand cad la pat, se sting.

"L-am chemat sa vina aici, si apoi el zice ca de ce sa faca el atata drum, ce sa facem, ca daca stam pe deal. Dar nu ne baga in seama, credeti-ne ca nu ne baga in seama. Asteptau numai ciubucul si bani sa le dai. Noi de unde sa le dam?",
mai spune Minerva Pasca.

Batranii povestesc ca nici cand omul a cazut la pat, si nici acum, dupa amputatii, medicul nu a ajuns la ei.

Medicul are cabinetul in centrul comunei Scarisoara, la 8 kilometri de satul unde locuiesc sotii Pasca. Am vrut sa il contactam, dar am aflat ca este plecat din tara: timp de un an, face o specializare in strainatate.

"Medicul nu l-am vazut nici de 10 ani, aici, sa iasa in deal. Nici nu mai stiu cum arata", spun localnicii.

Doctorul cu doua vile pe care oamenii nu si-l amintesc la fata

Cel pe care oamenii abia si-l amintesc il cheama Ciprian Mandru. Doctorul de la Scarisoara este sotul directoarei din primarie, responsabila cu asistenta sociala in comuna, adica cea care in teorie are grija de batrani.

Sotii Mandru au printre cele mai …mandre proprietati de pe Valea Ariesului. Au o vila si au inceput constructia la o a doua, la sosea.

Cat timp este plecat din tara, doctorul Mandru a angajat un alt medic de familie, dar nu din Alba, ci din judetul vecin, Bihor. Nu l-am gasit la cabinetul medical. O tinara astepta de 2 ceasuri, cu un prunc in brate.

"- Programul este de la 8 la 13. Unde ar putea sa fie?
- Nu stiu pe unde trebuie sa fie, nu stiu pe unde se duc ei. El ar trebui sa vina la mine acasa, nu sa ma duc eu cu copilul pe drum sa se betegeasca. E nou nascut. Si eu trebuie sa vin cu el pe drumuri, in loc sa vina acasa"
, spune femeia.

 

Este tabloul tipic in care omul simplu de la tara asteapta si accepta umil, pentru ca nu are alta solutie.

Pe doctorul suplinitor, care ar trebui sa fie la birou, il cheama, culmea - Birou. Razvan Birou. Conform programului ar trebui sa fie zilnic intre 8 si 13 la cabinet, si apoi sa faca 2 ore de teren. L-am sunat.

"- Programul dumneavoastra e de la 8 la 13. Puteti sa ajungeti la birou? E o doamna cu un copil de o saptamana. Ce sa-i transmitem?
- Venim imediat, hai sa mergem acum pana la cabinet…"

Infrastructura e la pamant

Medicul se plange de conditiile din comuna Scarisoara. Are si de ce. O localitate cu 14 sate are infrastructra la pamant. Din aproape 80 de kilometri de drumuri, asfalt e doar pe…. 7.

In 4 mandate successive, primarul nu a reusit sa faca decat 2 drumuri. Si acelea rezolvate partial : unul s-a umplut de cratere imediat dupa modernizare, iar la al doilea lucrarile au fost sistate - un ONG s-a plans ca muncitorii au folosit pietris dintr-o halda de steril, de la o mina de uraniu din zona.

"Primarul are bai numai de el, de oameni nu mai are bani", se plang localnicii.

Primarul n-a punctat la capitolul asfaltari, dar a modernizat toata cladirea primariei. Pe edil l-am gasit la sosea - supraveghea 3 muncitori care sapau la o retea de canalizare inceputa …prin 2008.

"Acum lucram la canalizare, soselele le mai avem acum pe masura 3.22, 9 kilometri de drum care mai prind suprafata din sat. Astfaltat avem doar 3km. Din 2008 n-am mai primit bani", spune primarul.

Fara dispensar, dar cu punct infoturistic

Primarul n-a avut bani nici sa reabiliteze dispensarul comunal, dar a ridicat un punct infoturistic. Folosit pe post de depozit, pentru arhiva primariei. Asa gospodarire in comuna, asa medicina primara!

Si in timp ce primarul din Scarisoara se scuza de 4 mandate, edilul din comuna vecina - Girda de Sus, a gasit solutii. Si el e tot la al 4-lea mandat, dar din cei peste 80 de kilometri comunali, cat sunt si la Scarisoara, a asfaltat aproape 40!

