Hackerville romanesc III - Iceman, hackerul roman care a spart 25 de servere ale NASA, are doar 9 clase. Cum a devenit Romania patria hotilor virtuali

×
Codul embed a fost copiat

A spart zeci de servere din intreaga lume. A fost prins abia un an mai tarziu, iar acum este liber. Vorbim despre unul dintre cei mai cautati hackeri din lume, un roman de-al nostru.

EMISIUNEA INTEGRALA O PUTETI VEDEA PE WWW.VOYO.RO

Dupa lungi discutii, a acceptat sa isi spuna povestea in fata camerei de filmat. Are convingerea ca, intr-o buna zi, internetul va aduce sfarsitul omenirii.

Cluj. Robert Butyka este pe internet Iceman. Intr-o vreme a fost unul dintre cei mai cautati hackeri din lume. Si el isi povesteste pentru prima data ispravile in fata camerei. Cea mai mare a fost atunci cand a spart 25 de servere de la NASA.

A invatat tot ce stie de pe internet si de pe MIRC - un forum pe care hackerii isi lanseaza provocari.

Citește și
Hackeri - 9
Hackerville romanesc I - Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea. El a spart serverele de la NASA si Pentagon

"Am 9 clase. De ce doar 9 clase? Nu mi-a placut sa ma duc la scoala. Sincer. Anturajul. Engleza am invatat la televizor. Dar nu ma pricep eu extraordinar de mult." - spune el.

Si cu toate astea a devenit expert in calculatoare. Cateva zile a petrecut in serverele NASA.

Iceman: "Pai nu prea am vazut nimica, pentru ca eram in Linux si eram in consola, nu eram in desktop. Si nici nu m-am uitat sincer dupa nimica. Am vrut doar sa vad daca le pot sparge si le-am spart si am iesit dupa aia cu ele cu hosturile. Am iesit pe MIRC sa ma laud. Hosturile ce sunt? Ip-ul. De exemplu protv.ro este un host si ieseam cu o adresa de aia mai frumoasa asa, nasa.gov si ...fiecare calculator are un ip."

Iceman: "La NASA nici nu m-am ascuns. Deloc. Chiar deloc. Nu ma gandeam ca ma dau in judecata. Dar le-am lasat si mesaj ca le-am hackerit, cum ar veni. Acuma, no, poate s-ar fi suparat. Nu ma gandeam ca sunt asa...de...sa ma deie in judecata. Ca nu le-am facut nimic. Le-am spart si le-am securizat. Inca le-am si securizat dupa ce le-am spart. Sa nu mai intre...pai, nu? Mai intra altul...ai inchis portile. Pai, clar. Si cred ca prin securizarea aia am facut ceva la serverul de e-mail si n-or putut vorbi intre ei pe mailul de firma. De NASA. Dar aveau alte mailuri."

Vorbeste linistit despre faptele sale si nu intelege cu ce a gresit. A fost arestat un an mai tarziu. A compromis mai multe cercetari metorologice si atmosferice, iar NASA a estimat prejudiciul la aproape 600.000 de dolari.

Acum s-a angajat si face exact ce facea inainte. Sparge site-uri. De data asta legal si pe bani. O vreme s-a crezut cel mai tare in domeniu. Ispravile lui TinKode l-au pus pe ganduri.

Acum si Razvan Cernaianu, alias TinKode spune ca nu mai face prostii. Si a devenit un hacker bun. Dupa ce a iesit din arest a primit multe oferte din strainatate. A intrat la facultate si lucreaza intr-o firma in care este si actionar. Pe bani, testeaza vulnerabilitatea sistemelor IT. Pana acum, atacatorii cibernetici au vizat in special Occidentul. Asta pentru ca acolo sunt mai multi bani. Dar acasa, cat de siguri suntem sau cat bine stim sa ne protejam calculatoarele?

Andrei Avadanei, expert in Securitate Cibernetica, ne face o demonstratie, cu o antena montata pe laptop si un program descarcat gratis de pe internet. Cauta retele nesecurizate in care ar putea sa patrunda.

"Mi-ar lua undeva la un minut in conditiile in care ma misc foarte greu. Si cu cat esti mai aproape de retea o spargi mai usor. Intr-un un minut practic ai putea intra aproape in toate dintre ele. Ai acces la net si daca voi monitoriza traficul voi putea vedea ce fac si cei din reteaua respictiva, voi putea fura conturile lor de mail de Twiter sau retele sociale. Sau de business daca ei intra la servici si eu stau si monitorizez reteaua...vad tranzactiile de anul asta." - spune Andrei.

In plus, odata intrat in reteaua ta, iti poata lansa un virus, iti poate fura conturi si parole, iti poate controla calculatorul fara sa realizezi.

