2012, cel mai bun an pe litoral de dupa revolutie. Mamaia, concurentul puternic din estul Europei pentru Ibiza, desi opulenta din nord contrasteaza cu saracia lucie din sud

×
Codul embed a fost copiat

Vara asta s-au inghesuit pe nisipul fierbinte aproape 2 milioane de turisti. Oficial, pentru ca nimeni nu i-a putut numara pe romanii care s-au cazat la particulari.

Litoralul, un boom economic in plina criza. Sezonul estival 2012 a adus 270 de mil de euro

Tot oficial, patronii din turism au anuntat incasari de 270 de milioane de euro, din care doar 160 de milioane au si fost declarate, fiindca restul de 110 milioane de euro sunt estimarile incasarilor fara factura.

Un real boom economic in plina criza. Adevaratul profit s-a concentrat in Mamaia, mai bine zis in nordul ei, unde cele cateva hoteluri de 4 si 5 stele au fost pline ochi fiindca au stiut sa-si rasfete clientii. Cu seri exotice pe marginea piscinei, cu rauri de sampanie care au curs in cluburile de noapte si cu investitii masive in plaje si piscine, mai ceva ca-n Turcia sau Spania.

Aceasta editie poate fi urmarita integral pe voyo.ro .

Citește și
ARO II
ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Investitorii indrazneti au adus concepte noi, oferind tinerilor care fugeau la Ibiza sau Saint Tropez lux si desfatare. Iar oaspetii nu si-au dezamagit gazdele, fiindca au cheltuit bani grei pe alte servicii decat cazarea, care nu se regasesc in nici o statistica oficiala si, de multe ori, nici in contabilitati.

O masa rezervata, o sampanie pe acorduri de saxofon sau un baldachin bine plasat in briza marii au costat cat un sejur la 2 stele si s-au vandut, semn ca romanii dau oricat doar sa fie tratati regeste.

1500 de euro, nota de plata record pentru o umbrela/zi

Iar ospatarii povestesc ca recordul la nota de plata pe plaja a atins 1500 de euro pe o singura umbrela intr-o singura zi. Multi investitori de Mamaia ii sunt recunoscatori si primarului din Constanta care a pus osul la treaba in promovarea statiunii.

De doi ani incoace, omul a muncit pe branci ca un adevarat one-man-show: a facut el singur animatie in cluburi si a condus petrecaretii pe strazile Mamaiei.

Cu riscul de a cadea in ridicol a fost noapte de noapte sufletul petrecerii. N-a existat weekend fara carnaval. Ba samurai, ba toreador, ba sultan, ba maharajah sau tar rus.

Ba chiar si-a facut aparitia la petreceri ca un James Bond urmarit, spargand orice tipare functionaresti sau administrative. Si in timp ce unii l-au acuzat de grandomanie, regele petrecerii a strigat cat l-a tinut gura, ca sa auda toata Europa, ba chiar si Orientul Mijlociu, ca de acum Mamaia rivalizeaza cu cele mai cautate statiuni de la Mediterana.

N-a fost degeaba. Agentii straini de turism dau din nou tarcoale Mamaiei,

"Am vazut cateva cluburi in Bulgaria, dar nu se pot compara cu ce am vazut aici. Nu imi amintesc vreun alt loc unde sa fi vazut asa o aglomeratie. Petrecerea incepe la 1 noaptea, unde in alte tari cluburile sunt deja inchise. E excelent", a spus Mathias Klar manager turism Dertour Germania.

Mamaia, varianta din Estul Europei la Ibiza sau Saint Tropez

Asa este, oricat de all inclusive si de curat ar fi turismul bulgaresc sau turcesc, nu poate oferi ce are Mamaia. Confirma grecii, italienii, finladezii si israelienii, nauciti de viata de noapte si pofta de distractie de aici. Iar sansele de a atrage tot mai multi romani si straini care lasa sume importante de bani pe litoraluri straine, cresc cu fiecare sezon. Mai ales ca anul acesta, Mamaia primeste recunoastere internationala tocmai la Monte Carlo: la festivalul clubbingului. A castigat premiul pentru cea mai dinamica statiune din regiune.

Intr-adevar, cele mai multe locuri de cazare de 4 si 5 stele de pe litoral s-au concentrat in Mamaia. Un hotel, ridicat pe vremea lui Nea Marin Miliardar, a fost cumparat de la stat cu 2,5 milioane de euro. Un chilipir, dar investitorii au mai cheltuit alte 14 milioane ca sa-l aduca la standard international. L-au relansat in in plina criza. Luxul s-a vandut.

Alti intreprinzatori au reusit sa transforme esecul imobiliar in turism de succes: un cartier de apartamente gandit initial pentru vanzare, a fost reprofilat pe sejururi all-inclusive.

Mamaia, polul luxului in nord, polul relicvelor comuniste in sud

Dar nu tot litoralul este asa, la doi pasi de zona de lux din nordul Mamaiei, intram in Tunelul Timpului. Fiindca pe masura ce inaintezi spre sud, descoperi litoralul celalalt al Romaniei sarace care nu stie sa ceara si a investitorilor lacomi care nu vor sa ofere. N-au bagat un banut in hotelurile pe care au pus mana, dar le exploateaza fara pic de rusine sau remuscare.

Asemenea facilitati sunt practic de neacceptat si de negasit in tot turismul european. Camera concureaza cu garsonierele de nefamilisti pe care n-ai cum sa ceri o chirie mai mare de 100 de euro. Si totusi, proprietarul reuseste s-o inchirieze la un pret nesimtit de 1200 de euro pe luna. Fiindca o singura noapte aici costa 40 de euro. Orice om care a fost in strainatate, chiar si cu buget de criza, isi da seama ca pretul e de-a dreptul nejustificat. In Corfu, cu cei 40 de euro puteai sta o noapte la o vila cu piscina si vedere spre mare.

Cum are 139 de camere, hotelul poate produce lejer pe sezon: 144.000 de euro. Alaturi, hotel identic, alt proprietar cu profituri garantate. Cand intrebam de conditii, camera de luat vederi e invitata afara. Aici, facilitatile se impart frateste: cine are balcon, n-are aer conditionat si invers.

Romanul, fatalist de felul sau, nu protesteaza, ci e convins ca asa a vrut Dumnezeu. Inghite si se lasa batjocorit pe banii sai, convins ca nici nu merita mai mult.

Hotelul cu nume inspirat din lupta comunistilor impotriva capitalismului e inca viu. La 50 de lei pe noapte, nu mai e loc.

SIF Transilvania, cel mai mare proprietar de hoteluri si restaurante din sud-estul Europei. Numai pe litoral detine 11.000 de locuri de cazare, din care vreo 4000 stau in conservare. Nici restaurantele nu merita modernizate. Dar piata e moarta.

AICI gasiti toate editiile "Romania, te iubesc" din primul seon din 2012.

 


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit
ARO, dispariția unui simbol - Partea III. Istoricul unei privatizări: furt, prostie, dezinteres controlat și interes țintit

Privatizarea ARO ar trebui introdusa in manuale. La capitolul "asa nu!". Este blestemul unei privatizari fara cap, al unor afaceri greu de patruns care au atins intreaga industrie romaneasca si continua sa faca victime.

ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film
ARO, dispariția unui simbol - Partea II. Măsurile extreme pentru salvarea uzinei au ajuns subiect de film

În timp ce uzina din Muscel luase drumul declinului, politicienii români s-au dovedit neputincioși în gasirea unor soluții cu adevarat salvatoare.

ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat
ARO, dispariția unui simbol - Partea I. Cum a ajuns un brand internațional și de ce a fost îngropat

Înainte de '89, toți românii visau la un ARO, mașina 4X4 românească făcută la Muscel, dar puțini puteau s-o aibă, pentru că era un produs foarte căutat și la export. După 50 de ani de activitate, uzina din Câmpulung și-a incetat activitatea.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.