Nunta in Tara Oasului, partea I. Au plecat in Anglia pentru bani, dar se intorc mereu acasa pentru nunta. Pana in 2014 nu gasesti niciun salon liber
Calatorim spre nordul tarii, unde se spune ca se agata harta-n cui: in Tara Oasului. Acolo, in fiecare vara e mare veselie, fiindca vin feciorii de peste mari si tari sa faca nunta mare ca-n povesti.
Ion si Anamaria vin acasa. II asteapta Racsa - satul lor de bastina. Au batut mii de kilometri, tocmai din Notting Hill Gate, cartierul londonez in care traiesc de 2 ani. O fi la moda concubinajul in Marea Britanie, dar la oseni, casatoria-I sfanta! Asadar, cei 2 sunt azi aici, ca sa ceara binecuvantarea popii si a comunitatii. Si nu oricum, fiindca fac nunta mare - doar pentru ce au muncit pe branci 2 ani?
URMARESTE INTEGRAL emisiunea pe Voyo.ro
Alegeri 2024
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
PARADOX FRUMOS
De cand cu traiul cosmopolit si poliglot prin metropolele Europei, osenii sunt mai mandri de obarsia lor. La fel ca si pasarile migratoare, mii de oseni, isi duc viata intre 2 cuiburi - peste an printre straini, unde munca lor e pretuita, iar vara - printre cei dragi. In satele Oasului e intrecere - nu doar in constructia de vile, ci si in nunti domnesti! Ion si Ana s-au intors acasa, sa arate si ei, ce-au realizat.
Tot cu gindul la viitor, Ionut munceste prin straini de cand era copil! Ion are un frate si 2 surori, plus parintii, cu totii stabiliti la Londra.
PARCAREA DE LUX DIN CASA PARINTEASCA
Plina de bolizi cu volan pe dreapta. Iar in iatacul nuptial - cladit doar provizoriu pentru tanara pereche, e sezatoare.
Domnul e cumnatul. Englez, cu origini orientale, si-a luat nevasta oseanca si are o fata frumoasa, ca rupta din soare. Mariana. Merge de 5 ani la scoala londoneza.
Bunica s-a adaptat si ea la traiul londonez, fiindca are misiune importanta: "O ajut pe Mariana sa nu uite limba romana".
"E prea cald, la Londra era mai bine" se plangea cea mica. E mai bine si decat in Irlanda, unde criza i-a cam gonit pe oseni.
Nici la Londra, constructiile nu mai sunt in boom, dar Ion si ai lui s-au reprofilat in design interior. Ana si cumnatele lucreaza intr-un hotel, la receptie.
SOSIREA INVITATILOR
Femeile raman pana-n miez de noapte sa finiseze gateala miresei, dar ea se pregateste de culcare. Va dormi ca pe ace - de emotie, si ca sa nu-si strice dantela fina de margele si pietre colorate ce-I impodobeste chipul. Impletitura e aproape gata, dar abia maine va fi desavarsita.
De dimineata, satul vuieste. Gainile se pregatesc de taiere. Iar toate drumurile duc spre sala de nunti. Ai zice ca racsenii vor sa bata recordul Guiness la bucatarie.
Porci, vite, pasaret, toate-s proaspete si bio, crescute de bunicii care au ramas acasa! Abia asteapta sa se transforme in snitele, chiftele si fripturi pentru 1000 de invitati.
Parintii vor ca nunta copiilor sa ramana in istoria localitatii, deci - pretul nu conteaza.
Cat de greu o fi sa rezervi sala de nunta intr-un sat din nodrul tarii, unde se agata harta-n cui? "Inca de acum 2 ani, am pregatit sala, muzica, formatia, bucatarul. Probabil ca la Londra gaseam mai usor"
Pare gluma, dar socrul mare a fost nevoit sa amane nunta mezinului cu frumoasa Florica. "Pana in 2014 sala e ocupata".
Tot satul gandeste la fel. Unii abia incep petrecerea, altii si-au cheltuit deja economiile si se intorc la munca.
IMPLETIREA MIRESEI
Si-n vreme ce la camin, bucataria e in fierbere, impletitoarea satului vine la mireasa. Surprinse in toiul pregatirii, necoafate si negatite, doamnele se jeneaza.
Cununa de mireasa oseanca se se coase cu ata si ac.
Pe vremuri,acest ritual al impletirii parului in cununa dura o noapte si o zi. Mireasa n-avea incotro si trebuia sa doarma cu capul pe masa
Cum fetele de azi nu mai sunt codanele de pe vremea bunicii, impletitoarea are cununa facuta de-acasa, din par adevarat brodat cu margele si pietre fine. Chiar si asa, impletitoarea a trudit ieri 6 ore, iar azi, in acordurile ceterii si zongorei, mai are inca vreo 2 pana gata.
Mestesugul e pe cale de disparitie, ea e ultima si singura din sat care-l stapaneste.
Banii de pe masa nu sunt bacsisul "stilistei populare", ci simbol al bogatiei.
Adevarul e ca podoaba miresei s-a ingreunat odata cu cresterea economica din casele osenilor, care si-au dorit costume populare tot mai mandre si mai bogate.