Tăriceanu solicită CSAT să se sesizeze în legătură cu protocolul DNA-SRI. Kovesi: „A fost aplicat ani de zile”

Ultimul update: Marti 03 Aprilie 2018 20:46
Data publicarii: Marti 03 Aprilie 2018 09:19
Categorie: Justitie

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Europa FM că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat şi atunci când Daniel Morar a condus DNA.

În acest context, președintele Senatului a cerut marți Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze în legătură cu protocoalele de cooperare dintre procurori şi SRI care, în opinia lui, ar încălca legea. „Aceste documente au stabilit termenii de cooperare între instituţii şi au fost avizate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a explicat şefa DNA, Codruța Kovesi.

Protocolul desecretizat zilele trecute a fost semnat în 2008-2009 şi presupunea reglementarea cooperării dintre procurori şi serviciul tehnic al Serviciului Român de Informaţii, cel care făcea interceptările, spune procurorul şef DNA.

Laura Codruța Kovesi: „Acest protocol, pentru a răspunde la câteva întrebări, pe cine contacta procurorul, cine avea acces, în cât timp primeau convorbiri, structuri Parchet.”

Protocolul a fost avizat de CSAT chiar pe vremea când Calin Popescu Tariceanu era premier, însă acesta a susţinut că nu există aşa ceva.

Iohannis şi Kovesi, chemaţi la CNCD. Ar fi discriminat prin cuvinte ca "penali" şi "inculpaţi"

Călin Popescu-Tăriceanu:După cum vedeţi, nu pare să fie discutat şi aprobat în CSAT.”

Tariceanu a mai declarat că, în opinia lui, protoculul încalca legile ţării şi că speră ca Consiliul Superior al Magistraturii să pornească o anchetă pentru că institutiiile să nu mai coopereze între ele. Doar că acest protocol a fost deja transmis CSM de către procurorul general al României.

Tăriceanu este iniţiatorul unui proiect prin care se creează o autoritate pentru interceptare, supusă controlului parlamentar, autoritate care ar lua de la SRI aparatura şi baza de date.

Șefa DNA a precizat că a fost aplicat ani de zile de către magistraţi şi că nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol. Ea a mai spus că protocolul era unul de cooperare între instituţii, ci nu de colaborare, care „nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare".

Procurorul şef al DNA a explicat că atunci când a fost întocmit protocolul cu SRI, în 2009, s-a constituit un grup de lucru din care au făcut parte procurori din mai multe structuri.

A fost, iniţial, întocmit un proiect de protocol, s-au făcut observaţii şi modificări pe marginea lui. Apoi, cu aprobarea lui Daniel Morar, acest protocol a fost multiplicat (...) şi mii de magistraţi l-au aplicat ani de zile. Nimeni, nici Daniel Morar, nu a făcut vreo sesizare că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol”, a declarat Kovesi, potrivit news.ro.

Ea a precizat că acest protocol era unul de cooperare instituţională, ci nu de colaborare, care, din punct de vedere juridic, înseamnă altceva.

Nu există noţiunea de echipă mixtă în acest protocol, ci nu există noţiunea de colaborare, ci cooperare. (...) Sigur că era necesar (protocolul -n.r.) În 2009 erau structuri de parchet care nu aveau un reportofon, nu existau echipe de interceptare la structurile de parchet. S-a simţit nevoia de a exista un astfel de protocol si de armoniza procedurile. Nu este vina procurorului că la acel moment interceptările se faceau exclusiv de SRI, asa cum era stabilit de CSAT. La acel moment trebuiau găsite soluţii pentru a ne îndeplini obligaţiile. Acest protocol nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare", a declarat procurorul șef al DNA.

Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

La începutul anului 2009, am primit, în calitate de procuror şef al DNA, spre conformare, sub forma unui document clasificat, protocolul de colaborare încheiat între PÎCCJ şi SRI. Este vorba de documentul care a fost declasificat şi care a apărut în spaţiul public săptămâna trecută. La acel moment, după studierea acestuia, am avut o discuţie telefonică cu doamna procuror general, Laura Codruţa Kovesi, ocazie cu care i-am spus că eu nu agreez un asemenea protocol în condiţiile în care prin acesta se adaugă la Codul de procedură penală, iar unele dispoziţii sunt chiar contrare legii. Mi-a spus că aceasta este decizia luată şi că protocolul trebuie respectat. I-am răspuns că nici procurorii DNA şi nici eu nu vom respecta şi nu vom aplica acest protocol. Acesta este motivul pentru care nu am prelucrat protocolul procurorilor din cadrul DNA, nu l-am adus la cunoştinţa lor, dispunând doar arhivarea acestuia la Compartimentul de documente clasificate din cadrul instituţiei.", a completat Morar. Fostul şef al DNA a declarat că deşi „fiecare sesizare a SRI era însoţită de o adresă în care ni se cerea ca, în conformitate cu art.6 din Protocol, să comunicăm modul de valorificare a informaţiilor cuprinse în sesizare”, acesta, în calitate de şef al instituţiei le-a comunicat procurorilor şefi de secţie existenţa acestui protocal „dar pe care îl vom ignora şi, prin urmare, nu vom comunica modul în care vor fi valorificate informaţiile primite de la SRI”, a declarat Daniel Morar într-un interviu pentru Sorina Matei.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie

Iohannis: Nu am avut nicio discuţie cu Kovesi, nici nu este neapărat nevoie

VIDEO PROTVPLUS.RO

sala de judecata

Bărbat decedat chemat în judecată și pedepsit cu muncă în folosul comunității, la Slobozia

CCR a respins sesizarea PNL şi USR pivind modificarea statutului judecătorilor și procurorilor

Inspecția Judiciară o cercetează pe procuroarea DNA care s-a contrazis cu ministrul Toader

Victorie pentru Iohannis și opoziție. Legea privind Fondul Suveran este neconstituțională

Din Parlament, la pușcărie. Fostul senator Dan Șova este protejat de restul deținuților

CCR: Nu ne-am pronunţat cu privire la recunoaşterea căsătoriei între persoane de același sex

CCR

CCR a amânat pentru 25 septembrie dezbaterea sesizărilor privind Codul de procedură penală

Sesizarea preşedintelui privind legea de organizarea a CSM, amânată pentru miercuri

Toader: Ministerul a elaborat două proiecte de modificare a Codurilor. Comisia a promovat alte două

Decizia neașteptată luată de instanță în cazul fetei care cântărea 16 kilograme la 19 ani

Tudorel Toader se delimitează de Legile Justiţiei, în forma criticată de Comisia de la Veneţia

Toader, replică pentru Ambasada Germaniei: ”Abuzul în serviciu nu e incriminat distinct”