Bacau, judetul unde coruptia se intinde de la catedrala pana la aeroport. "Dumneavoastra ii spuneti spaga, eu ii spun conditionare"

×
Codul embed a fost copiat

Cand afacerile si politicul fac casa buna in Romania, judete intregi sunt atinse de flagelul coruptiei. Dovada Bacaul, altadata infloritor, acum la coada dezvoltarii in Moldova.

 Decesul lui Dumitru Sechelariu in 2013 a reprezentat sfarsitul unei epoci pentru orasul Bacau pe care acesta l-a condus intre 1996 si 2004. O personalitate controversata - fost mecanic auto, patron de sali de jocuri cu "pacanele", din sponsor al politicienilor a devenit el insusi o figura importanta a Moldovei. In 1992 a preluat echipa de fotbal din oras la rugamintile lui Viorel Hrebenciuc si a dus-o pana in cupele europene. Afacerile lui Sechelariu s-au intins in oras, de la Fabrica de hartie Letea la compania de transport locala. Ii placea sa se intutileze "primarul guvizilor", cum cu drag isi alinta alegatorii. Era un rechin intre guvizi iar in urma lui au ramas grupuri de interese, lupte intre carteluri, bancuri intregi de pradatori cu veleitati de rechini.

Declinul lui Sechelariu a inceput in 2004, odata cu pierderea alegerilor, surpriza neplacuta care l-a marcat pana la sfarsitul vietii. Noul primar, Romeo Stavarache, un necunoscut la acea data, cu credibilitate maxima a preluat orasul, dar, se pare, ca si "tarele" fostului edil. Potrivit procurorilor DNA, Romeo Stavarache a pretins si a primit prin intermediari sume de bani de la diversi oameni de afaceri din Bacau.

Costica Rusu este unul dintre denuntatorii lui Stavarache. Controleaza cateva companii de constructii si afacerile i-au inflorit in perioada primarului Sechelariu. A devenit cunoscut in presa mondena prin pasiunea sa pentru masinile de lux. Sustine ca s-a imbogatit doar din munca sa, nu din contracte cu statul. Procurorii spun insa ca in 2003, una din firmele controlate de Rusu, Electroconstructia Elco SA, a facut un contract cu Primaria Bacau pentru intretinerea si modernizarea retelei de iluminat public, pe 10 ani. La inceputul anului 2008 primarul Bacaului i-a cerut lui Costica Rusu, potrivit rechizitoriului, sa ii remita jumatate din valoarea decontata de Primaria Bacau pentru fiecare stalp de iluminat public la care firma efectua lucrari. Cand se strangea o suma semnificativa, la dispozitia primarului, se virau in conturile unor persoane juridice indicate de acesta.

Citește și
Adrian Mladin arestat
Cum a ajuns un "biet" primar de comuna sa aiba o retea de coruptie intinsa pana in Guvern si sa invarta sute de mii de euro
Cazul fetiței de 12 ani, moartă de o boală care poate fi luată inclusiv de la câini și pisici. Cum justifică medicii decesul

O parte din bani au intrat intr-o asociatie sportiva "Top Sport", condusa de un apropiat de-al primarului - Constantin Apostol. Personaj important in Moldova, acesta este directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est care administreaza proiectele europene in Iasi, Suceava, Neamt, Botosani, Vaslui si Bacau. Cumatrul lui Romeo Stavarache mai are o acuzatie din 2012 pentru deturnare de fonduri europene, acuzatie pentru care a fost condamnat in prima instanta la 2 ani cu suspendare. Cu toate acestea ocupa aceeasi functie pe care o are de 15 ani.

In acelasi dosar a fost condamnata si sotia deputatului de Bacau Lucian Ciubotaru, Gabriela Ciubotaru la doi ani de inchisoare. Firma condusa de sotia deputatului- Interprint a fost o alta destinatie a banilor din firmele lui Costica Rusu. Banii ar fi fost destinati unor tiparituri din campaniile electorale.

