Tinerii români au cea mai mare încredere în ceilalți din toată Uniunea Europeană. Explicația surprinzătoare a unui expert
Tinerii români au cea mai mare încredere în ceilalți, arată un raport Eurostat. Este vorba despre cei cu vârste între 16 și 29 de ani, care sunt pe primul loc în Uniunea Europeană. Și la nivel general suntem în top, pe locul doi, după Finlanda.
Elena are 19 ani și este studentă la Facultatea de Litere, în Iași. Încrederea în semeni o caracterizează.
Elena Nichiforov, studentă: ”Cred că este o valoare care s-a implementat încă din familie. Doar împreună, ca o comunitate, putem reuși și ne putem dezvolta. Încrederea este una dintre cele mai importante valori pe care un om poate să le dețină”.
Alți tineri au o strategie când vine vorba de relațiile cu ceilalți.
Student: ”Nu am așteptări de la niciun om, poate doar de la mine. Foarte mulți oameni iau viața mult prea în serios și mi se pare că ar trebui să se înțeleagă mult mai bine oamenii”.
Potrivit unui raport Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, tinerii români cu vârsta între 16 și 29 de an au cea mai mare încredere în ceilalți, cu un scor de 7,7 din 10. Media UE este de puțin peste 6. Potrivit datelor, aceeași tendință, o încredere crescută în semeni în rândul populației tinere, se observă și în alte 14 state.
Robert Asiminei, decan Facultatea de Filosofie și Științe Politice, UAIC Iași: ”Este vorba și despre experiențele formative, experiență de viață. Cu siguranță, și platformele online își pun impactul asupra încrederii în ceilalți, pentru că percepția asupra unei comunități extinse este mult mai amplificată”.
”La 16 ani, viața este abia la început”
Experiențele prin care trecem pot altera această încredere, spun specialiștii. De pildă, în România, categoria cu cel mai scăzut scor este a persoanelor de peste 65 de ani. Totuși, la nivel general, adică la toate categoriile de vârstă, țara noastră este întrecută doar de Finlanda.
Dr. Felicia Ciobanu, psiholog: ”La 16 ani, viața este abia la început. La 65, deja omul a trecut prin multa experiență de viață, multe momente dificile. Învățăm să fim mai atenți în relațiile cu ceilalți, poate un pic mai centrați pe noi și pe nevoile noastre”.
Femeie: ”Într-o parte ai încredere, în alții nu ai, depinde de om, cum gândește, cum vede lucrurile”.
Țara cu cel mai scăzut nivel al încrederii în ceilalți este Cipru, cu un scor general de 3,6.
Sursa: Pro TV
Etichete: tineri, eurostat, incredere, cea mai mare, myimpact,
Dată publicare:
15-01-2025 19:45