"Dati-mi o pauza si o sa schimb lumea. Dati-mi un mar si o s-o schimb in bine!"

Ultima actualizare: 14-12-2014 01:00
“Dati-mi o pauza si o sa schimb lumea. Dati-mi un mar si o s-o schimb in bine!”

Daca exista Facebook-ul prin 1600 si ceva, atunci domnul despre care vorbim astazi ar fi facut record de like-uri si share-uri pe wall.

Pare genul de om pe care l-ar fi uitat sfintii uitandu-se la clipuri cu pisici care alearga dupa vreun ghem de ata sau, sa zicem, mere. Ca sunt mere si pisici, ca sunt numai mere care pica din pom, e evident, vorbim de Isaac Newton :)

Pe Newton lumea il stie pentru legea atractiei universale, dar e aproape nedrept. A facut multe alte descoperiri, dar, iata, e o dovada ca lumea te tine minte daca stii sa faci si pauze, nu numai descoperiri :)

Pentru ca asa au aparut marul, gravitatia si lumea pe care o cunoasteti azi si despre care face bani Nolan cu toate filmele lui de la Hollywood.

Pana la legea gravitatiei, sa facem o pauza. Deci, s-o luam cu inceputul. Pe scurt, ca nici noua nu ne place sa ne incurcam cu date, cifre si statistici inutile. Isaac s-a nascut intr-un orasel in Marea Britanie, 1643, orfan de tata, care a murit cu 3 luni inainte sa apara pe lume. Mama s-a recasatorit, noul barbat din viata femeii nu l-a dorit, asa ca l-a trimis pachet la bunici. Ca orice copil ajuns pe mana bunicilor, s-a pus cu burta pe carte. Mate, latina si teologie. Sa stie baiatul de toate.

Avea 15 ani cand lumea s-a oprit un pic in loc sa sa minuneze. Pe timpul unei furtuni, incerca alaturi de ceilalti colegi sa estimeze viteza vantului. Ca, da, ce poate sa iti treaca prin cap la 15 ani, cand se pune de-o vijele afara? Si nici nu era ca acum sa scrie toata lumea pe Facebook ca: “Plouaaaa!” si apoi sa strice misterul. Asa ca Isaac, pentru ca nu era mare fan estimari si “se pare ca”, a reusit sa masoare viteza vantului intr-un fel original: masurand lungimea propriei sarituri, executate in directia curentului si impotriva acestuia. Profesorii si colegii au stiut atunci ca nu-i un copil “universal”.

„Nu stiu cum arat eu in fata lumii, dar mie mi se pare ca sunt un baiat care se joaca pe malul marii si se distreaza cautand din timp in timp pietricele mai colorate decat de obicei, sau o scoica rosie, in timp ce marele ocean al adevarului se intinde necunoscut in fata mea” – Isaac Newton

In 1665, a mai pus o data lumea pe pauza: “Stati un pic, c-am o problema cu lumina si curcubeul asta”. A reusit sa faca descopunerea luminii in culorile curcubeului si recompunerea ei in aspectul initial, ca doar nu era s-o lase a nimanui pe lume :), cu ajutorul “discului lui Newton”, asa cum il numim azi, ca atunci probabil lumea ii zicea “discul meu”, “discul lu’ ala micu’” sau cam asa ceva.

Si acum ajungem la cea mai importanta descoperire a carierei. Legea gravitatiei, pe care, inca o data, asa o numim acum, are si o formula matematica, si o studiem in scoala, dar care atunci probabil ca Isaac o numea “Legea-heeei-ce-chestie-si-cu-merele-astea!”. Legenda spune ca Newton era in pauza cand, admirand copacii, a vazut un mar care pica din pom. Bam!

Legenda e cu atat mai tare cu cat e confirmata (ca un fel de tag pe Facebook) de prietenul lui, @William Stukeley. Bine, de dragul povestii, putem sa mai povestim de mere si coditze, dar legenda se bazeaza si pe foarte multa matematica, astronomie, optica, mecanica si toate orele petrecute in scoala, cu ochii in carti.

In 1705, Newton a fost innobilat de regina Anne. Sir Isaac Newton. Sir-ul care a schimbat lumea intr-o dupa-masa obositoare si care ne-a lasat nu doar cu legea atractiei universale ci si cu cea mai buna lectie de viata, pe care nu o gasesti nici pe Facebook, nici in biblioteci. Si anume ca, uneori, e nevoie sa stai sa te bucuri de prajitura, o rontaiala, o leneveala in parc, pentru ca e posibil ca lucrurile bune chiar sa pice din cer, in timp ce tu iei o pauza.

Ce este legea atractiei universale:

F este magnitudinea fortei gravitationale dintre cele doua corpuri punctiforme,
K este un coeficient de proportionalitate numit constanta atractiei universale
m1 este masa primului corp,
m2 este masa celui de al II-lea corp,
r este distanta dintre cele doua corpuri.

Cu ce ne-a lasat Newton
Fizica:
• Unitatea de masura a fortei in Sistemul International: un Newton, cu simbolul N, reprezinta forta care aplicata unui corp cu masa de 1 kg ii imprima o acceleratie de 1 m/s2
• Unitatea de masura a momentului fortei: un newton-metru, cu simbolul Nm, reprezinta forta de 1 newton aplicata unui suport perpendicular pe o axa si aflat la o distanta de 1 metru de acea axa
• Tubul lui Newton, folosit pentru demonstrarea ca in vid obiectele de masa diferita cad cu aceeasi viteza
• Legile lui Newton referitoare la miscarea mecanica
Matematica:
• Binomul lui Newton, formula de dezvoltare a puterii sumei: (a+b)n
• A initiat (a "inventat", de fapt) conceptul de limita, cel de derivata si cel de integrala
• Alaturi de Leibniz este fondatorul calculului diferential si integral. Cei doi titani au ajuns, in mod inevitabil la crearea acestui domeniu al matematicii pe doua cai foarte diferite. Leibniz a pornit de la solutionarea matematica a nedeterminarilor "clasice" din matematica, iar Newton a plecat de la definirea corecta a vitezei si acceleratiei, ca variatii ale vectorilor de pozitie, respectiv viteza, in variatii infinitezimale ale timpului in care are loc o miscare mecanica.
Optica:
• Inelele lui Newton, datorite fenomenului de interferenta
• Discul lui Newton, un dispozitiv cu ajutorul caruia se demonstreaza ca suprapunerea tuturor culorilor din spectru reconstituie lumina alba

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO