"Winston, ai adus tu cariocile? Redesenam harta lumii, ok, ce facem cu Romania". O pauza cat o istorie
In 1945, lumea se impartea la trei. Sau se voia impartita la trei.
“Cei trei mari”, liderii Aliatilor: Roosevelt, Churchill si Stalin. Adica, presedintele SUA, prim-ministrul al Regatului Unit, Churchill, si conducatorul sovietic, Stalin. In 1945, era a doua oara cand cei 3 se reuneau pentru a discuta soarta Razboiului si fiecare sa isi formeze zone de ocupatie, cate una pentru fiecare din cele trei superputeri.
Istoricii au dezvoltat astazi teoria ca adevarata miza a fost salvarea Occidentului de comunism. Dar pana la asta, un lucru e sigur. In februarie 1945, in Crimeea, la Ialta, se redesena harta lumii. Ca niste copii care isi iau pauza de la teme sa deseneze peretii casei. Ungaria e a mea, Romania a ta, Grecia s-o ia Churchill, ca pare c-are nevoie de o pauza de relaxare in frumoasa Grecie :)
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Deciziile grele nu se iau pe fuga. Lumea nu se schimba in galop. Cei trei “copii mari” ai lumii au analizat totul pana la cel mai mic amanunt. Au avut nevoie de pauze de ragaz chiar si cand s-a decis locul celei de-a doua intalniri. Stalin era ingrijorat pentru starea sanatatii lui Roosevelt, dar tot nu si-a calcat pe inima. Stalin a refuzat sa calatoreasc mai departe de zona Marii Negre. Asa ca Churchill si Roosevelt au fost nevoiti sa faca ei deplasari mai lungi. Locul de intalnire aprobat si adjudecat: Ialta. 4-11 februarie.
Chiar, acesta a fost inca un repros adus celor doi. Roosevelt si Churchill au fost acuzati, dupa putin timp de la semnarea acordului de la Ialta, ca i-au facut prea multe concesii lui Stalin, ca au tradat popoarele din rasaritul Euro¬pei, aruncandu-le intr-o noua sclavie.
Dupa mai multe discutii si negocieri si o scurta retragere a unuia din ei, in cele din urma actele propuse au fost ratificate. La Ialta au inceput planurile cu scopul infrangerii Germaniei, despre ocuparea si controlul ei, precum si cu plata reparatiilor pe care va trebui sa le suporte. Si apoi zonele de ocupatie.
Faimosul petec de hartie privind impartirea sferelor de influenta scris de Churchill si aprobat de Stalin, descoperit intr-o biblioteca din Germania in 1990, suna cam asa:
• Romania: Rusia - 90%, ceilalti - 10%;
• Grecia: Marea Britanie (de acord cu SUA) - 90%, Rusia - 10%;
• Iugoslavia - 50-50%;
• Ungaria - 50-50%;
• Bulgaria: Rusia - 75%, ceilalti - 25%
Polonia, caz special. Pauza: Vorbeste Stalin!
„Pentru poporul sovietic, Polonia nu este doar o chestiune de orgoliu, ci si una de securitate. De-a lungul istoriei, Polonia a fost coridorul prin care inamicul a atacat Rusia. Pentru noi, Polonia este o problema de viata si de moarte” a fost cuvantul de inceput al lui Stalin la Ialta.
“URSS va pastra estul Poloniei, iar aceasta va fi compensata prin extinderea granitei de vest si mutarea fortata a milioane de germani”, a continuat liderul sovietic, care a promis alegeri libere in Polonia, desi la putere se afla un guvern-marioneta comunist, recent instaurat. Curand, s-a constatat ca Stalin nu intentionase sa-si tina promisiunea. Alegerile desfasurate in 1949 au dus la transformarea oficiala a Poloniei intr-un stat socialist si au fost contestate. Azi, marea majoritate a analistilor politici sunt de parere ca rezultatele au fost falsificate. Polonezii au avut parte de alegeri libere abia dupa 45 ani de la Conferinta de la Ialta.
Principalele puncte de discutie de la Ialta:
• Prioritatea #1: predarea neconditionata a Germaniei naziste. Dupa razboi, Germania urma sa fie impartita in patru zone de ocupatie. Plus o divizare a Berlinului in patru sectoare
• Stalin a fost de acord ca Franta sa preia cea de-a patra zona de ocupatie in Germania si Austria. Frantei i se acorda si un loc in Consiliul Aliat de Control
• Germania urma sa fie supusa unei operatiuni de demilitarizare si denazificare.
• Crearea unui consiliu aliat de reconstructie, cu sediul la Moscova.
• Cetatenii Uniunii Sovietice si ai Iugoslaviei urmau sa fie repatriati, indiferent daca ei doreau sau nu
• Roosevelt a obtinut de la Stalin acordul de a participa la Natiunile Unite, dupa ce s-a convenit ca fiecare din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate sa aiba drept de veto.
• Stalin a fost de acord sa participe la razboiul impotriva Japoniei in 90 de zile de la infrangerea Germaniei. Uniunea Sovietica urma sa primeasca, dupa infrangerea Japoniei, partea sudica a insulelor Sahalin si Kurile.
• Milioane de rusi din Europa au fost fortati sa se reintoarca in URSS.
Ialta a fost ultima mare conferinta inainte de sfarsitul razboiului si ultima calatorie a lui Roosevelt in strainatate. Observatorii l-au descris, dupa aceasta calatorie, ca fiind bolnav si foarte slabit. Se crede ca principalul obiectiv al calatoriei riscante asumate a fost de a asigura participarea Uniunii Sovietice la Natiunile Unite, lucru pe care, de altfel, l-a realizat, insa cu pretul acordarii dreptului de veto fiecarui membru permanent al Consiliului de Securitate, ceea ce a slabit semnificativ Organizatia Natiunile Unite.
Un alt obiectiv al sau a fost contributia URSS in lupta impotriva Japoniei. Armata Rosie infransese fortele naziste in cea mai mare parte a Europei de Est, Stalin obtinand astfel tot ce isi dorea: o sfera importanta de influenta drept zona tampon. In acest proces, libertatea micilor natiuni a fost sacrificata de dragul stabilitatii, ceea ce a insemnat ca tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia au fost silite sa ramana membre URSS.
Istoric, asta a insemnat conferinta de la Ialta. Intre 4 si 11 februarie, lumea a fost pusa pe pauza. Stop joc. PIUA! Cei trei conducatori au rererereredesenat nu doar o harta, ci o lume. O istorie. Cu pauze de respiro, cu pauze de scandal, framantari si decizii.
Psihologic, asta ne invata conferinta de la Ialta: cand te apuci sa iti redesenezi propria harta, ia-ti o pauza. Razboaiele din lumea ta au nevoie de cat mai multe pauze pentru redesenare, reorganizare, revenire in lupta. Si apoi, cu toti piticii inainte, la atac! :)