„Ei conștientizează”. Generația Z și rolul ei în alinierea României la standardele Europei de Vest
Generația Z poate elimina decalajul istoric al României față de țările din Europa de Vest.
Asta e concluzia unui studiu realizat de o importantă companie globală de consultanță. Alexandru Filip, managing partner, explică împreună cu Răzvan Exarhu cum putem reuși sau rata această șansă.
Întrebat despre cum gândește și ce crede generația Z, Alexandru Filip a vorbit despre ce ar putea să motiveze această generație, cum privesc tinerii banii și economiile, dar și care sunt factorii care ar putea să-i impiedice să plece din țară.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Alexandru Filip: Ce ar putea să meargă rau? În primul rând, generația celor născuți între 90-2010, ar putea să plece din țară această generație. În al doilea rând s-ar putea să nu învețe ceea ce este necesar pe piața forței de muncă, s-ar putea să nu aibă nivelul de sănătate mintală și fizică.
Răzvan Exarhu: Au o problemă cu sănătatea mintală?
Alexandru Filip: În pofida vârstei fragede, două treimi declară că au avut incidente de sănătate mintală.
Răzvan Exarhu: Asta nu este o veste foarte bună, aș zice eu, pentru că este o generație atât de tânără.
Alexandru Filip: Putem să luăm latura bună a lucrurilor și anume că ei conștientizează că au avut asemenea episod.
Răzvan Exarhu: Stabilitatea financiară ar mai putea fi un factor?
Alexandru Filip: Este foarte imporant. Nivelul de economisire în România este foarte scăzut. Generația asta arată cumva un comportamente de economisire mai sănătos decât media populației, în sensul că 75% dintre ei declară că au economisit sau economisesc în mod frecvent. Lucru, care poate este specific vârstei loc. Economisesc pentru obiective pe termen scurt: să-și cumpere anumite lucruri, să meargă într-o vacanță. Nu neapărat au o perspectivă pe termen lung.
Răzvan Exarhu: Care ar mai fi celelalte elemente care pot păstra această generație în țară și care o pot susține să facă ce are de făcut, de fapt, că este o misiune istorică.
Alexandru Filip: Unul dintre lucrurile foarte importante este încrederea în instituțiile publice. Inabilitatea noastră de a reține generația Z în România va determina nevoia sporită de a atrage imigranți.
Răzvan Exarhu: Care ar fi primele trei măsuri pe care le-am putea lua?
Alexandru Filip: Eu aș face două lucruri, dacă sunt părinte al unui copil din generația Z. M-aș asigura că au parte de cea mai bună educație posibilă și că le ofer sprijin și confort emoțional, asta la invel individual. La nivel colectiv, cred că ar trebui să prioritizăm mult mai mult decât am făcut-o, educația, pentru că ea este la baza tuturor discrepanțelor pe care le avem.