Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?

Primul cuptor cu microunde costa 5.000 de dolari si avea aproape 2 metri! Vreti un popcorn?

Bagam un film si niste floricele? Auzi, chiar: cum a aparut cuptorul cu microunde? Intra sa vezi, povestea e chiar interesanta.

A fost odata ca niciodata. Un baton de ciocolata care a descoperit cuptorul cu microunde. A fost topit din prima, dragoste la prima vedere :)


Cuptorul cu microunde. A fost inventat de inginerul american Percy L. Spencer de la compania Raytheon, care avea un baton de ciocolata in buzunar pentru pauzele dulci din timpul zilei. Batonul de ciocolata s-a topit in timp ce doctorul testa tuburile radar cu magnetron. Se intampla in 1946.


Cum functioneaza cuptorul cu microunde:
Mai intai sa vedem asta: https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck


Microundele folosesc energia electromagnetica, generata electronic de catre un magnetron. Mangnetronul, prietenul batonului de ciocolata, il stiti. So, microundele produc o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta rotatie determina o frecare intre molecule, iar rezultatul este cresterea rapida a temperaturii. De asta, timpul de incalzire a alimentelor la microunde este mai scurt decat la alte surse de energie. O farfurie de ciorba devine fierbinte intr-un minut jumate, o pahar de lapte pe vremea asta e minunat, mai ales daca se incalzeste si rapid, adica in maaaaxim un minut.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei


Lovitura de gratie, momentul de glorie al cuptorului cu microunde ramane, desigur: POPCORNUL


De fapt, floricelele au fost primele preparate la cuptorul de microunde. De catre acelasi doctor Spencer. Dupa ce s-a trezit cu batonul de ciocolata topit instant si o pauza de gandire, un moment dificil in viata oricarui cercetator: “Ok, si acum eu ce mai rontai?” :) doctorul a incercat la cateva zile sa puna cateva boabe de porumb sa vada ce se intampla. Rezultatul il stiti. Clasicul popcorn (since 1946) fara de care nu putem vedea astazi vreun film, acasa sau la cinema. Mai ales acasa, unde ne e la indemana sa ne facem singuri floricele. In 2 minute si jumatate. Vizionare placuta!


Dupa inca o pauza, in dimineata de dupa, Spencer a testat un ou in magnetron. Oul tremura din cauza presiunii extraordinar de mare, asa ca Spencer, alaturi de un coleg, au dezvoltat o cutie metalica cu microunde. Prima varianta care semana cat de cat cu un cuptor cu microunde (ca si functionalitate) a fost realizata de acelasi Spencer alaturi de o colega de data aceasta. Proiectul a fost numit "Speedy Weenie", adica hot-dog rapid. Pana la finalul anului, cuptorul cu microunde avea deja o forma. Si un scop. Hai cu el pe piata!
Primul cuptor cu microunde a ajuns intr-un restaurant din Boston. Pentru teste. Oamenii l-au iubit din prima clipa. Ca si azi, cea mai mare calitate a unui cuptor cu microunde: timpul economisit! And time is money, cum bine zic americanii.
Primul cuptor de microunde costa 5.000 de dolari
In 1947, compania a construit “Radarange”, primul cuptor cu microunde din lume. Bine, nu va imaginati ca era si comod de carat din magazine, ca astazi. Avea 1,8 m inaltime, cantarea 340 kg, costa aproximativ 5.000 de dolari si consuma 3 kilowati. Adica, scump, dom’le scumpe, astazi e mai ieftin. Aproximativ de trei ori mai mult decat cuptoarele cu microunde de acum.


In 1954, apare si un model mai mic, mai dragut, mai comercial, mai usor de carat in case, adica fara sa fie nevoie de un camion. Si mai ieftin. 2-3000 de dolari si consuma cam 1600 W. “Raytheon” a licentiat tehnologia de la compania “Tappan Stove” in 1952. In 1965 cei de la “Raytheon” a achizitionat compania “Amana”. In 1967, compania a scos pe piata primul cuptor cu microunde pentru uz casnic, faimosul “Countertop Radarange”, la un pret de 495 de dolari. Rezonabiiiil. De la 5.000 de dolari, cat ne-ar fi costat niste popcorn la inceput, tot era un pas. Si chiar a fost un pas. Din 1967, cuptorul cu microunde a inceput usor-usor sa intre in casele oamenilor. Unde-l gasim si azi. Langa un baton de ciocolata, pentru o prietenie de durata. Langa un Kit-Kat, pentru o pauza meritata.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:
Penicilina a aparut intr-o pauza de vacanta! Cea mai dureroasa inventie din istorie:

Penicilina. A fost inventata in vacanta. Va dati seama ce nebun s-a gandit cum sa ne faca noua copilaria mai dureroasa? Cand era el in concediu? :)

"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie

In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.

Momentul acela ciudat cand Hemingway face o pauza ca nu stie CUM SA SCRIE
Momentul acela ciudat cand Hemingway face o pauza ca nu stie CUM SA SCRIE

Daca va zicem ca Hemingway a avut nevoie de o pauza caci nu stia CUM sa scrie? Luati o pauza de la ce faceti si hai sa vedeti!

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.