Constanta, portul cu 2.500 de ani de istorie, dar fara niciun viitor


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Joi 13 Martie 2014 17:08
Categorie: Sezonul 1

Ape tulburi in portul Constanta. Partea III. In inima portului Constanta se inalta unul dintre cele mai mari santiere navale din Europa. Acesta e insa privat, stat in stat, fiind controlat din 2002 de omul de afaceri Gheorghe Bosanceanu.

Pe langa santier, Bosanceanu detine 11 tancuri petroliere, un trust de presa si afaceri in turism. A fost capitan de nava si coleg cu Traian Basescu. A ajuns sa controleze, ca armator, chiar si „Biruinta”, nava comandat de actualul presedinte in anii ’80. Unde a ajuns acum „Biruinta” si ce afaceri face Bosanceanu in constanta, vedeti in materialul video.

Calin Marinescu, zis Shogunu', este o legenda printre marinarii romani.A fost comandant de nava, sef la Navrom, secretar de stat in Ministerul Transporturilor si sef al lui Traian Basescu. Are o istorie complicata, a fost cercetat pentru pierderea flotei, a facut si inchisoare, dar a fost in cele din urma absolvit de orice acuzatie. Cunoaste fiecare coltisor al portului Constanta si isi aminteste cum era in anii ’60. „Atunci s-a gandit si s-a extins portul nou, o lucrare foarte mare, din pacate n-a apucat sa fie terminata”. Dupa Revolutie, in schimb, recunoaste ca s-a mai investit foarte putin in port. In 1992 s-a facut un plan de dezvoltare a portului, finantat de guvernul Olandei, dar nu a fost niciodata pus in practica. „Nici unul dintre directorii care au venit ulterior si care au fost numiti politic n-au avut o viziune asupra ceea ce trebuiau sa construiasca si care ar fi destinele portului”, spune Marinescu.

Operatorii portuari sunt de aceiasi parere. Ei cred ca potentialul portului este imens, dar in lipsa unei strategii, se iroseste, iar banii investiti de stat sunt cheltuiti aiurea sau cu reavointa.Vezi in materialul video cum s-a dat pentru construictia unui dig un avans de 12 milioane de euro fara nicio justificare.

La malul marii se ascut acum sabiile. Se anunta o lupta acerba pentru controlul portului. Premierul Ponta are de rezolvat obligatiile politice fata de sustinatorii sai si a promis diminuarea participatiei statului in administrarea portului. „Au nu o vad in cheie politica”, spune prim-ministrul, „portul trebuie sa se dezvolte". Pe scurt, e de aceeasi parere cu primarul Mazare.

Astfel ca principala poarta comerciala a Romaniei este oglinda societatii noastre - politizata, organizata haotic si dupa interese marunte, care ne vaduvesc de inca o resursa nationala.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO