Procurorii din Iași au dat România în judecată și cer diurnă, chiar dacă locuiesc în același oraș. Câți bani ar însemna
Zeci de procurori din Iași au dat statul român în judecată și cer spor de diurnă, aplicat retroactiv, cu penalizări și dobânzi, chiar dacă locuiesc în același oraș în care își desfășoară activitatea.
28 de procurori din Iași au chemat în judecată Ministerul Public pentru a cere să li se dea și lor un spor de diurnă de 2% din salariu, considerându-se discriminați față de magistrații fostei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cărora li se plătea diurnă indiferent de localitatea în care lucrau, scrie Ziarul de Iași.
Procurorii ieșeni consideră că această diurnă a reprezentat de fapt o majorare salarială mascată, de care trebuie să beneficieze și ei. Un procuror din Iași câștigă 20.000 - 23.000 lei pe lună, în funcție de grad și vechime. Prin sporul de 2% ar urma să încaseze 400 – 600 lei în plus la salariu și, ulterior, la pensie.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Conform legii, judecătorii și procurorii care sunt detașați în altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază pe durata delegării sau detașării de o diurnă de 2% din indemnizația de încadrare brută lunară.
Reclamanții spun că diurna de 2% trebuie să devină o creștere salarială pentru toți procurorii
În schimb, în cazul magistraților din cadrul SIIJ, se arată în acțiunea depusă de cei 28 de procurori ieșeni la tribunal, diurna era acordată indiferent dacă magistratul își avea domiciliul în localitatea în care lucra sau nu.
Astfel, cei 2% nu reprezentau „o veritabilă diurnă, ci o majorare salarială, un drept salarial acordat de lege, în mod discriminatoriu, doar acestei categorii profesionale, respectiv procurorilor care își desfășoară activitatea în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, indiferent de locul unde aceștia își au domiciliul”.
Practic, în aprecierea reclamanților, diurna de 2% ar fi trebuit să se acorde tuturor procurorilor, indiferent unde lucrau și locuiau aceștia. Petenții au cerut plata sporului retroactiv, cu calcularea dobânzilor și penalităților legale.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: iași, salarii, procurori, proces, diurna, spor,
Dată publicare:
05-08-2024 10:56