Reacții după publicarea proiectului de modificare a legilor justiției. ”Există bănuiala că sunt interese politice”
Cu șapte zile întârziere, Tudorel Toader a publicat controversatul proiect pentru modificarea legilor justiței.
Sunt 54 de pagini unde scrie, printre altele, că şefii de parchete nu vor mai fi numiţi de preşedintele României, ci de CSM, la propunerea ministrului Justiței, numit politic. "Tudorel Toader, a avut ok-ul de la Comisia Europeană", spunea acum o săptămâna premierul Mihai Tudose, dar astăzi comisia a reacţionat şi a precizat că discuţiile au fost generale, nicidecum despre aceste modificări. Propunerile au stârnit un val de critici, inclusiv din partea ambasadorilor Statelor Unite sau Germaniei.
Potrivit proiectului lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei va fi cel care îi va propune pe cei mai importanţi oameni din sistemul judiciar - procurorul general, şefii DNA şi DIICOT - urmând că aceştia să fie numiţi de CSM. Va fi exclus din această procedura preşedintele României, cel care în acest moment numeşte procurorii şi şefii parchetelor. Iar CSM poate refuza o singură dată propunerea făcută de ministrul justiţiei.
Cristian Părvulescu, politilog: ”Totul devine un interviu cu un personaj politic care urmăreşte o anumită viziune politică şi care nu este supus niciunui fel de alt control naşte multă suspiciune. Faptul că examenul scris nu se mai dă, complică şi mai mult situaţia. Va exista un grad mare de subiectivitate şi unde există subiectivitate există şi bănuiala că sunt interese politice.”
Documentul mai spune că procurorii şi judecătorii vor plăti din buzunar pentru erorile judiciare şi vor fi anchetaţi, pentru eventuale infracţiuni, de o direcţie specială înfiinţată la Ministerul Public. Sau că Inspecţia Judiciară trece de la CSM la Ministerul Justiţiei, pierzându-şi astfel independenţa.
Proiectul a fost criticat deja de procurori, de Inspecţia Judiciară, de Minsterul Public, dar şi de ambasadorul SUA sau de preşedintele francez Emmanuel Macron, la vizita de săptămâna trecută. Miercuri seară, şi Comisia Europeană s-a dezis de proiect, asta în condiţiile în care Guvernul susţinea că are aprobare la nivel european.
Angela Cristea, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România: "Noi am primit textul odată cu tot restul lumii, ieri, când a fost făcut public. Suntem mai degrabă îngrijoraţi de impactul acestor propuneri daca ele s-ar transformă în litera de lege asupra independenţei justiei şi eficienţei luptei contra corupţiei.”
Liviu Dragnea a reacţionat la comentariile făcute de ambasadorul Statelor Unite.
”Şi eu sunt îngrijorat de nişte ambasadori în România care îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi. Am înţeles, fiecare cu îngrijorările lui. Şi eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniştri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine ştie, poate cineva se gândeşte că poate şi asta înseamnă acte de corupţie”, a spus Liviu Dragnea.
Proiectul a ajuns la CSM pentru avizare, decizie ce va fi luată până la sfârşitul lunii septembrie. Avizul este însă consultativ, nu obligatoriu.