Deputații din Comisia Juridică au respins proiectul USR de desființare a Secției Speciale
Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de respingere a inițiativei legislative a USR privind desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților.
S-au întregistrat 12 voturi ale reprezentanţilor PSD pentru respingerea proiectului şi 10 voturi ale USR şi PNL au fost pentru adoptare.
La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a spus că proiectul este în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO, menţionând că este o mare greşeală menţinerea acestei secţii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Secţia trebuie desfiinţată, ea nu face decât să blocheze anchete ale DNA. A menţine această structură în viaţă este o mare greşeală. (...) Ce a făcut Secţia de investigare a magistraţilor? Ei sunt stat în stat. Dacă unii dintre aceşti procurori săvârşesc o infracţiune, doar colegii de birou pot să decidă dacă începe urmărirea penală. (...) Această secţie este o pacoste, trebuie desfiinţată. Înainte nu exista o presiune, acum există o presiune pe judecători, pe magistraţi", a mai spus Stelian Ion, potrivit Agerpres.
Deputatul PSD Florin Iordache a opinat că această secţie trebuie menţinută.
"Această secţie trebuie menţinută. (...) Judecători şi procurori au avut dosare deschise ţinute la sertare pentru a exista o presiune. (...) Vreţi să ne întoarcem la presiunea DNA pe sistemul de justiţie? În cazul acestei secţii, CSM este cel care face selecţia procurorilor. Aştept noul guvern şi sper ca noul ministru al Justiţiei va avea mai multă înţelepciune să susţină secţia. Din păcate, ministrul care face parte din PSD nu a susţinut această secţie, este regretabil", a afirmat Iordache.
Deputatul PNL Ioan Cupşa a afirmat că viitorul ministru al Justiţiei din partea PNL va susţine desfiinţarea Secţiei pentru investigarea magistraţilor.
"Viitorul ministru va susţine desfiinţarea secţiei. Să nu aveţi niciun dubiu, sper ca această secţie să fie cât mai curând desfiinţată. În situaţia de astăzi, secţia trebuie să aibă procurori care să se priceapă la toate, la infracţiuni de corupţie, economice. Evident că nu poate. Induceţi ideea că fenomenul infracţionalităţii în rândurile magistraţilor este de amploare, ceea ce este fals. Nu aveţi niciun argument. Avem argumente solide privind desfiinţarea acestei secţii. Noul ministru al PNL cu certitudine va susţine acest demers de desfiinţarea acestei Secţii speciale de investigarea magistraţilor", a replicat Ioan Cupşa, adăugând că "pare că această secţie produce şi metode de intimidare asupra magistraţilor".
Deputatul PSD Nicuşor Halici a argumentat că solicitarea de desfiinţare a acestei secţii nu este legitimă.
"Nu ţineţi la independenţa judecătorilor. (...) Solicitarea USR nu este legitimă, este de înţeles", a spus Halici, subliniind că la această secţie toţi procurorii sunt numiţi pe criterii eminamente profesionale.
Raportul de respingere urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor.
Sursa: Agerpres
Etichete: USR, PSD, deputati, investigatie, magistrati, Secția Specială,
Dată publicare:
22-10-2019 14:56