Tăriceanu solicită CSAT să se sesizeze în legătură cu protocolul DNA-SRI. Kovesi: „A fost aplicat ani de zile”

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Europa FM că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat şi atunci când Daniel Morar a condus DNA.

În acest context, președintele Senatului a cerut marți Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze în legătură cu protocoalele de cooperare dintre procurori şi SRI care, în opinia lui, ar încălca legea. „Aceste documente au stabilit termenii de cooperare între instituţii şi au fost avizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a explicat şefa DNA, Codruța Kovesi.

Protocolul desecretizat zilele trecute a fost semnat în 2008-2009 şi presupunea reglementarea cooperării dintre procurori şi serviciul tehnic al Serviciului Român de Informaţii, cel care făcea interceptările, spune procurorul şef DNA.

Laura Codruța Kovesi: „Acest protocol, pentru a răspunde la câteva întrebări, pe cine contacta procurorul, cine avea acces, în cât timp primeau convorbiri, structuri Parchet.”

Protocolul a fost avizat de CSAT chiar pe vremea când Calin Popescu Tariceanu era premier, însă acesta a susţinut că nu există aşa ceva.

Citește și
Iohannis si Kovesi
Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca "penali" şi "inculpaţi"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Călin Popescu-Tăriceanu:După cum vedeţi, nu pare să fie discutat şi aprobat în CSAT.”

Tariceanu a mai declarat că, în opinia lui, protoculul încalca legile ţării şi că speră ca Consiliul Superior al Magistraturii să pornească o anchetă pentru că institutiiile să nu mai coopereze între ele. Doar că acest protocol a fost deja transmis CSM de către procurorul general al României.

Tăriceanu este iniţiatorul unui proiect prin care se creează o autoritate pentru interceptare, supusă controlului parlamentar, autoritate care ar lua de la SRI aparatura şi baza de date.

Șefa DNA a precizat că a fost aplicat ani de zile de către magistraţi şi că nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol. Ea a mai spus că protocolul era unul de cooperare între instituţii, ci nu de colaborare, care „nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare".

Procurorul şef al DNA a explicat că atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, în 2009, s-a constituit un grup de lucru din care au făcut parte procurori din mai multe structuri.

A fost, iniţial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observaţii şi modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat (...) şi mii de magistraţi l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a făcut vreo sesizare că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol”, a declarat Kovesi, potrivit news.ro.

Ea a precizat că acest protocol era unul de cooperare instituţională, ci nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă altceva.

Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, ci nu există noţiunea de colaborare, ci cooperare. (...) Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simţit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau găsite soluţii pentru a ne îndeplini obligaţiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare", a declarat procurorul șef al DNA.

Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei.", a completat Morar. Fostul şef al DNA a declarat că deşi „fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de şef al instituţiei le-a comunicat procurorilor şefi de secţie existenţa acestui protocal „dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”, a declarat Daniel Morar într-un interviu pentru Sorina Matei.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie
Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie

Klaus Iohannis a spus, miercuri seară, că nu a avut nicio discuţie cu şefa DNA, Laura Kovesi şi că nici nu este nevoie să discute personal, subliniind că va lua o decizie în baza documentelor ataşate solicitării ministrului Justiţiei de revocare.

Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca
Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca "penali" şi "inculpaţi"

Preşedintele şi şefa DNA ar putea veni luni la audieri la CNCD.

Iohannis: Decizia în privinţa cererii de revocare a lui Kovesi va fi luată mai degrabă după Paşti
Iohannis: Decizia în privinţa cererii de revocare a lui Kovesi va fi luată mai degrabă după Paşti

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Bruxelles, că decizia în privinţa cererii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, va fi luată mai degrabă după Paşti.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.