Senatul a votat pentru introducerea pedepselor la domiciliu. Infracţiunile excluse
Luni, plenul Senatului a votat modificările aduse Legii privind corectarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate prin care este permisă aplicarea pedepsei la domiciului pentru anumite categorii de condamnări.
Astfel, printre amendamentele admise prin votul de luni se numără:
- pedepsele de până la 18 luni se execută prin detenția la domiciliu. Excepţie o fac persoanele condamnate pentru anumite fapte comise cu violență. Prevederile se aplică și persoanelor condmnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru eliberarea condiționată din pedeapsa închisorii mai mare de 18 luni.
- persoanele care-şi executa pedeapsea la domiciliu vor avea posibilitatea eliberării condiţionate;
- judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată nu are raportate abateri disciplinare sau în cazul în care are o pedeapsă care nu depășește 5 ani;
- regimul detenției la domiciliu se aplică și persoanelor care au primit pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori - în situaţia în care aceste persoane nu au fost decăzute din drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive;
- nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care au săvârșit următoarele infracțiuni: contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupție sexuală, incest, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, înlesnirea evadării, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede, falsificare de valori străine, trafic de persoane, trafic de minor, sclavie, pornografie infantilă, divulgarea informațiilor secrete de stat etc.
De precizat este faptul că, în luna mai, Curtea Constitionala a constatat că o parte a prevederilor legii sunt neconstituţionale. În speţă, fuseseră constata probleme la articolele 2, 3, 4, 5, 6 şi 8 - adică la aproape întreaga lege.
"Curtea constată că dispoziţiile art. 2, 3, 4, 5, 6 şi 8 din Legea privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, prin caracterul neclar şi imprecis, precum şi prin omisiunea legiuitorului de a reglementa aspecte esenţiale care să asigure caracterul previzibil al legii, încalcă standardele de claritate, precizie şi previzibilitate consacrate în jurisprudenţa instanţei constituţionale, contravenind astfel prevederilor art.1 alin. (5) din Constituţie", se arată în motivaţia CCR din data de 30.05.2018.
Tot CCR a precizat atunci şi ca "Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului."
Raportul asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 poate fi citit intregal pe această pagină.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!