Duminica, 18:00, la "Romania, te iubesc". Infractionalitatea cibernetica, un fenomen mai periculos decat terorismul pentru viitor
Un miliard de dolari - atat au furat romanii pe internet si din bancomate, intr-un singur an, din America. Duminica, la "Romania, te iubesc", vorbim despre hackeri si infractori cirbernetici, iar doi dintre ei isi spun povestea in fata camerei.
Infractionalitatea cibernetica a devenit o problema serioasa si sunt voci care sustin ca in viitor acest fenomen va fi mai periculos decat terorismul.
Duminica, la "Romania, te iubesc", facem cunoastinta cu cei mai cunoscuti hackeri din Romania. Robert Butyka este pe internet Iceman.
Cea mai mare isparava a sa a fost cand a spart 25 de servere la NASA.
Iceman: "Am iesit cu hosturile si m-am laudat pe mirc...".
Scrie urat, iar atunci cand vorbeste pare un pusti timorat, scos la tabla, in fata clasei.
Iceman: "Google, Yahoo, US Army sunt cuceririle mele. Am gasit vulnerabilitati in ele".
Razvan Cernaianu a fost intr-o vreme cel mai cautat hacker de pe Pamant. Pe internet isi spune TinKode.
TinKode: "La Pentagon doar am blocat site-ul de prezentare, atat. Pur si simlu n-a mai mers".
Duminica, la "Romania, te iubesc", ii cunoasteti povestea.
Romania a urcat in ultimii ani pe primele locuri la capitolul infractionalitate cibernetica. Hackerii si hotii pe internet au ingrozit o lume intreaga. Anul trecut, conationali de-ai nostri au furat din America un miliard de dolari. Au vandut marfuri inexistente pe internet si au spart conturi.
Trei sunt motivele care stau la baza criminalitatii informatice. E usor de facut - din fata unui calculator poti naviga peste tot in lume. E profitabil - sunt hackeri care castiga milioane cu un singur click. Si in al treilea rand, infractorii cibernetici sunt greu de prins. Isi ascund urmele prin zeci si sute de calculatoare si retele din intreaga lume.
Dan Tofan, director departament Tehnic CERT-RO: "Am observat ca, in general, Romania sta destul de prost la capitolul securitate. Daca am ajuns sa avem astfel de infectii, antivirus lipsa, programe piratate... Ceea ce duce la probleme. Adica, in momentul in care folosesti un program piratat, nici nu ai un antivirus, poti ajunge foarte usor ca in calculatorul tau sa se faca alte activitati de care nu esti constient. Adica stai la calculator si calculatorul face in spate lucruri de care nici nu stii".
Duminica ajungem si la Ramnicu Valcea, supranumit Hackerville - Orasul hackerilor.
Multe dosare au fost deschise acolo. Hotii sunt, insa, liberi ca pasarile cerului.
Robert Butyca, alias Iceman: "Omenirea se va duce de rapa cu internetul asta...".
Cat de periculos a devenit internetul, cat de usor un infractor iti poate intra in calculator si care sunt cele mai folosite metode de furt pe internet? Sunt intrebari la care aflati raspuns duminica, ora 18:00, la "Romania, te iubesc".
Sursa: Pro TV
Etichete: hackeri, hacker, Romania te iubesc, internet, infractori cibernetici,
Dată publicare:
16-03-2013 17:57