Aproape 1700 de retele vulnerabile detectate cu telefonul, pe care si-a instalat un program, si peste 3000 de retele vulnerabile detectate cu antena cumparata cu doar 150 de lei. Retele la care daca si-ar dori ar putea sa patrunda. Grav este ca infractorii iti pot introduce si folosi calculatorul intr-o retea pentru a-si pierde urmele.

Si din nou, Andrei, pustiul de 21 de ani ne demonstreaza cat de usor se poate patrunde intr-un alt calculator. Scrie cifre, date, cateva click-uri care, pentru un necunoscator, par fara nici o noima. Si dupa cateva minute, rasufla usurat. Calculatorul victimei ii apartine.

"Nici n-ai idee, odata ce au accesat sistemul tau cu siguranta are drept de administrator si le-a luat singur. Nu trebuie sa le dai tu. Pot sa fi si in canada. Pentru a si ascunde urma. Trece printr-a mea, a lu ala, ala si are o suta de calculatorare prin care trece cu nu stiu cate servere, poate sa faca orice." Bogdan Cazacu este expert in securitatea cibernita. Este convins ca asistam la inceputul unui razboi care se poarta deocamdata in mediul virtual dar care incepe sa aiba consecinte grave in lumea reala.

"Agentiile de investigatii, de pe intreg mapamondul, inclusiv din Romania, sunt in alerta maxima, in urma unui atac cibernetic, fara precedent." Acum cateva saptamani Romania a fost tinta celui mai puternic atac cibernetic de pana acum. O grupare care isi spune "Octombrie rosu" a atacat 4 institutii si ambasade occidentale de la Bucuresi.

Atacul a inceput acum 7 ani cu fostele tari membre ale Uniunii Sovietice, de unde au furat date guvernamentale, militare sau de cercetare. S-au mutat apoi in Europa de est. Membrii gruparii "octombrie rosu" au trimis pe adresele institutiilor vizate e-mailuri cu titluri extrem de atragatoare.

In momentul in care destinatarul deschidea fisierul atasat, un virus se instala automat in calculator, iar de acolo in toata reteaua. Trimitea apoi documentele, mailurile si parolele victimei catre un server din Rusia. De acolo, specialistii in IT le-au pierdut urma hackerilor..

67 de tari din toata lumea au fost spionate timp de 5 ani. Fara sa lase macar vreo urma, hotii au adunat terabiti de informatii care ar putea umple biblioteca Congresului American. Atacul a fost descoperit de echipa de la Kasperky. Stefan Tanase este unul cei mai tineri membri.

Toate aceste informatii par desprinse din scenariul unui film si aparent, nu au o legatura directa cu noi. Cand il asculti insa pe unul dintre cei care au devedit ca se poate, lucrurile par un pic mai serioase. Nu se stie clar cati hackeri adevarati sunt in Romania. Sunt de ordinul zecilor. Infractori cibernetici sunt insa mii.

Dragasani. Un oras cu doar 20.000 de locuitori, dar foarte multi infractori cibernetici. Pare un oras linistit si tocmai de aceea este greu de crezut ca tineri de aici au ingrozit o lume intreaga.

Liviu Mihail Conciou este unul dintre asa zisii hackeri din Dragasani. Din rechizitoriu rezulta ca singur a deslusit tainele ciberneticii si a invatat mai multe limbi straine. In primavara lui 2009, Concioiu a intart pe chat in legatura cu un angajat al serviciului de asistenta IT al sitelui comercial eBay si s-a dat drept unul dintre angajati companiei care ar vrea sa acceseze site-ul, dar a uitat parola si userul. Dupa cateva minute de discutii Concioiu primeste parola de acces in site-ul eBay de unde fura datele a 22.000 de angajati ai companiei.

Nu se opreste aici. Le da un e-mail, care venea aparent din partea directorului, prin care ii anunta ca au fost dati afara, iar daca vor o scrisoare de recomandare din partea companiei sa dea click pe o adresa indicata in e-mail. In momentul in care angajatii au acesat adresa respectiva au intrat pe o pagina eBay clonata de Concioiu. Asa le-a aflat userul si parola. Cu aceste date romanul a furat din site datele a trei milioane de utilizatori eBay: parole, conturi si multe altele. Cu aceste date a reusit sa insele mai multi clienti si sa le vanda marfuri fictive. Prejudiciul se ridica la 3 milioane de dolari.

L-am gasit pe Concioiu acasa. Dosarul sau inca se judeca.

"Aia nu e 3 milioane frauda. Alea sunt drepturile de copyright ale Ebay, ca au muncit 3 angajati un an de zile ca sa repare nu stiu ce programe. Si cand colo nu a fost problema unde au facut ei programele si au muncit ca prostii, degeaba. Si au cerut 3 milioane ca sa dau banii pentru serviciile Ebay. Aia a fost smecheria.", spune Concioiu.

In fata anchetatorilor si-a recunoscut o parte din fapte. Si in Italia a dat lovitura. A clonat mai multe carduri si a reusit impreuna cu alti cativa prieteni sa scoata peste 400.000 de euro din banci, din conturile unor oameni nevinovati.

Focul iubirii l-a determinat pe Concioiu sa se apuce fraude pe internet. Cel putin asa le-a declarat anchetatorilor cand a fost prins. Avea nevoie de bani pentru a cucerii inima unei fete. Din apartamentul de la etajul 1 a inselat mii de oameni.

Nu se stie clar ce a facut Concioiu cu banii obtinuti din fraude de pe internet. Singurul lucru vizibil este izolatia pe care si-a pus-o la apartament.

Dragasaniul este asezat la 30 de km de Ramnicu Valcea, Hackerville, iar multi dintre infractorii de aici s-au scolit acolo.

Cum era de asteptat, nimeni nu vrea sa vorbeasca acum despre ispravile de pe internet. Si fratii Soare au vandut pe internet marfuri inexistente. Intr-un alt dosar, tot in Dragasani iese in evidenta violenta autorilor.

Alt caz. Dosarul fratilor Lupsa. Au vandut multe. In special, telefoane. Bineinteles fictive.

La Voicesti, localitate aflata la cativa Km de Dragasani, multi tineri apar in dosare cu frauda pe internet. Unii si-au cumparat case si masini scumpe. Toti apar dosare grose pe sute de pagini. Inregistrari de convorbiri, filaje, fraude demontate punct cu punct. Dosare la care au lucrat multi oameni. Din pacate, judecarea lor treneaza de ani de zile si putini ajung dupa gratii.

Prin urmare, justitia din Romania e prea blanda cu hotii de pe internet. Numarul victimelor a ajuns la sute de mii si creste. Oameni care au ramas fara un cent in conturi asteapta acum dreptatea in timp ce hotii se plimba linistiti prin Romania.
Viata noastra depinde acum de internet. Suntem permanent intr-o criza de timp iar internetul a devenit necesitate. Ar trebui sa fie un spatiu intimp si sigur.

Unii fac rau pentru a-si alunga plictiseala. Altii vor sa demonstreze ceva.

Si TinKode si Iceman sunt tineri cu o inteligenta mult peste medie. Ei au fost prinsi, iar acum spun cu mana pe inima ca s-au cumintit. Altii sunt insa liberi si fac milioane din furtul pe internet, fac rau semenilor, societatii. Si fac din Romania, patria hotilor virtuali.

Poate este si vina societatii ca nu stie cum sa beneficieze de inteligenta acestor oameni. Oricum ar fi, pericolul in lumea virtuala pandeste la tot pasul. Pe internet ne gestionam conturile, pe internet ne facem prieteni si acolo e o buna parte din munca noastra.

Trebuie sa invatam cum sa ne aparam cat mai bine.

Langa noi sau de oriunde din lume cineva ne poate fura totul cu un singur click.
 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Hackerville romanesc II - Reportaj in Ramnicu Valcea, capitala hotilor cibernetici - orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru patrat
Hackerville romanesc II - Reportaj in Ramnicu Valcea, capitala hotilor cibernetici - orasul cu cele mai multe ATM-uri de transfer bancar pe kilometru patrat

Pe internet, hotii din Romania fura de peste tot din lume. Intr-o vreme, cei mai multi erau in Ramnicu Valcea, de aici si supranumele de Hackerville - capitala hotilor cibernetici.

Hackerville romanesc I - Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea. El a spart serverele de la NASA si Pentagon
Hackerville romanesc I - Pentru prima data, TinKode, cel mai vestit hacker roman de pe planeta, isi dezvaluie identitatea. El a spart serverele de la NASA si Pentagon

Internetul a devenit in ultimii ani a doua realitate in care traim, ne facem prieteni, ne informam, platim si cumparam. In teorie ar trebui sa fie un spatiu intim si sigur. Din pacate, in acest spatiu au aparut hotii si raufacatorii.

Duminica, 18:00, la
Duminica, 18:00, la "Romania, te iubesc". Infractionalitatea cibernetica, un fenomen mai periculos decat terorismul pentru viitor

Un miliard de dolari - atat au furat romanii pe internet si din bancomate, intr-un singur an, din America. Duminica, la "Romania, te iubesc", vorbim despre hackeri si infractori cirbernetici, iar doi dintre ei isi spun povestea in fata camerei.

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.