Mesaj dur al președintelui la ședința CSM: Penalii nu au ce căuta în conducerea statului. FILMUL zilei


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 05 Ianuarie 2018 19:30
Categorie: Stiri Justitie

Mesaj dur al preşedintelui României pentru liderii politici care ocupa funcţii publice, deşi sunt condamnaţi sau cercetaţi penal: nu au ce să caute în fruntea statului.

Klaus Iohannis a prezidat şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi a promis că îi va sprijini pe magistraţi să asigure independenţa justiţiei.

Klaus Iohannis a prezidat prima şedinţă de plen a Consiliului Superior al Statului din acest an, în calitate de şef al statului. Le-a reamintit lui Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea că nu ar trebui să ocupe funcţii de conducere la cel mai înalt nivel câtă vreme sunt acuzaţi penal de fapte de corupţie. Ba chiar liderul PSD are deja o condamnare definitivă.

Astfel de persoane nu au ce căuta în conducerea statului, exact din acest motiv, fiindcă dintr-un interes personal, evident, ei vor fi tot timpul tentați să pună sub semnul întrebării sistemul de justiție, justiția, judecătorii, procurorii, dăunând astfel grav statului, încrederii cetățeanului în stat și încrederii cetățeanului în justiție”, a spus președintele.

Şeful statului a criticat dur şi noile legi ale justiţiei pe care CSM-ul le-a avizat negativ în două rânduri şi împotriva cărora societatea civilă a protestat vehement.

Atunci când legile vor ajunge la mine pentru următoarea etapă, care poate să fie promulgare sau contestare la Curtea Constituțională, sau retrimiterea în Parlament. Atunci mă voi referi și la conținutul acestor legi, respectiv la articole pe care atunci le voi considera demne de o atenție aprofundată”, a mai spus președintele.

Ministrul Justiţiei a dat de înţeles că indiferent ce va face Preşedintele, Legile Justiţiei vor intra în vigoare în formă adoptată de majoritatea PSD-ALDE.

Preşedintele României i-a asigurat pe judecătorii şi procurorii din CSM că va face tot ce îi stă în putinţă să îi ajute să garanteze independenţa justiţiei indiferent de interesele personale ale politicienilor. Klaus Iohannis a afirmat că este obligatorie introducerea în legea fundamentală a principiului integrităţii, atunci când vine vorba despre funcţiile de demnitate publică.

Între timp, plenul CSM şi-a ales noua conducere. Judecătoarea Simona Camelia Marcu de la Înalta Curte va fi preşedintă, iar fostul şef de la DIICOT Codruţ Olaru, vicepreşedinte.

VIDEO PROTVPLUS.RO