Amintiri scaldate in sange, partea a II-a. Macelul de la Fantana Alba. Cu crucile in maini, mii de romani au fost impuscati de soldatii sovietici

×
Codul embed a fost copiat

Acum o saptamana, in Germania, 50 de fosti gardieni de la Auschwitz-Birkenau au fost pusi sub acuzare de catre autoritatile germane pentru complicitate la crima.

Noi nu stim nici macar ce s-a intamplat cu miile de romani din Nordul Bucovinei. Ne lipseste simtul fundamental al demnitatii nationale. Nu cautam, nu aratam responsabilitate istorica.

In acest reportaj, insa, ascultam marturii dureroase despre crima multiplicata din Nordul tarii si despre martiri fara nume. Si citim documente care, ramase secrete timp de o jumatate de secol, vorbesc cu cifre seci despre vieti disparute ori distruse.

Gheorghe Sidoreac are 89 de ani. Este unul dintre putinii supravietuitori care, in primavera lui 1941, a fost acolo.

Gheorghe Holovati, supravietuitor de la Fantana Alba: "Da da, "budiha, budihaia", o sa mergeti, o sa mergeti… Dom'le nu ne dati drumu, ne-ati inscris, ne-ati promis…nu ne dati drumul sa mergem in Romania, nu vrem sa facem altceva- vrem sa mergem sa traim mai departe in tara in care ne-am nascut. Sunt roman, suntem romani, ne-am nascut sub drapelul tricolor, vrem sa mergem in Romania. Sa traim cat om trai, sa murim acolo, sa nu murim in alta tara, in URSS."

Citește și
Crimele de la Fantana Alba - 1
Amintiri scaldate in sange, partea I. Crimele de la 1 aprilie 1941: cum au fost ucisi mii de romani de catre sovietici
A plecat să lupte în Ucraina pentru a evita urmărirea penală și a murit. Este unul dintre cei mai tineri soldați căzuți în război

Incurajata chiar de unii reprezentanti ai autoritatilor locale sovietice, lumea s-a adunat din nou in 1 aprilie cu dorinta de a pleca in Romania. Visul lor s-a transformat insa intr-o tragica pacaleala. Mii de localnici, civili nevinovati s-au indreaptat spre Suceveni, o localitate apropiata de granita.

Ion Sucevean este profesorul de geografie din sat. Multi dintre ai sai au pierit in timpul prigoanei staliniste: "Ei atuncea s-au intors inapoi la Suceveni, pentru ca pe la Suceveni trecea drumul care lega Suceveniul cu Fantana Alba unde era granita. Drumul care lega satele de pe Valea Siretului cu Radautiul. Au luat cruci, icoane, prapuri…Si au venit la biserica de la Suceveni, aici da, chiar aici si au pornit pe drumul calvarului."

Aici la Suceveni, in dimineata zilei de 1 aprilie, oamenii au fost partasi la o slujba, au luat prapurii din biserica si au plecat spre Romania. O procesiune impresionanta. 3-4000 de tarani, marea majoritate barbati, dar si femei, copii si batrani. In frunte aveau steaguri albe, icoane si prapuri. La 2 km de granite au fost asteptati de cuiburi de mitraliera si gropi comune.

Tatal lui Vasile Sucevean era in frunte cu o cruce mare.

Vasile Sucevean, supravietuitor al Gulagului sovietic: "Tata, cum o luat crucea din biserica, cu toata lumea aceea cat o fost s-or dus la granita. Amu acolo este o padure, dar atunci cand l-o impuscat pe tata acolo era teren gol. Si cand au ajuns ei pe terenul acela, din mitraliere au deschis focul. Prima data i-a impuscat pe cei care erau cu protestul inainte."

Gheorghe Holovati: "Iesea flacara dintr'insa…de acolo si de acolo si de acolo…Vai de mine si de mine….o inceput lumea sa tipe. Dar in timp ce tipa de spaima, o inceput sa tipe si de gloante ca o inceput sa iasa sangele de acolo. Unul tipa, jos, culcati la pamant… Unii s-au culcat, altii fugeau… Unul ii mitraliat, altul tasneste sange din el, altul traistuta cu turte care le-o luat de acasa sare nu stiu unde, altul haina, altul i-o fost gaurit, mie mi-o fost gaurit cojocelul la poale. Tata ma cauta tot timpul, ma lua in fata lui, sa il impuste pe el, sa ma salveze pe mine, unii s-or trantit jos, dar tot impuscati…"

O zi si o noapte s-au auzit impuscaturile. Sute de oameni au fost ucisi sau raniti.

Holovati: "Or fi fost cel putin 5000 de oameni. Si din astia jumatate, nu stiu, ca ii vedeai ca n-or iesit din padure, unde sa fie. El era deja in padure. Era ranit sau mort in padure… Si dupa aioa or impuscat si in noaptea aia, or impuscat cat or prins. Si acasa cand am ajuns inca se mai auzeau impuscaturi. Noi am scapat minune dumnezeiasca - ne rugam la Dumnezeu, "Doamne, D-zeule, salveaza-ne' si ne-a salvat pe amandoi, si ne-a salvat pe amandoi, si eu si tata…"

Intr-o telegrama trimisa la Moscova, Nichita Sergheevici Hrusciov, pe vremea aceea secretarul general al Partidului Comunist din Ucraina, ii raporta triumfator lui Iosif Visarionovici Stalin ca nici un roman nu a trecut granita!

Sute de romani au fost atunci aruncati in gropile comune, unii fiind inca in viata. Localnicii spun ca timp de doua zile pamantul inrosit de sange s-a miscat pana cand toti si-au dat duhul.

Petro Christiuc: "Gropile commune? Undeva pe aici, nimeni nu stie sigur unde…Insa in acest loc a existat o cruce mare din lemn si langa cateva cruci mai mici. Iar mormintele erau tot undeva pe aici - Cate unu, doi, trei- Se spune ca au fost trei gropi comune".

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, in locul teribilei crime au fost ridicate monumente de comemorare.

Petro Christiuc: "L-am intrebat pe tatal meu de ce … Apoi brazii au crescut si veneam aici dupa ciuperci, iar bunicul meu imi spunea sa plec din acest loc, pentru ca aceste ciuperci cresc pe sangele oamenilor. Ciupercile aveau palaria oarecum rosie. Prin urmare, m-am tot gandit ce putea sa se intample in acest loc. Pe urma, am crescut, iar la scoala nimeni nu vorbea despre acele evenimente, ziarele nu scriau despre acest lucru. Oamenii scriau ca cineva a fost impuscat in aceasta zona, ca asa au fost timpurile."

La doar cativa kilometri , peste granite este manastirea Putna. Aici a fost ridicat unul dintre primele memoriale pentru cei decedati la Fantana Alba.

Parintele Dosoftei: "Chiar daca ei nu vor fi canonizati asa, formal, de catre biserica, D-zeu le stie pe fiecare si oamenii se inchina cu multa evlavie la aceasta troita."

Parintele Dosoftei: "Ce-o fi fost in sufletul oamenilor alora cand si-au parasit casa, animalele, gospodaria in care au muncit o viata intreaga…- ei paraseau ceva vazut, dar se duceau la ceva nevazut, casa nevazuta unde stiau ei ca sunt acasa. Adica tara vazuta Romania. Ei au spus ca nu iau nimic cu ei, lasam acolo toata bogatia, si aveau pt ca bucovinenii sunt vrednici de felul lor, dar nu aveau libertatea aceasta de a fi conform firii lor."

Articol recomandat de sport.ro
Sociologul Gelu Duminică, după gestul lui Gigi Becali față de Adrian Șut: "Lipsă totală de umanitate cu numele Domnului pe buze"
Sociologul Gelu Duminică, după gestul lui Gigi Becali față de Adrian Șut: "Lipsă totală de umanitate cu numele Domnului pe buze"
Citește și...
Amintiri scaldate in sange, partea a III-a. Zeci de mii de civili nevinovati au fost ucisi, schingiuiti, deportati pentru unica vina de a fi fost romani
Amintiri scaldate in sange, partea a III-a. Zeci de mii de civili nevinovati au fost ucisi, schingiuiti, deportati pentru unica vina de a fi fost romani

Si acum, in zilele de comemorare, in Bucovina de Nord bat clopotele pentru cei care au murit in acele zile din 1941. Batranii isi amintesc, si se roaga.

Amintiri scaldate in sange, partea I. Crimele de la 1 aprilie 1941: cum au fost ucisi mii de romani de catre sovietici
Amintiri scaldate in sange, partea I. Crimele de la 1 aprilie 1941: cum au fost ucisi mii de romani de catre sovietici

"Romania, te iubesc" prezinta faptele ingrozitoare petrecute cu zeci de ani in urma, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial: crimele impotriva romanilor de la Fantana Alba din 1941 din Nordul Bucovinei.

Duminica, la
Duminica, la "Romania, te iubesc": Lectia dureroasa ce nu apare in manualele de istorie a romanilor

1 aprilie 1941 este o zi tragica, ce nu apare insa in manualele de istorie a romanilor.

Recomandări
Decizia luată de fiica lui Ioan Crișan și de doi suspecți în fața procurorilor. Detaliul esențial din ancheta de la Parchet
Decizia luată de fiica lui Ioan Crișan și de doi suspecți în fața procurorilor. Detaliul esențial din ancheta de la Parchet

Laura Bîlcea, fiica omului de afaceri Ioan Crișan, se confruntă de acum cu pedeapsa detențiunii pe viață. La fel și cei doi complici ai săi, considerați a fi autori și cei care au pus la îndeplinire acest plan diabolic despre care vorbesc anchetatorii.

Condiția CE de aplicare a noii legi a salarizării: deficitul bugetar, sub 5% din PIB. Varianta ocolitoare a premierului
Condiția CE de aplicare a noii legi a salarizării: deficitul bugetar, sub 5% din PIB. Varianta ocolitoare a premierului

Viitoarea lege a salarizării, prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și așteptată să fie adoptată în 2025, va fi aplicată doar după ce România își va ajusta deficitul bugetar sub 5% din PIB.

Turcia a lansat lovituri aeriene în două țări, după atacul de lângă Ankara. Zeci de ținte au fost vizate
Turcia a lansat lovituri aeriene în două țări, după atacul de lângă Ankara. Zeci de ținte au fost vizate

Turcia a lansat, miercuri noaptea, lovituri aeriene împotriva unor obiective din nordul Siriei şi al Irakului, după ce cinci persoane au fost ucise şi 22 au fost rănite într-un atac asupra sediului unei companii din industria de apărare turce