Cum arata azi cea mai mare fabrica de conserve din Romania. Industria cu mii de angajati care a ajuns la fier vechi

29-09-2014 11:14

Inainte de 1989, la Sulina se inalta cea mai mare fabrica de conserve din Romania, care procesa capturile flotei romanesti de pescuit. Azi, fabrica insasi arata ca o conserva goala si ruginita.

Odinioara, industria romaneasca a pestelui era pe locul 3 in lume, dupa Uniunea Sovietica si Germania de Est. Aveam fabrici de conserve, intreprinderi piscicole, si o uriasa flota de pescuit oceanic. Intreprinderea romaneasca de Pescuit Oceanic, IPO Tulcea, avea in anii ’80 peste sase mii de angajati si trimitea 60 de vapoare mamut pe oceane din lumea larga.

Din toate a ramas in ziua de azi doar o gramada de fiare ruginite, dupa ce IPO „a murit” inainte sa apuce sa fie privatizata. Cea mai mare fabrica de conserve din Romania, cea de la Sulina, s-a transformat intr-o ruina. Singurul lucru care mai aduce aminte de vremurile cand functiona e o cutie goala de conserve ascunsa in molozul de pe podeaua fabricii. Iar halele industriale ale fabricii care au fost pastrate in fonditii ceva mai bune au ajuns sa fie vandute pe site-urile de imobiliare. Toata povestea distrugerii industriei romanesti de pescuit o aflati din editia cu numarul 200 a emisiunii „Romania, te iubesc!

Paradoxal, Romania are cea mai mare retea hidrografica din uniunea Europeana - cu peste 8 mii de km de rauri interne, cu Dunare si acces prin mare, la oceanul planetar. Noi apelam la importuri si acceptam preturi dictate de pietele straine. Ramanem cu un urias potential neexploatat, desi trecutul ne-a demonstrat ca putem fi unii dintre jucatorii importanti in industria pestelui. Fara flota si segmentul de procesare, ne excludem de pe o piata mondiala care ne-ar putea aduce prestigiu si resurse importante. 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO