Cum a ajuns un "biet" primar de comuna sa aiba o retea de coruptie intinsa pana in Guvern si sa invarta sute de mii de euro
CARACATITA CORUPTIEI, PARTEA I. Oameni de afaceri, primari, avocati, procurori, toti intr-o enorma retea de coruptie. O caracatita cu nasi si fini care se intinde in administratie, justitie si pana la cei mai inalti demnitari ai statului
Romania e plina de oameni care imbatranesc prin tribunale in cautarea dreptatii. Sunt singuri impotriva unor clanuri din care fac parte samsari imobiliari, primari, angajati de la stat si chiar inalti demnitari.
In comuna ilfoveana Jilava, la o aruncatura de bat de Bucuresti, actioneaza de ani buni un grup de indivizi cercetati penal, dar care pozeaza in aparatorii legii. In rolurile principale:
- un primar care a denuntat o filiera mafiota din care si el a facut parte;
- un om de afaceri - finul primarului, arestati impreuna intr-un amplu dosar de coruptie;
- un prim procuror ilfovean acuzat ca favorizat clasarea unor plangeri penale in schimbul unor "atentii" de sute de mii de euro;
-un avocat cercetat pentru ca a intermediat legaturile dintre ceilalti protagonisti.
Peste ei, reteaua se extinde pana la Cadastru, Consiliul Judetean si chiar la Guvern.
Un primar stricat de anturaj
Primarul din Jilava a facut un denunt la DNA in care scrie ca vreme de 2 ani a mituit magistrati din Ilfov ca sa scape de dosare penale si sa se razbune pe un om de afaceri local care ii facea plangeri. Primarul si-a denuntat propriul avocat si chiar si finul. A povestit cum a oferit 3 terenuri, masini, electronice si chiar o excursie de lux in Statele Unite ca sa isi aranjeze problemele in justitie. Totul a mers ca pe roate pana cand primarul a fost arestat intr-un alt dosar. Ca sa scape, a facut denuntul, pozand in alesul cinstit, atras de finul sau in mafia terenurilor.
Povestea are multe semne de intrebare - de unde are un biet primar de comuna sute de mii de euro pentru spaga? De ce a colaborat ani de zile cu firma finului pentru servicii de cadastru in comuna, daca azi spune ca acelasi fin e „o vipera”? De ce i-a denuntat abia acum si nu in perioada boom-ului imobiliar, cand pretul terenurilor din zona explodase?
In poveste apare si numele ministrului de Interne de atunci, acuzat ca ar fi semnat documente suspecte.
Jilava, stat in stat
Scandalul a inceput in 2009, cand omul de afaceri local Bujor Neculai l-a acuzat pe primarul Mladin ca l-a evacuat abuziv din spatiile fostului CAP. Neculai sustinea atunci ca inchiriase spatiile legal, insa primarul avea un alt interes – cu ajutorul finului sau, gasise niste investitori care sa inalte acolo un complex comercial. Asa ca l-a evacuat si retinut pe Neculai cu ajutorul prim procurorului Tomita Neagu. „Acolo era republica Mladin”, spune un om de afaceri local.
3 ani mai tarziu, primarul Mladin insusi a confirmat toate aceste acuzatii in denuntul sau. Asa ca procurorul a fost arestat, dupa care la randul sau a inceput sa denunte protectia pe care edilul Mladin o are de ani de zile, din partea unor politicieni de top, inclusiv un vicepremier.
Cu cat intra mai multe personaje in joc, cu atat cercul coruptiei se mareste. Daca inchid ochii si permit abuzuri, magistratii favorizeaza extinderea retelei mafiote. Daca intra in joc, devin santajabili, iar cei care ii corup ies basma curata atunci cand ii denunta. Legea le permite asta, chiar daca au facut multe afaceri murdare. La mijloc raman oamenii de rand, frustrati si umiliti, si cu plangeri nesolutionate.
Sursa: Pro TV
Etichete: dna, comuna, primar, Rares Nastase, coruptie, afaceri, terenuri, jilava, procuror,
Dată publicare:
27-03-2014 13:39