Tudorel Toader, despre cele 300 de dosare ale DNA care vizează magistraţi: Este nefiresc, este cât se poate de grav
Tudorel Toader a afirmat, miercuri seară, că este ”cât se poate de grav” faptul că există trei sute de dosare în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) care vizează magistraţi, mai ales că fiecare dosar poate avea mai mulţi făptuitori.
Toader a susţinut că abia după înfiinţarea Secţiei speciale pentru magistraţi se va afla exact numărul celor vizaţi, dar şi structura lor - câţi procurori, câţi judecători şi de unde provin aceştia.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, miercuri seară, la Antena 3, referindu-se la cele trei sute de dosare ale DNA care vizează magistraţi că trebuie cunoscută realitatea.
”Dacă sunt 300 de dosare pot fi mai mulţi magistraţi la care să se refere, pentru că un dosar poate să se refere la 2-3-4 făptuitori. Noi trebuie să cunoaştem realitatea de la care trebuie să pornim să îndreptăm lucrurile”, a spus Tudorel Toader, potrivit news.ro.
Acesta a precizat că ”nu este în regulă” această situaţie şi trebuie văzut care este structura magstraţilor vizaţi.
”Sigur că este nefiresc, este foarte mult – trei sute de magistraţi sau mai mult. Dar ştiţi care este curiozitatea mea: să vedem structura magistraţilor la care se referă. Câţi judecători, câţi procurori. Bănuiesc că mai mulţi judecători. După aceea, să vedem dintre judecători, structura lor la care se referă. Bănuiesc că este vorba de judecători de secţii penale”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiţiei a afirmat că situaţia va fi cunoscută după înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi preluarea dosarelor de la DNA.
”După ce secţia de la Ministerul Public va fi operaţională, după ce va începe să funcţioneze, după ce cele trei sute de dosare vor fi transferate la secţia specială, vom afla câţi făptuitori sunt. (...) Cred că va veni cât de curând momentul transferului dosarelor şi evaluării faptelor şi magistraţilor la care se referă. Dacă este să mă exprim astăzi, este cât se poate de grav aşa ceva”, a spus Toader.
Acesta a reiterat ideea că din cauza acestora dosare mulţi actori din sistem s-au opus înfiinţării secţiei speciale.
”De aici rezistenţa pe care mulţi au făcut-o faţă de înfiinţarea acestei secţii speciale, ca acest instrument să nu treacă de la DNA la Ministerul Pulblic, să rămâmă în curtea şi la dispoziţia managementului DNA. Eu am spus de multe ori: prin transferul secţiei de la DNA la MP nu se schimbă nimic, pentru că faptele vor fi anchetate în continuare tot după prevederile Codului penal”, a mai spus ministrul Tudorel Toader.
De asemenea, el a reiterat ideea potrivit căreia secţiua spefcială va garanta independenţa magisrtraţilor.
Procurorul-şef adjunct al DNA Marius Iacob a precizat în proiectul de management depus la Ministerul Justiţiei că la DNA sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetaţi magistraţi, dosare care ar trebui înainte noii secţii care ar urma să fie înfiinţată în Parchetul General, conform modificărilor aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!