Hackerville romanesc I - Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea. El a spart serverele de la NASA si Pentagon

×
Codul embed a fost copiat

Internetul a devenit in ultimii ani a doua realitate in care traim, ne facem prieteni, ne informam, platim si cumparam. In teorie ar trebui sa fie un spatiu intim si sigur. Din pacate, in acest spatiu au aparut hotii si raufacatorii.

EMISIUNEA INTEGRALA O PUTETI URMARI PE WWW.VOYO.RO

Acum vorbim despre hackeri si infractori cibernetici - oameni greu de prins si dovedit, care ar putea sa devina in viitor un pericol mai mare decat terorismul.

Pot intra in calculatoare, pot fura date personale si accesa conturi, pot bloca institutii. Si din pacate, la noi in tara astfel de personaje sunt de ordinul miilor si pozitioneaza Romania pe un loc fruntas la capitolul infractionalitate cibernetica.

Scrie urat iar atunci cand vorbeste pare un pusti timorat, scos la tabla, in fata clasei. La cum arata n-ai crede ca ai in fata pe unul dintre cei mai periculosi hackeri din lume. Pe internet isi spune TinKode.

Citește și
Hackeri - 5
Hackerville romanesc II - Reportaj in Ramnicu Valcea, capitala hotilor cibernetici - orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru patrat
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Hackerii si infractorii cibernetici au urcat Romania in ultimii ani pe primele locuri la capitalul infractionalitatea informatica, iar unii contationali de-ai nostri au ajuns spaima internetului. Cei mai multi sunt in Bucuresti. Dar ii gasesti si Alexandria, Ramnicu-Valcea, Timisoara si multe alte zone.

Unii blocheaza functionarea unor institutii sau companii doar de dragul demonstratiei, altii fura din conturi si inseala. Au devenit adevarati banditi in lumea virtuala. Numai anul trecut, infractorii romani au reusit sa fure din America o suma uriasa: un miliard de dolari. Hackeri sau infractori, indiferent cum isi spun, toti se ascund in spatele calculatorului, isi acopera urma prin retele si servere amplasate pe tot pamantul iar prinderea lor devine din ce in ce mai dificila.

Este prima data cand Razvan Cernaianu alias Tinkode isi dezvaluie infatisarea. Are doar 21 de ani. De unul singur a invatat si gandit programe de care s-a folosit pentru a patrunde in calculatoare si retele din toata lumea. Si acum il trec fiori cand vede stirile despre reusitele sale.

"Cand stapanesti respectul si disciplina de sine, atunci vei detine, adevarata putere!" Iata filosofia de viata, a celui mai vestit hacker de pe planeta, un tanar roman. El a spart serverele de la NASA, Pentagon si pe cele ale Armatei Americane. Baiatul, care are doar 20 de ani, a fost retinut in zori de procurori, dupa exact doi ani de la prima lovitura. De atunci, anchetatorii romani si americani tot incearca sa-i dea de urma, mai ales ca a scos la vanzare pe internet si softul prin intermediul caruia a facut ravagii in lumea virtuala. Pentru toate acestea ar putea sta 15 ani in inchisoare.

O lumea intreaga a vorbit despre ispravile lui.

BBC: "Marina regala a fost nevoita sa isi inchida site-ul dupa ce acesta a fost spart a fost spart de un roman care isi spune Tinkode".

Exact acum un an, FBI-ul si politia au intrat peste el in casa, dupa luni de cautari si filaj.

Pe cand era in plina glorie, Tinkode si-a facut un blog in care se lauda cu ispravile din lumea virtuala. Asta l-a dat in vileag si i-a adus anchetatorii la usa. S-a ales cu 3 luni de arest, 2 ani de inchisoare cu suspendare si aproape o suta de mii de euro, daune pe care trebuie sa le plateasca.

Astfel de hoby-uri, dar mai ales fraudele pe care le fac unii conationali pe internet au adus Romania in atentia intregii lumi. Romanii au creat adevarate retele de crima organizata care actioneaza pe tot globul.

Trei sunt motivele care stau la baza criminaliatii informatice: e usor de facut - din fata unui calculator poti naviga peste tot in lume. E profitabil - sunt hackeri care castiga milioane cu un singur clic si in al treilea rand infractorii cibernetici sunt greu de prins. Isi ascund urmele prin zeci si sute de calculatoare si retele din intreaga lume.

Directorul FBI sustine ca in viitorul apropiat criminalitatea infromatica va deveni inamicul public numarul 1 al omenirii, iar hackerii vor fi mai periculosi decat sunt acum teroristii.

Acum cateva luni politistii au aruncat in aer usa lui Mihai Paunescu, un hacker care pe internet isi spunea Virusez. Anchetatorii stiau ca doar cu un click suspectul isi poate sterge urmele pe internet. Asa ca au patruns in forta si nu mica le-a fost mirarea cand au gasit un adevarat aresenal cibernetic in casa.

La Washignton, oficialii americani l-au prezentat ca pe o mare captura.

Virusez facea parte dintr-o retea internationala. Hackerii navigau prin servere aplasate in toata lumea pentru a-si pierde urma. Apoi atacau un punct vulnerabil al unei firme din Australia sau America. De exemplu, calculatorul unui angajat care avea o parola slaba. Odata intrati in baza de date a magazinului sau benzinariei repsective, hackerii plantau virusul in sistem. Virusul culegea date despre tranzactiile bancare efectuate si le trimitea inapoi.

Infractorii colectau informatiile: nume, prenume, numarul cardului si codul de siguranta. Faceau o lista cu date bancare pe care o vindea pe internet: 4 euro - o identitate. Era o loterie, cumparatorul putea avea supriza sa primeasca un cont gol sau unul plin.

Au fost vandute astfel peste un milion de identitati. Toti acesti oameni, in special australieni si americani, s-au trezit fara nici un cent in banca. In total: 25 de milioane de dolari s-au evaporat.

Autoritatile americane sustin ca hackerii romani au furat anul trecut un miliard de dolari din Statele Unite.

De ani de zile FBI si-a deschis la noi o sucursala care urmareste acest fenomen, iar Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a elaborat strategii. In ciuda acestor masuri, numarul atacurile date in lumea virtuala creste de la o zi la alta.

Cu toate ca a facut parte din randul infractorilor de top din lumea cibernetica, Razvan Cernaianu nu considera ca a gresit cu ceva, ci doar a vrut sa demosntreze ca lumea internetului este vulnerabila.

Vulnerabilitati pe internet cauta si Andrei Avadanei, alt tanar de 21 de ani. Tot ce inseamna cibernetica reprezinta pentru el o provocare care poate sa il tina neintrerupt si 24 de ore in fata calculatorului.

In lumea expertilor in calculatoare e o adevarata disputa asupra termenului de hacker. Multi sustin ca hackerii sunt cei care revolutioneaza domeniul IT. Iar cei care fac rele nu sunt hackeri, ci crackeri - spargatori de calculatoare. Prin urmare, hackerii contruiesc, iar crackerii distrug. 

Altii impart hackerii in: hackeri cu palarii albe. Sunt hackerii buni - "ethical hackers" - cei care demonstreaza existenta unor probleme de securitate, iar "black hat" - hackeri cu palarii negre, sunt cei care provoaca daune, care folosesc internetul pentru infractiuni.

Toti, indiferent de categoria din care fac parte sau de ce parte a baricadei sunt, activeaza in lumea virtuala a internului, o lume in care ne-am mutat vietile intr-o buna masura. Cu un singur click putem calatorii prin toata lumea, ne facem prieteni, vindem si cumparam. Internetul a ajuns un spatiu in care se invart multi bani. Sume colosale. Iar unde sunt bani, apar hotii si raufacatorii. Fura valori si informatii.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Hackerville romanesc III - Iceman, hackerul roman care a spart 25 de servere ale NASA, are doar 9 clase. Cum a devenit Romania patria hotilor virtuali
Hackerville romanesc III - Iceman, hackerul roman care a spart 25 de servere ale NASA, are doar 9 clase. Cum a devenit Romania patria hotilor virtuali

A spart zeci de servere din intreaga lume. A fost prins abia un an mai tarziu, iar acum este liber. Vorbim despre unul dintre cei mai cautati hackeri din lume, un roman de-al nostru.

Hackerville romanesc II - Reportaj in Ramnicu Valcea, capitala hotilor cibernetici - orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru patrat
Hackerville romanesc II - Reportaj in Ramnicu Valcea, capitala hotilor cibernetici - orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru patrat

Pe internet, hotii din Romania fura de peste tot din lume. Intr-o vreme, cei mai multi erau in Ramnicu Valcea, de aici si supranumele de Hackerville - capitala hotilor cibernetici.

Duminica, 18:00, la
Duminica, 18:00, la "Romania, te iubesc". Infractionalitatea cibernetica, un fenomen mai periculos decat terorismul pentru viitor

Un miliard de dolari - atat au furat romanii pe internet si din bancomate, intr-un singur an, din America. Duminica, la "Romania, te iubesc", vorbim despre hackeri si infractori cirbernetici, iar doi dintre ei isi spun povestea in fata camerei.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.