O "cutie" in care se adunau banii din mita este, conform procurorilor, firma Ligone International care detinea un post de televiziune locala. Administratorul acestei firme, Liviu Goian este si el inculpat pentru intermedierea si colectarea banilor din mita. Banii din iluminatul stradal al Bacaului se duceau si la firmele care editau " Ziarul de Bacau" condus de varul primarului Stavarache - Liviu Cenusa. Si acesta este inculpat in acelasi dosar.

Potrivit procurorilor, mita pentru construirea acestui bloc ANL in Bacau a fost de 10 la suta. 2 milioane 700 de mii de euro a costat constructia celor 45 de apartamente iar blocul a fost facut de Viorel Rusu, un fost lucrator din Ministerul de Interne care controleaza acum companii cu o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro pe an. Intre 2008 si 2011, companiile controlate de Viorel Rusu au "cotizat" la "Top Sport", sute de mii de euro pentru diverse lucrari. „Dumneavoastra ii spuneti spaga, eu ii spun conditionare”, declara Rusu, care este martor-denuntator in dosarul primarului Stavarache si al complicilor acestuia.

Intre cei banuiti ca dadeau bani conditionat grupului coordonat de primar apare si Costel Casuneanu- asfaltatorul ale carui afaceri cu statul sunt de notorietate. Averea lui este estimata la peste un sfert de milliard de euro, dar asta nu l-a ocolit de suspiciuni de implicare in afaceri cu iz penal. Are o condamnare de 4 ani de inchisoare cu supendare in dosarul de coruptie in care senatorul Catalin Voicu a primit 5 ani cu executare.

Ani de zile plangerile s-au adunat la nivelul conducerii Bacaului. Intr-o discutie cu cumatrul sau, Constantin Apostol, primarul Bacaului vorbeste despre "oamenii buni" care-l protejeaza: "Titi, a venit deci informatia… Eu n-am stiut ce s-a intamplat, informatia am cautat-o de la… cei buni…care ma protejeaza! Nu pot eu sa! Stii cum, dupa aia o sa spuna, ma boule!"

Primarul Stavarache, aflat acum in arest la domiciliu, nu vrea sa comenteze acuzele care Iise aduc pentru a nu influenta Justitia. Considera insa ca munca si truda dumnealui s-au dus pe apa sambetei si crede ca o justitie divina se afla de partea sa

Dar nu doar asupra primarului Stavarache planeaza suspiciunile unor practice incorecte in Bacau. In timpul ultimului mandate de primar, Dumitru Sechelariu i-a avut ca viceprimari pe Laurian Lucas, fost sportiv si mercenar in Legiunea Straina si pe promitatorul, la acea data, Dragos Benea. Atributiile erau clar trasate - Lucas se ocupa de problemele de fond funciar, de terenuri si retrocedari. Aceste atributii le-au adus lui Lucas si primarului Sechelariu un dosar penal. La moartea lui Sechelariu, dosarul nu a avea o solutie definitiva. Dupa mai bine de 9 ani de judecata Laurian Lucas a fost condamnat la 4 ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita.

Dragos Benea a fost seful corpului de control in primarie si in 2000 a devenit mana lui dreapta. In 2004 a devenit Presedinte al Consiliului Judetean Bacau la doar 28 de ani si de atunci nu a parasit acest scaun. Dumitru Sechelariu si Viorel Hrebencic l-au sutinut de tanar in ambitiile sale. Daca te uiti pe declaratia de avere pe care o posteaza in fiecare an, te frapeaza lipsa bunurilor. Are un singur teren intravilan de 3000 de metri si doua ceasuri. Teoretic, locuieste cu parintii

Un om de afaceri din oras accepta sa ne faca sub protectia anonimatului dezvaluiri despre averea familiei Benea. Spune ca i-a facut o casa prin 2000-2002, intinsa pe 750 de metri patrati. „Aveam lucrari in primarie, le executam si 10 la suta din valoarea lor mergeau la casa domnului Benea”. Benea considera insa ca e doar o razbunare a unui afacersit nemultumit.

In 2004, Dragos Benea devine cel mai tanar presedinte de consiliu judetean. Omul de afaceri sustine ca relatia dintre ei a continuat, tot pe baza de 10%. Vizaci de catedrala ortodoxa nou construita in centrul Bacaului se afla catedrala laica a Bacaului, de fapt imobilul de birouri construit exact langa statuia lui Stefan cel Mar. Apartine companiei Anas Trading, a logodnicei presedintelui Consiliului Judetean Bacau, Adriana Nistor. Denuntatorul spune ca el a construit cladire, tot pentru Benea, dar pe hartie a aparut iubita acestuia, pentru ca altfel nu avea cum sa justifice banii.

„La sfarsitul lunii ne intalneam, vedeam ce-am incasat eu de la CJ si vedeam cat am lucrat la cladire. Daca aveam sa-I mai dau eu, ii dadeam eu, daca avea sa-mi dea el mai mult - compensam cu luna urmatoare. Deci nu discutam de bani, atata timp cat aveam lucrari la CJ. 10 la suta ii scadeam din contravaloarea devizelor de la cladirea lui”. Dragos Benea neaga orice aspect ilicit in constructia cladirii din centrul Bacaului si spune ca a trebuit sa investeasca in reparatii.

Nu doar blocul de birouri este proprietatea societatii Anas Trading. Autorizatia pentru construirea cladirii Buena Vista a fost luata pe o alta societate - Superion, din care s-a mai desprins o societate Superion Invest. Superion Invest a fuzionat cu Anas Trading detinuta de logodnica, iar Superion si-a transformat numele in Carta Office, detinuta de un apropiat, Ioan Bargu. Carta Office are ca obiect de activitate vanzarea de produse de birotica si papetarie

In urma cu mai bine de doi ani v-am prezentat intr-o investigatie despre cum bani imprumutati de Ministerul Educatiei pentru un program de reabilitare de scoli se scurg in buzunarele unor intermediari care fac o treaba de mantuiala. Firma incriminata, Branpiss din Bacau are reputatia unei firme cu lipici la banii publici. Ea este controlata de Dan Brandusoiu si de Razvan Gaina, directorul Companiei regionale de Apa Bacau, CRAB.

Acum doi ani, in programul de reabilitarea al scolilor, Branpiss s-a asociat cu o firma Gobacom, ai caruiei reprezentanti sunt acum disperati. Ei erau cei care aveau meseriasi, ingineri, utilaje. Constructorii pretind ca, desi, au facut mare parte din lucrari, au ramas cu o gaura imensa, peste 1 milion de euro si o insolventa. Branpiss este abonata in schimb la contracte cu CET Bacau din subordinea primariei. Branpis a primit contracte de zeci de milioane de lei pentru reabilitarea retelei termice, in conditiile in care la debutul contractului nu detinea nici macar un utilaj.

Pana la sfarsitul anului Razvan Gaina va fi reconfirmat la conducerea Companiei Regionale de Apa Bacau la cererea arestatului la domiciliu Romeo Stavarache. Logodnica presedintelui CJ Bacau impreuna cu sotiile domnilor Brandusoiu si Gaina au detinut un restaurant italienesc in Bacau, Amarante.

In 2008 Blue Air a inchiriat de la firmele familiei Benea doua spatii comerciale pentru agentii de voiaj, iar un an mai tarziu aeroportul din Bacau din subordinea consiliului Judetean Bacau a fost concesionat unei firme din acelasi consortiu Blue Aero. Contractul de concesiune a fost intermediat de un grup de consultanti Deloitte- Bostina- Iptana. Blue Aero trebuia sa investeasca in aeroportul Bacau 45 de milioane de euro in 34 de ani, dar pana acum s-a intamplat. Nelu Iordache a fost arestat si o data cu aceasta, grupul sau de firme a avut de suferit. Dupa numai 3 ani, contractual a fost reziliat. La conducerea aeroportului, din partea Consiliului Judetean a fost numita director general Oana Chelaru, cea care a lucrat inainte la concesionar, Blue Aero. Directoarea este apropiata unui alt lider marcant din PSD Bacau- Gabriel Vlase.

La Bacau increngatura politico-economica dureaza de 25 de ani. Nu exista politician care sa nu ridice suspiciuni. Si deputatul Vlase a avut lucrari facute de denuntatorul nostru, in casa aflata vizavi de cea a familiei Benea.

Constructorul familiilor politicienilor bacauani afirma lucruri dure. El pretinde ca in ultima perioada, din cauza neincrederii instalate in relatia cu Dragos Benea, acesta ii solicita comisonul din lucrarile primite la Consiliul Judetean, in avans, numerar, acesta fiind si unul din motivul ruperii relatiei.

In august 2014, la Consiliului Judetean Bacau si la casa familiei Benea au avut loc descinderi ale procurorilor DNA. Au fost facute perchizitii, iar rezultatul acestora este inca necunoscut. S-a deschis un dosar in rem, adica, deocamdata, fara faptuitori. Primarul Stavarache a fost trimis in judecata pentru 5 infractiuni de luare de mita, dar conduce primaria in continuare, din arest la domiciliu.

Ani de zile a fost liniste in oras si nimic nu parea sa tulbure noua ordine bacaiana. Semnale negative au fost. Plangeri s-au facut. Denunturi penale s-au inregistrat tardiv si a fost nevoie de ani de zile ca lucrurile sa se schimbe. Exemplul Bacaului nu este singular: judete intregi sunt stapanite de flagelul care loveste direct in vietile noastre- coruptia.

Articol recomandat de sport.ro
Ciprioții, următorii adversari ai României, au tras o singură concluzie după 3-1 cu Lituania
Ciprioții, următorii adversari ai României, au tras o singură concluzie după 3-1 cu Lituania
Citește și...
Interesele, boala spitalelor din Romania. Afacerile medicilor celebri sunt puse inaintea binelui pacientilor
Interesele, boala spitalelor din Romania. Afacerile medicilor celebri sunt puse inaintea binelui pacientilor

In sistemul sanitar romanesc dispar anual sume uriase, fara sa lase o urma de progres. Este mediul ideal de afaceri pe bani grei si pe spatele bolnavilor.

Cum a ajuns un
Cum a ajuns un "biet" primar de comuna sa aiba o retea de coruptie intinsa pana in Guvern si sa invarta sute de mii de euro

CARACATITA CORUPTIEI, PARTEA I. Oameni de afaceri, primari, avocati, procurori, toti intr-o enorma retea de coruptie. O caracatita cu nasi si fini care se intinde in administratie, justitie si pana la cei mai inalti demnitari ai statului

Romania, te iubesc! Marea defrisare: Camenca, Bacau
Romania, te iubesc! Marea defrisare: Camenca, Bacau

Ne plangem de inundatii, dar suntem in mare parte responsabili pentru acestea. Corespondentul Alex Dima a facut un reportaj cutremurator despre defrisarile din Camenca, judetul Bacau.

Recomandări
Americanii sunt cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. „Urmărim asta îndeaproape”
Americanii sunt cu ochii pe România după ce încă o dronă rusească a căzut în Tulcea. „Urmărim asta îndeaproape”

Casa Albă a transmis luni că în timpul luptelor din Ucraina, fragmente de rachete sau drone cad uneori pe teritoriul ţărilor vecine, iar acesta nu este un fenomen nou, dar indică pericolul reprezentat de războiul lui Putin.

Mircea Geoană: „După 2025, ne putem gândi la un orizont în care lucrurile în Ucraina să se calmeze”
Mircea Geoană: „După 2025, ne putem gândi la un orizont în care lucrurile în Ucraina să se calmeze”

Războiul din Ucraina va continua și în 2025, care va rămâne „un an înfierbântat”, dar după aceea, e posibil să ne putem gândi la un context politic care să permită negocieri de pace.

LIVE, de la ora 19.00, la Știrile PRO TV: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca
LIVE, de la ora 19.00, la Știrile PRO TV: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, față în față cu Andreea Esca

Președintele Partidului Social Democrat, candidat la funcția de președinte al României, Marcel Ciolacu, este invitatul Andreei Esca în această seară la Știrile Pro TV de la ora 19.00.