Iohannis, despre legile justiţiei după avizul CSM: Trebuie renegociat cu sistemul de justiţie

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Vineri 29 Septembrie 2017 16:11
Categorie: Justitie

Avizul negativ la Legile Justiţiei, acordat de Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să le dea de gândit iniţiatorilor, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului consideră că modificările propuse de Tudorel Toader trebuie discutate şi renegociate cu specialiştii, pentru că nu se poate face altfel reforma.

”Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit iniţiatorilor, pentru că aici nu e vorba de răspunsul unor persoane din CSM. S-au făcut întâlniri cu aproape toţi magistraţii cred şi rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat şi a mişcat întregul sistem de justiţie. Ori, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situaţie. Părerea mea este că trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi dacă se doreşte chiar reformarea sistemului în aşa fel încât să se facă împreună cu sistemul. Este, cel puţin pentru mine, inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greşeală”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă, prin urmare, consideră că trebuie retrase aceste proiecte, şeful statului a răspuns: ”După părerea mea, este nevoie de o nouă negociere a conţinutului cu sistemul, cu sistemul de justiţie, pentru că oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificaţi, care cunosc sistemul, cunosc legile. Deci, nu vorbim despre nişte oameni care nu cunosc conţinutul. Ei cunosc foarte bine şi cred că înţelept ar fi să se revină la faza de discuţie cu sistemul.”

La rândul sau, ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm a atras atenţia că aceste propuneri ar putea trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării. Diplomatul american i-a răspuns ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a afirmat că ambasadorul SUA nu este jurist şi nu cunoaşte mecanismele statului de drept.

Conflict deschis între Tăriceanu și Iohannis. Schimb de replici și acuze grave între primii oameni în stat

Hans Klemm: "Ce îngrijorează Statele Unite ale Americii este faptul că propunerile ce sunt în discuţie ar întoarce România, ar trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupţie şi stat de drept".

Hans Klemm: "Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuşi, am pregătire în Economie. Munca în Economie se bazează pe fapte şi statistici. Îngrijorările noastre referitoare la progresul statului de drept în România nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsa de cunoştinţă sau pe ce s-a întâmplat în România. Progresul României în domeniul statului de drept poate fi cuantificat economic.

Klemm a subliniat că progesele realizate de România sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii. Conform declaraţiei citate de Agerpres, ţara noastră a reuşit să urce 30 de locuri în topul Transparency International. Asta înseamnă o îmbunătăţire substanţială în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

Tăriceanu îl atacă iar pe Iohannis: ”De ce ați tăcut mâlc atunci?”

Tăriceanu îl atacă iar pe Iohannis: ”De ce ați tăcut mâlc atunci?”

VIDEO PROTVPLUS.RO

Elan Schwartzenberg

Judecătorii au revocat mandatul de arestare în lipsă emis pe numele lui Elan Schwartzenberg

Preşedintele ICCJ, despre amnistie şi graţiere: Efectele se răsfrâng asupra întregii societăţi

Iohannis, sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor

Corupție la Fondul de Garantare a Creditelor. Funcționarii, bănuiți că cereau bani

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Tudorel Toader

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri