Cine este Simona Camelia Marcu, noua președintă a Consiliului Superior al Magistraturii

05-01-2018 13:18


Simona Camelia Marcu

Simona Camelia Marcu a fost aleasă, vineri, în funcția de noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ea a primit votul a 11 dintre cei 19 membri ai CSM. 

„Consider că am ajuns într-un moment al carierei mele în care atât experienţa profesionaălă, cât şi cea umană au aptitudinea de a justifica o validare a candidaturii sale. Cinci obiective fundamentale conturează proiectul meu şi se suprapun cu direcţiile de acţiune pe care CSM şi le-a asumat anul trecut. Vreau să îndeplinim mai departe rolul de garant al independenţei justiţiei”, a spus Simona Camelia Marcu în prezentarea candidaturii sale, conform News.ro.

După aflarea votului, ea a transmis un mesaj magistraților, făcând apel la unitate.

„Transmit şi un mesaj de deschidere către celelalte puteri ale statului, de dorinţa unui dialog onest şi deschis cu acestea şi, nu în ultimul rând, cu societatea, fiind pe deplin conştienţi de faptul că justiţia este un serviciu public în slujba cetăţeanului, iar acest lucru trebuie să conteze în continuare”, a continuat Marcu.

Simona Camelia Marcu s-a născut în 12 iunie 1966, fiind promovată de la 1 iunie 2006 în funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția de Contencios Administrativ și Fiscal.

Simona Camelia Marcu a absolvit, în 1988, Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

Între 1988 și 1990 a fost jurisconsult la Consiliul Popular al comunei Lehliu din Călărași. Între 1990 și 1999 a fost judecător la Tribunalul București. În 1999, timp de șase luni, a fost vicepreședintele Tribunalului București.

Din 1999 până în 2003 a fost judecător și președinte al Secției de Contencios Administrativ la Curtea de Apel București.

A continuat să lucreze ca judecător la Curtea de Apel București până în 2006. În 2006, a devenit memru în Consiliul Științific al Institutului Național al Magistraturii. Din 2006, a fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Conform ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2017, judecătoarea are un apartament de 143 de metri pătraţi şi o casă de 285 de metri pătraţi în Bucureşti. Tot în declarație sunt menţionate şi proprietăţi ale soţului său, avocatul Vasile Gil - o casă în Alexandria şi terenuri în Bucureşti, Mogoşoaia şi Alexandria. Simona Marcu deţine şi două autoturisme Alfa Romeo şi Peugeot, precum şi bijuterii în valoare de 6.000 de euro.

Totodată, are şi credite la bănci în valoare totală de peste 183.000 euro. La capitolul venituri, judecătoarea a menţionat suma de 227.861 de lei încasata ca judecător la ICCJ, 24.747 de lei obţinuţi ca membru în comisii de concurs la CSM, 14.612 de lei ca formaror la Institutul Naţional al Magistraturii şi 17.550 de lei din închirierea apartamentului din Bucureşti. În declarație se menționează şi veniturile Cabinetului de avocatură Vasile Gil, în suma de 437.978 de lei.
 

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO