Satul din Bucovina care s-a mutat la Londra. Romanii alungati de saracie din propria lor tara

Ultima actualizare: 15-12-2017 14:15

ALEGERILE ROMANILOR, partea II. Schimbarile politice si economice din Romania au determinat un exod fara precedent. Zeci de mii de familii au ales sa plece spre locuri mai putin prietenoase, dar macar mai banoase.

Rodwell Road, o cocheta strada din Nordul Londrei. O mana de muncitori se pregatesc sa-si adune sculele. E trecut de ora 17 si normele in constructii din Londra sunt stricte: dupa aceasta ora, lucrarile se opresc.

Vicovenii din Londra
Ionel si Vasile sunt doi frati din Vicovul de Jos, Suceava. Imediat dupa ridicarea vizelor in 2002, au plecat din tara la varste extrem de fragede. Intai in Spania si Italia, au ajuns in cele din urma dincolo de Canalul Manecii. Initial au lucrat la negru, apoi si-au facut acte. Acum sunt toti cei patru frati acolo si o intreaga comunitate de vicoveni – cumnati, prieteni.

Acasa, in comuna din Suceava, parintii isi alina dorul uitandu-se la poze. „Amu ne-am mai invatat si noi. Ne-o fost greu. La inceput cand o fost, Doamne, cat mai plangeam. Doamne, cat ne-o fost greu si cat ma mai cainam”.

Baietii strang in Londra bani pe care-i trimit acasa. Aici si-au ridicat case, aici si-au dus masinile, bunurile agonisite in insulele britanice. I-au luat tatalui lor scuter. Ce-au vazut si invatat tinerii in Marea Britanie au pus in practica acasa. Case falnice, cu dotari ca pe malurile Tamisei, chiar si cu masa de biliard. Mama este foarte mandra de realizarile copiilor. Stie vorba veche batraneasca ca o casa nelocuita se strica daca nu este ingrijita.

Munca romanilor, apreciata de englezi
In nordul Londrei, munca baietilor este pretuita. Primesc constant lucrari. Sunt companii care-i cunosc, le apreciaza munca si le dau contracte. Dar gandul lor e tot in Romania, chiar daca in tara nu fac atatia bani.

Ionel si Vasile sunt muncitori. Pun pence pe pence, lira pe lira si-i trimit acasa unde schimba imaginea comunei natale. In cei 10 ani si-au lasat in Romania un punct de sprijin, casele pe care si le-au construit din munca lor si in care vor sa se intoarca sa locuiasca… candva. Parintii imbatranesc si au nevoie de ajutor in gospodarie, asa vizitele in tara sunt din ce in ce mai dese.

Studentii care au fugit de universitatile din Romania
De cand am intrat in UE, zeci de mii de romani au studiat in afara granitelor. Invatamantul din tara, cu problemele lui cronice, i-a speriat. Atitudinea celor care ar fi putut sa schimbe ceva in bine i-a dezamagit. Au preferat sa renunte pentru moment la tara si orizontul intoarcerii pare din ce in ce mai indepartat.

La Universitatea din Coventry sunt acum peste 600 de studenti romani care studiaza de la inginerie aerospatiala, la stiinte exacte sau la arta si coregrafie. O universitate cu o ascensiune impresionanta, in care in ultimii 3 ani s-au bagat 55 de milioane de lire sterline in cladiri si facilitati universitare, lucru care propulseaza Coventry in randul celor mai cautate centre universitare din Europa.

Cristian Lala lucreaza in laboratorul de inginerie aero-spatiala. Nu regreta ca a ales Marea Britanie. La 22 de ani a ajuns sa lucreze pentru Airbus, la ultimul lor proiect, A350. Acum se pregateste sa-si termine licenta si sa-si caute de lucru, iar sansele de succes sunt mari. Dar nu in Romania. Asa gandesc si alti studenti romani de peste hotare. „Luam mai multi bani decat parintii mei si nici macar nu aveam diploma, nu terminasem facultatea”, spune Andrei Cimpoieriu, si el student la inginerie aero-spatiala. Pentru ei, Romania pare din ce in ce mai indepartata.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO