Ministrul Justiției cere modificarea Codului Penal prin OUG după cazul din Caracal

22-08-2019 14:40


Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, joi, care sunt propunerile de modificare a legislației penale și procesual penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave contra persoanei, propuse spre a fi aprobate printr-o OUG, după cazul Caracal.

Declarațiile LIVE pot fi urmărite aici

Ana Birchall a prezentat, joi, într-un briefing de presă, concluziile și propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justiției, în urma analizării legislației penale și procedural penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care sunt afectate viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală.

Concluziile au fost publicate, joi, pe site-ul Ministerului Justiției:

"Proiect pentru modificarea legislației penale și procesual penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă apărată de legea penală, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală

Grupul de lucru interinstituțional constituit în cadrul Ministerului Justiției a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave, contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă apărată de legea penală, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală.

În urma analizei, s-au constatat următoarele aspecte:

- deficiențe în modul de incriminare a infracțiunii de „Lipsire de libertate în mod ilegal”

- că beneficiul liberării condiționate se acordă prea ușor persoanelor condamnate pentru infracțiuni grave îndreptate împotriva persoanei

- că există necorelări între Constituția României și Codul de procedură penală în materia percheziției domiciliare și a infracțiunii flagrante

- că pentru o apărare socială eficientă, este necesar ca unele dintre infracțiunile grave împotriva persoanei să fie instrumentate de o structură specializată a Ministerului Public, cu expertiza necesară și cu capacitatea de a coagula resursele necesare abordării unor astfel de cauze

- necesitatea înăspririi regimului sancționator al infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal și incriminarea separată a faptei comise prin răpire - ca formă agravată a lipsirii de libertate în mod ilegal precum și prevederea unor variante agravate, raportate la victimă".

Comunicatul publicat pe site, este însoțit de modificările propuse de MJ.

Printre propuneri se numără aceea ca cererea procurorului prin care se solicită încuviințarea percheziției domiciliare să fie soluționează "de îndată".

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, pe 8 august, că va da o ordonanță de urgență, pentru ca în cazul criminalilor, pedofililor și violatorilor să fie dată și pedeapsa cu închisoarea pe viață.

 

Declarațiile făcute de Viorica Dăncilă:

 

"Tragedia de la Caracal ne-a adus în față imaginea unei cruzimi inimaginabile, care ne-a arătat foarte limpede că împotriva criminalităţii trebuie să aducem un adevărat război. Ne-a arătat că trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcţii, atitudini. Nu am ezitat şi nu voi evita să fac aceste schimbări.

Am demis întreaga conducere a instituţiilor responsabile şi pe toţi cei care au gestionat atât de greşit acest caz.

Există anchete pentru modul în carea aceşti oameni au acţionat. Cine îşi bate astfel joc de instituţia pe care o reprezintă pleacă. Iar cine trebuie să suporte implicaţiile legale pentru greşelile lui, o va face.

Sunt mulţi profesionişti şi oameni dedicați în acest sistem, să nu ne pierdem încrederea în ei şi instituţiile pe care le reprezintă.

Am instituit totodată un grup de lucru inter-ministerial privind 112, care a elaborat un pachet de 14 măsuri, pe care le vom pune în aplicare pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situații critice.

Simultan, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru căutarea acestora.

Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislaţiei penale în cazul de infracţiuni grave şi foarte grave şi va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.

Voi da ordonanțele de urgență necesare şi voi trimite adrese către preşedinţii celor două Camere pentru convocarea în sesiune extraordinară.

Aceste modificări trebuie dezbătute şi implementate imediat. Îmi asum să fac acest lucru.

Am spus că vreau sancţiuni pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da OUG pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte.”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!   

VIDEO PROTVPLUS.RO