Toader, nemulţumit că procurorul general a susţinut-o pe Kovesi şi a mers la ambasada SUA

Ultimul update: Joi 02 August 2018 08:17
Data publicarii: Joi 02 August 2018 08:11
Categorie: Justitie
Tudorel Toader (stg.), ministrul Justitiei, si Augustin Lazar (dr.), procurorul General al Romaniei

Ministrul Justiţiei a sugerat că îşi va spori autoritatea asupra procurorului general şi a exprimat nemulţumiri referitor la anumite acţiuni ale lui Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri seară că îi va chema pe procurorul general Augustin Lazăr şi procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, pentru a-i întreba despre întâlnirea cu ambasadorul SUA în România, Hans Klemm. "Voi încerca să am o discuţie cu dânşii (Augustin Lazăr şi Anca Jurma, n.r.) cât de curând, să îi invit la Ministerul Justiţiei, să întreb cât de normal este ca un procuror-şef să se ducă la o ambasadă că l-a chemat nu ştiu care ambasador, l-a invitat, mă rog, să-l felicite pentru faptul că a fost soare astăzi şi n-a plouat (...) Procurorul colaborează pe linie orizontală cu structurile aferente dintr-un stat: cu procurorii din America, din Franţa. Ambasadorii colaborează şi se coordonează cu ministrul de Externe, nu cu procurorii. Îi voi întreba: 'aveţi reprezentativitatea aceasta a relaţiilor externe?', Categoric că nu o au", a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Afirmaţia lui Tudorel Toader vine după ce în presă a apărut informaţia că, pe data de 17 iulie, procurorul-şef al DNA, Anca Jurma, s-ar fi deplasat la Ambasada SUA.

Ulterior, DNA a dat publicităţii un comunicat de presă, în care arăta că Anca Jurma s-a întâlnit pe 17 iulie cu ambasadorul Hans Klemm la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la iniţiativa misiunii diplomatice a SUA, în scopul prezentării noului ataşat FBI la Bucureşti, David Varner.
Întrebat dacă consideră că procurorul general este subordonat ministrului Justiţiei, Toader a spus "E greu de răspuns”. „Depinde foarte mult de cei doi subiecţi: cum înţelege unul să-şi exercite autoritatea, în limite constituţionale, cum înţelege celălalt să-şi desfăşoare activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei”.

Toader a dat exemple de activităţi în care Parchetul General a cerut opinia Ministerului Justiţiei în dezvoltarea şi desfăşurarea activităţii şi a precizat că ”anual, procurorii, cel general şi adjuncţii, prezintă un raport la Ministerul Justiţiei”.

”Trebuie să avem grijă ca această autoritate să fie exercitată într-o manieră discretă, dar într-o manieră funcţională, operaţională", a mai spus ministrul. Întrebat dacă este operaţională şi funcţională autoritatea exercitată în prezent asupra procurorului general, Toader a răspuns: ”tinde să devină operaţională” şi a explicat de ce foloseşte termenul ”tinde”, făcând referire la divergenţe de opinie cu procurorul general, în special în chestiunea susţinerii fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit lui Toader, procurorul general Augustin Lazăr a avut un “parti-pris de susţinere a doamnei Kovesi”. Întrebat despre evaluarea procurorului general, Toader a răspuns: "Evaluarea este continuă”. Ministrul Justiţiei a refuzat să precizeze când vor exista nişte concluzii ale acestei evaluări. „Când tragem linie, atunci vedem", a mai spus Toader.

Tudorel Toader (stg.), ministrul Justitiei, si Augustin Lazar (dr.), procurorul General al Romaniei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tudorel Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA care vizează magistraţi: Este nefiresc, este cât se poate de grav
Tudorel Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA care vizează magistraţi: Este nefiresc, este cât se poate de grav
Tudorel Toader a explicat ce aşteaptă de la viitorul şef DNA.
Tudorel Toader a explicat ce aşteaptă de la viitorul şef DNA. "Măsuri de îmbunătăţire a activităţii"
Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
VIDEO PROTVPLUS.RO
Tudorel Toader (stg.), ministrul Justitiei, si Augustin Lazar (dr.), procurorul General al Romaniei
Procurorul general, despre OUG pe Legile Justiției: ”Numeroase probleme, în special pentru DNA”. CCR ar putea fi sesizată
OUG privind Legile Justiției, publicată în Monitorul Oficial. FOTO
Secţia de investigare a magistraţilor începe să prindă contur. A fost anunțat calendarul interviurilor
CCR discută sesizările lui Iohannis, PNL, USR şi PMP asupra Legii privind Codul administrativ
CCR a amânat decizia privind modificările Codului penal. Opoziția susține că se încurajează corupția
Sesizarea președintelui cu privire la modificarea Statului aleșilor locali, admisă de CCR
Klaus Iohannis
CCR a admis sesizarea lui Iohannis privind modificările aduse legii Curţii de Conturi
Precizările ministrului Toader despre Kovesi: "Nu poate să rămână la Parchetul de pe lângă ÎCCJ"
Anunțul ministrului Justiției privind evaluarea Procurorului General
Decizia ÎCCJ privind protestele, criticată. Analist: ”E afectat dreptul la liberă exprimare”
ÎCCJ: Toate adunările publice din piețe sau căi publice trebuie declarate
Primele consecințe ale OUG. Demisie la Ministerul Justiției și protest al judecătorilor