La rascruce de interese, partea II. Noul Razboi Rece se incalzeste la flacara gazului rusesc. Reportaj din Crimeea, locul de unde ar putea loc foc Europa
Crimeea a cerut sa devina parte a Rusiei. Ce urmeaza? Nu e singurul teritoriu ucrainean la care Moscova priveste cu jind. Analistii vorbesc despre un joc de sah in care mutarile Rusiei inca nu s-au terminat.
Criza de la granitele Romaniei risca sa ne afecteze curand. Aprovizionarea cu gaz, comertul, incredereaa in regiune, toate pot incepe sa se schimbe, daca nu au inceput deja. Iar daca vorbim despre cifre, miza se masoara in sute de miliarde de euro pe an.
Europa este timida in ceea ce priveste masurile economice pe care sa le impuna Rusiei, al treilea mare partener comercial al Uniunii Europene, dupa SUA si China. Totalul tranzactiilor comerciale au atins recordul de 336 miliarde de euro in 2012. In plus, Europa depinde in proportie de 32-33 la suta de gazul rusesc care este transportat acum prin 3 coridoare de tranzit, toate prin Ucraina.
INFOGRAFIC INTERACTIV: Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti
Gazele care ajung in Romania, indiferent daca ajung prin punctele care se afla la granita cu Ucraina sau la granita cu Ungaria, sunt gaze rusesti. Orice blocaj in Ucraina va determina sistarea gazelor de import in Romania.
Romania primeste gaz de 14 ani prin doi intermediari: WINTHERSHALL Elvetia si Imex Oil, un offshore din Cipru care achizitioneaza gaze de la rusi si le revinde in Romania.
Solutia pentru o eventuala criza energetica ar putea veni de peste Ocean. Statele Unite beneficiaza de o supraproductie de gaz, datorata exploatarii gazelor de sist. Legislatia nu le permite sa exporte gaze, dar criza din Ucraina ar putea fi un pretext foarte bun pentru companiile americane sa-si deschida piata. Americanii sunt pregatiti sa transporte pe mare gaze natural lichefiate, care la ora aceasta pot ajunge chiar la un pret mai mic decat gazele rusesti.
Conflictul din Ucraina, vazut prin ochiul de aragaz. Cum am putea trece la gazele americane
Legata la maini si la picioare de dependenta energetica fata de Rusia, Europa s-ar putea sa-si reorienteze dependenta spre America, iar criza din Ucraina sa dea startul unui nou razboi rece.
Cum se pregateste Rusia pentru un asemenea razboi, poti vedea insa doar in materialul video.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, gaze, revolutie, crimeea, conflict,
Dată publicare:
21-03-2014 12:45