Noua idee a lui Tudorel Toader: vrea să-i ajute pe deținuți să fie eliberați mai repede
Ministrul Justiţiei anunţă că a cerut hotărârile de amânare pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că a solicitat hotărârile de amânare pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare şi că dacă se va constata existenţa unei practici neunitare va fi declanşată procedura de promovare a unui recurs în interesul legii. Sindicaliştii din penitenciare au reacţionat dur la anunţul făcut de ministru.
Ministrul Justiţiei scrie, duminică, pe Facebook, că majoritatea deţinuţilor reclamă modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la liberarea condiţionată, iar în aceste condiţii a cerut, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a solicitat hotărârile de amânare pentru toţi deţinuţii aflaţi în penitenciare.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Vrem să vedem considerentele respectivelor hotărâri. În măsura în care se va constata existenţa unei practici neunitare, în limitele competenţelor legale, vom declanşa procedura de promovare a unui recurs în interesul legii!", spune ministrul Tudorel Toader.
Anunţul vine în contextul deciziei luate de CEDO în luna aprilie, potrivit căreia România are la dispoziţie şase luni pentru prezentarea unui calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor adecvate pentru rezolvarea problemelor care au dus la încălcarea Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
Condiţiile de detenţie din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi arată o disfuncţionalitate structurală care necesită adoptarea de măsuri generale de către stat, a decis atunci Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
CEDO a lăsat statului român dreptul de a stabili ce demersuri trebuie să facă pentru a rezolva problemele, precizând, însă, că, dacă nu poate garanta fiecărui deţinut condiţii de detenţie conforme Articolului 3 din Convenţie, atunci recomandă reducerea numărului de persoane din penitenciare.
Reacţia sindicaliştilor din Administraţia Penitenciarilor
Tudorel Toader, inca ministru al Justitiei, sare in apararea infractorilor, uitand de victimele acestora
Pentru ca ministrul Justitiei se arata ingrijorat pe Facebook de faptul ca "majoritatea detinutilor reclama modul de aplicare a dispozitiilor legale referitoare la liberarea conditionata" ii reamintim ca sunt foarte multi oameni liberi care se arata ingrijorati exact de acelasi lucru, perspectiva fiind insa diametral opusa.
Victimele infractiunilor si cetatenii platitori de impozite, un profesor de drept ar trebui sa stie asta, considera justitia ca fiind extrem de blanda, mai ales atunci cand infractorul este om politic sau om de afaceri, de regula cu statul. Aceasta nu este o majoritate inchipuita precum cea a domnului Toader care a discutat, in total, cu 20 de detinuti.
Cu siguranta ca ministrul Justitiei, domnul Tudorel Toader, intelege ce face si are exact reprezentarea faptului ca un mesaj despre o pretinsa majoritate a detinutilor care ar fi amanati la liberarea conditionata este un act de nepermisa presiune asupra instantelor de judecata care decid asupra acestui aspect la propunerea unor comisii de specialisti din penitenciare.
Motiv pentru care ii cerem sa inceteze si daca este cumva ingrijorat referitor la modul in care se acorda liberarea conditionata, banuim ca n-ar fi o problema sa dispuna masuri referitoare la sanctionarea abaterilor in legatura cu favorizarea unor detinuti-vip exact in vederea obtinerii prin frauda a unor liberari conditionate, un caz extrem de mediatizat fiind cel de la Penitenciarul Poarta Alba.
Consideram necesar, in masura in care pentru ministrul Justitiei conteaza si victimele infractiunilor, ca acesta sa solicite si o informare referitoare la recidiva in stare de liberare conditionata (peste 40% din datele noastre), astfel de cazuri fiind deseori prezentate in presa.
Masuri post-condamnatorii care sa reduca rata recidivei ar fi intr-adevar bine venite, insa se pare ca asta nu-l intereseaza pe ministrul Justitiei.
Un exemplu recent, desi nu cel mai reprezentativ pentru tipologia recidivistului, este cazul George Becali fata de care Administratia Penitenciarelor a sesizat Parchetul pentru infractiuni de ultraj si santaj. Nici fata de acesta situatie si nici in ceea ce priveste abuzurile comise de conducerea de la Poarta Alba, ministrul Justitiei n-a gasit de cuviinta sa reactioneaze inca.
Adresam asadar public o intrebare ministrului Justitiei: Aveti, domnule ministru - al justitiei, nu al detinutilor-vip - tema de partid sau de o alta natura in a pune presiune pentru liberarea conditionata in regim de viteza?
Nu asteptam un raspuns, nici macar pe retele de socializare. Ar fi insa de asteptat o initiativa corecta in legatura cu efectele liberarii conditionate, daca tot este asta motiv de ingrijorare, una care sa aiba in calcul si dreptul victimelor la o justitie corecta, nu doar teme lansate de actuali, fosti si viitori detinuti.
Sursa: News.ro
Etichete: inchisoare, cedo, tudorel toader, detinuti, penitenciare, recurs, puscarie, amanare,
Dată publicare:
10-09-2017 11:37