Pensionarea anticipată a magistraţilor se va amâna până la 1 ianuarie 2021


Ultimul update: Sambata 07 Decembrie 2019 09:55
Data publicarii: Sambata 07 Decembrie 2019 09:53
Categorie: Stiri Justitie
Ionel Dancă

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, vineri seară, că Guvernul propune prorogarea termenului pentru pensionarea anticipată a magistraţilor până la 1 ianuarie 2021.

 

Proiectul de lege cu această modificare a fost prezentat, în primă lectură, în şedinţa de Guvern şi va fi adoptat marţi. Acesta este unul dintre proiectele pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea, scrie News.ro.

”Au fost prezentate şi dezbătute în prima lectură două proiecte de lege pentru care Guvernul urmează să îşi angajeze răspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele măsuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 în domeniul justiţiei şi proiectul de lege privind abrogarea Ordonanţei 51 în ceea ce priveşte măsurile care au incidenţă asupra transportului rutier intră judeţean”, a anunţat, vineri seară, Ionel Dană, la finalul şedinţei de Guvern.

Acesta a mai precizat că au fost făcute informări cu privire la proiectul de lege privind plafoanele bugetare care urmează să fie prezentate în următoarea şedinţă de Guvern şi adoptate, de asemenea, în vederea răspunderii Guvernului

Dancă a explicat că, la 1 ianuarie 2020, ar trebui să intre în vigoare mai multe măsuri în domeniul justiţiei care ar ”afecta grav accesul la justiţie al cetăţenilor”. Este vorba despre pensionarea anticipată a magistraţilor, trecerea de la completuri de doi judecătări la completuri de trei judecători, la instanţele de apel, şi admiterea la Institutul Naţional de Magistratură.

”Având în vedere aceste dispoziţii, care ar afecta în mod grav accesul la justiţie al cetăţenilor, Guvernul a dezbătut astăzi, în primă lectură şi urmează să fie adoptat în şedinţa de Guvern următoare, proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene. Pensionarea anticipată a magistraţilor se amână, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021”, a anunţat Dancă.

Tot până la 1 ianuarie 2021 se amână şi celelalte două aspecte legate de justiţie.

Pentru această lege, Guvernul ăşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

 

Sursa: News.ro

Magistrații au stabilit: Secţia Specială din Justiție trebuie desființată
Deputat PNL: Desfiinţarea Secţiei Speciale din justiţie, pe repede înainte
Deputații din Comisia Juridică au respins proiectul USR de desființare a Secției Speciale
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33