Nu s-a grabit sa modenizeze primaria, ori podul peste rau pana la ea, dar a facut drumurile spre sate.

Exemplul unui medic de 10

La Girda, pe medicul de familie il gasesti in fiecare zi, pentru ca locuieste in apropiere.

"Nu pot sa tin cont de programari, poate sa vina oricand, oricine, cum sa va spun, ar fi culmea sa-i spun domnule, esti programat poimaine pentru reteta, mai iei medicament 2 zile si revino cei 18 km care i-ai venit pe jos, peste 2 zile. Ar fi culmea", spune Christian Ciobotarescu.

Doctorul Ciubotarescu a terminat cu 10, medicina la Bucuresti, orasul natal, fiind sef de promotie. Dupa doi ani de rezidentiat la Floreasca, a venit in 1993 la Girda. E pasionat de pesteri si in zona sunt foarte multe. La 46 de ani, inca le cutreiera si spune ca nu ar mai pleca din Apuseni. A prins in acesti ani, la cabinet, 2 inundatii de proportii si a platit tot atatea reparatii. Iar teren face cu placere, pentru ca are drumuri bune.

"In primii ani cand am ajuns aici, nu existau nici drumurile, asa ca…Nu aveati asfalt pe aici?
- Nu, nu. Plecam dimineata pe intuneric si ma intorceam noaptea pe intuneric dupa 14 ore"

Doctorul spune ca la conditiile oferite la tara in Romania, nu poti face cu adevarat medicina de familie, decat daca esti permanent langa oameni.

"E imposibil sa poti practica medicina, ma refer practic, cu terenul respectiv, fara sa locuiesti aici. Eu in momentul in care am venit, am venit clar decis sa locuiesc aici. Nu s-a pus problema sa fac naveta."

Unde se termina asfaltul, il ajuta localnicii.

Dupa o jumatate de ora doctorul Ciubotarescu ajunge la primii pacienti.

Doua ore de teren platite, la 1500 de pacienti

Medicul recunoaste ca daca s-ar limita la ce prevede contractul cu Casa de Asigurari, nu ar reusi sa isi vada toti pacientii. La 1500 de persoane pe lista, nu ii sunt platite decat 2 ore de teren pe zi. Iarna, aici e cosmar.

In aceleasi interval de 2 ore de teren, din care mai bine jumatate s-a scurs, ar trebui sa parcurga si vreo 3 km la picior, la casele din urmatorul catun. O batrana cu diabet il asteapta pentru o glicemie.

"Va lipseste ceva?
- Va dau asistenta medicala. Eu ca sa merg la un stomatolog trebuie sa merg 35 de km. Si trebuie sa-ti faci programare nu stiu cand si e mai dificil. Iti lipseste un teatru un cinematograf"

Medicul absent primeste de la stat mai MULTI bani decat cel prezent zilnic printre oameni

Cu tot terenul si alergatura peste dealuri, doctorul Ciubotarascu de la Girda de Sus a primit in 2012 de la Casa de Asigurari Alba, aproape 99 de mii de lei. Adica 8200 de lei pe luna, din care si-a platit asistenta si femeia de serviciu, utilitatile cabinetului, carburantul si service-ul la masina.

Medicul Mandru, plecat la specializare din Scarisoara, a primit anul trecut peste 127 de mii de lei. Paradoxal, desi oamenii il acuza ca nu iese pe teren si nici nu il mai cunosc la fata, Mandru Ciprian a primit conform CNAS, cu aproape 30 de mii de lei mai mult intr-un an, decat doctorul Ciubotarascu. Si cand faci mai putin teren, nici nu ai cheltuieli cu benzina si reparatiile la masina.

"Te incarci pozitiv in momentul in care consulti pe cineva, in momentul in care vezi ca se simte mai bine, in care vezi ca poti sa ajuti pe cineva care are nevoie de ajtorul tau medical. Deci astea sunt de fapt satisfactiile", explica doctorul Ciubotarascu.

Pentru medicina primara statul aloca in fiecare an aproape 1,2 miliarde de lei. 300 de milioane de euro, care nu se regasesc in serviciile medicale. Banii ajung la 11 mii de medici de familie si aproape jumatate dintre acesti doctori au cabinete la tara. Primesc in medie peste 25 de mii de euro pe an, adica in jur de 2300 de euro pe luna, ca sa isi faca treaba.

"Nu vine nici macar la copiii mici, astia-s doctori? Bataie de joc", se plang localnicii.

Avem, pe hartie, un medic la 3 sate. Nu si in realitate. Doctori cu cabinet la oras vaneaza pacienti de la tara doar pentru ca, avandu-I in lista, sunt mai bine platiti.

Doctorii care vor sa-si faca treaba nu sunt incurajati

Avem doctori care vor sa isi faca meseria corect, sa aiba cu adevarat grija de pacientii lor. Dar nu sunt incurajati.

La tara se ofera sporuri de izolare, dar medicii le considera mici. Un medic de comuna primeste cu 20 pana la 30% mai mult fata de un medic de la oras, desi are aces greu la pacienti.

Cat de mare este sporul decide o comisie judeteana, unde sunt reprezentanti ai Casei, dar si ai medicilor. In Delta sporul ajunge si la 100%, dar nimeni nu se inghesuite.

In comuna tulceana Pardina, din Rezervatia Biosferei, primarul a ridicat de la zero un cabinet cu o locuinta deasupra - le pune la dispozitie gratis, sperand ca va atrage un medic. Nu a reusit, pentru ca accesul in zona este foarte dificil.

La Pardina sunt doar 700 de locuitori. Medicul interesat ar trebui sa gaseasca cel putin inca 100 de pacienti pentru contract cu Casa. Contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate nu ofera avantaje majore la tara, fata de cabinetul de la oras.

Pentru un cabinet intr-o comuna trebuie sa ai minim 800 de asigurati pe lista, cu doar 200 mai putin ca la oras

"Un astfel de drum ii aduce medicului un punctaj mai mare in sporul de izolare pe care il obtine in contractual cu CAS. In teorie, se presupune ca medicul face un effort mai mare, sa ajunga la pacienti. In realitate astfel de drumuri sunt scuza ca medicul sa nu mai vada pacientii si in multe situatii considera ca le face un favor, daca ii vede odata la cativa ani."

Intervin costuri prea mari si izolarea. Tragand linie, nu renteaza. Doctorul de familie face compromisuri in detrimentul oamenilor, pentru o suma mai mare de la Casa. Nu mai are timp sa-I vada pe toti, nu mai face preventie si intervine doar in pragul unei spitalizari.

E drept ca in multe dispensare lipsesc viziunea si managementul. Cabinetul unui medic de familie functioneaza in prezent ca un SRL, unde doctorul este patron. O afacere in care activitatea depinde de un contract cu Casa de Asigurari de Sanatate, fara de care nu poate functiona. Medicul angajeaza personal, contracteaza credite, face achizitii si tine bilantul cheltuielilor. Profitul lunar, dupa toate platile, e practic salariul medicului.

In Spania medicul nu are limita maxima sau minima la lista. Vede in jur de 200 de pacienti pe luna, iar o consultatie costa 40 de euro, din care omul plateste din buzunar 5 euro la cabinet, si 10 la domiciliu. Acest medic de la tara plateste chirie 250 euro pe luna in care intra toate utilitatie cabinetului si castiga de 10 ori mai mult. Face munca birou, Atentie… numai 2 ore pe zi! In rest e la dispozitia pacientilor, chiar si noaptea. Nu are angajati si spune ca autoritatile locale nu l-au ajutat cu nimic.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Oamenii sunt lumina! Editie speciala de Pasti 2013
Oamenii sunt lumina! Editie speciala de Pasti 2013

Parintele Veniamin este staretul Manastirii Rarau, un batran poznas, pus pe sotii, cu o viata de om traita in calugarie.

Straini in propria tara. Povestea Alexandrei, un copil intre doua lumi si o victima a remigratiei
Straini in propria tara. Povestea Alexandrei, un copil intre doua lumi si o victima a remigratiei

30.000 de copii s-au intors in tara dupa ce criza economica i-a fortat pe parinti sa-si paraseasca tarile de adoptie. Majoritatea crescusera in cultura acelor tari.

Si-a transformat pasiunea pentru scris intr-un mod de viata. Elena, fata careia blogul i-a schimbat destinul
Si-a transformat pasiunea pentru scris intr-un mod de viata. Elena, fata careia blogul i-a schimbat destinul

Face parte dintr-o generatie care iubeste sa traiasca. Sa fie libera, sa se bucure de experiente noi si, daca nu e cu suparare, sa si castige din asta.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.