Scandalul protocoalelor încheiate cu SRI ia proporții. Reacția UNJR: ”Este șocant”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 19:45
Categorie: Stiri Justitie
protocoale sri

Controversele iscate pe marginea protocoalelor semnate între SRI şi cele mai importante instituţii din sistemul judiciar iau proporţii.

 

După DIICOT, Parchetul General şi DNA, miercuri aflăm că inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară şi Instanţă Supremă au avut astfel de acorduri. Cum actele sunt secrete, este imposibil de spus în ce au constat colaborările dintre ofiţerii de informaţii, judecători, inspectori şi procurori.

"Solicităm să fie desecretizate", sar cei din conducerea CSM, în timp ce reprezentii judecătorilor catalaloghează aceste "relaţii" ca fiind şocante.

De miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistaturii şi Inspecţia Judiciară completează lista instituţiilor care au avut un protocol cu Serviciul român de Informaţii.

Cei de la CSM au semnat colaborarea în 2012 şi singuri au denunţat-o în 2017. În schimb, cei de la Inspecţia Judiciară au semnat protocolul în 2016, iar acum spun că nu mai au nicio legătură cu vreun serviciu de intelligence. Data semnării pentru instanţa supremă rămâne deocamdată un mister. Toate protocoalele sunt secrete, aşadar nu pot fi publicate.

Codruț Olaru, vicepreședintele CSM: ”Niciodată nu s-a încălcat legea. Nu s-a acţionat obscur. scopul acestui protocol a fost doar o necesitate tehnică, operativă.

Adică agenţii sub acoperire montau tehnică pentru interceptare acolo unde procurorii nu aveau acces sau nu aveau tehnologie.

Pe de altă parte, asociaţiile care îi reprezintă pe judecători au înfierat în şedinţă colaborarea cu SRI.

Dana Gârbovan: ”Nu există justiţie bazată pe acte secrete. Este şocant că ÎCCJ a semnat cu SRI un protocol, este dincolo de imaginaţia mea ce ar putea conţine.

Consiliul Superior al Magistraturii merge însă mai departe şi vrea să solicie tuturor instanţelor din România să le comunice dacă au avut orice tip de protocol cu parchetele şi ce prespunea.

Mai mult, vrea să ceară CSAT desecretizarea tuturor hotărârilor care au stat la baza semnării protocolului între SRI şi instituţii din sistemul judiciar.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO