Legile Justiției, în Parlament. Politolog: ”Ne întoarcem la un DNA care ia forma PNA-ului”
Criticat dur de oamenii din Justiţie şi avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii, pachetul care modifică legile Justiţiei a ajuns în Parlament.
Transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie autonomă, răspunderea magistraţilor şi eliminarea preşedintelui României din procedura numirii procurorilor şefi sunt doar câteva dintre modificările propuse de Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei le-a cerut parlamentarilor PSD şi ALDE să îşi asume proiectul de lege, pe care nici măcar nu l-au văzut până astăzi. Opoziţia a susţinut că puterea actuală doreşte subordonarea Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a prezentat modificările pe care le-ar dori prin viu grai. Nimeni n-a avut forma scrisă a proiectului, nici măcar cei de la PSD şi ALDE. Încă de la început, Tudorel Toader a afirmat că nu va ţine cont de critici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Chiar dacă am primit avizul negativ de la CSM, el rămâne un aviz consultativ. Mulţi dintre cei care au criticat... l-au criticat înainte de a-l vedea, alţii l-au criticat luându-se după criticile altora."
Una dintre cele mai contestate propuneri este legată de eliminarea preşedintelui României din procedura numirii şefilor de Parchete.
Potrivit legislaţiei în vigoare, aceştia sunt numiţi pentru un mandat de 3 ani de preşedintele României. Propunerea vine de la ministrul Justiţiei şi trebuie avizată de Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul CSM este însă unul consultativ, cu alte cuvinte, şi dacă ar fi negativ, persoană respectivă tot poate fi numită în funcţie.
În forma propusă de Tudorel Toader, numirile în funcţie nu vor mai avea semnătura preşedintelui României, ci a ministrului Justiei. Politologul Cristian Pârvulescu susţine că puterea PSD-ALDE vrea să scape de Justiţie, pe care o consideră un potenţial pericol.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Ne întoarcem la un DNA care ia formă PNA-ului şi la un Parchet care devine subordonat intereselor politice şi la o Justiţie timorată. Numirea procurorilor de către ministru fără control din partea preşedintelui este iarăşi o problema gravă. Numirea de acum asigura un echilibru al puterilor. De ce vrea preşedintele coabitarea? Pentru că n-are încredere în cumulul de puteri, că a avut experienţe negative după 1990.”
Interesant este că, la acest capitol al numirii şefilor de Parchete, Tudorel Toader nu a suflat o vorba despre procedura de revocare. Şi în acest caz, preşedintele României va fi scos din ecuaţie, în condiţiile în care, în prezent, demiterea acestora se face de către şeful statului, la propunerea ministrului Justiției.
O altă modificare propusă este cea care priveşte răspunderea magistraţilor.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Să nu ne facem că nu vedem realitatea: există foarte multe erori judiciare. Eu personal nu doresc răspunderea magistraţilor, dar o reglementare cu rol preventiv este necesară. Eroarea judiciară cauzată prin gravă neglijenţă nu exclude răspunderea patrimonială.”
Cristian Pârvulescu, politolog: "În momentul în care vor ajunge să răspundă pecuniar, vor fi timoraţi, nu vor mai lua decizii. Niciun judecător nu va mai lua decizii pentru că ar putea să plătească. Erorile judiciare sunt posibile. Tocmai asta este logica unei justiţii protejate în interiorul unui stat de drept, că nu răspund personal.”
Cât priveşte Inspecţia Judiciară, Tudorel Toader ar dori să o vadă scoasă de sub tutela CSM. O altă gravă greşeală, susţine politologul Cristian Pârvulescu.
Cristian Pârvulescu, politolog: "În momentul în care Inspecţia Judiciară trece sub contrul politic, ea devine o armă politică. Înţelegem că unii politicieni doresc să limiteze puterea justiţiei. Unii şi nu sunt doar câţiva. Sunt din toate partidele, de la nivel local, care se simt în nesiguranţă datorită anchetelor Parchetului sau DNA-ului."
Toate aceste propuneri au fost lăsate de Tudorel Toader în Parlament şi urmează ca senatorii şi deputaţii PSD-ALDE să şi le asume, apoi să le dezbată şi să le voteze. Nu este exclus ca dorinţa guvernanţilor de a modifică legile justiei să reactiveze societatea civilă, care s-a opus în iarnă unor schimbări în domeniu. Sute de mii de oameni au ieşit atunci în stradă.
Cristian Pârvulescu, politolog: "Societatea civilă va juca un rol, dar să vedem dacă vor reuşi să suplinească absenţa opoziţiei."
La rândul sau, şi preşedintele Klaus Iohannis a criticat modificările propuse de Tudorel Toader.
Sursa: Pro TV
Etichete: legi, dna, Parchet, proiect, tudorel toader, evaluare, CSM, florin iordache, ministerul justiției,
Dată publicare:
25-10-2017 07:46