Magistrații din Capitală îşi suspendă activitatea până la data de 8 martie
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au decis miercuri să îşi suspende activitatea până la data de 8 martie, în semn de protest faţă de adoptarea OUG 7 pe legile Justiţiei.
Tot miercuri au anunțat că își suspendă activitatea și judecătorii de la Tribunalul București.
Astfel, Adunarea Generală a Judecătorilor a decis ”amânarea, în intervalul 28.02.2019 – 07.03.2019 a dosarelor aflate pe rolul completelor de judecată, cu excepția cauzelor urgente.
Programul de lucru cu publicul și programul ședințelor de judecată se desfășoară normal”.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
De asemenea, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a întrunit miercuri şi a decis suspendarea activităţii, cu excepţia cazurilor urgente, în intervalul 08,00 - 10,00, până la 8 martie, precum şi prelungirea măsurii suspendării activităţii nemijlocite cu publicul până la aceeaşi dată.
De asemenea, procurorii de la Parchetul Capitalei au hotărât să susţină demersul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a cere Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea OUG 7.
În plus, procurorii solicită ca titularii îndreptăţiţi să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la existenţa un conflict juridic de natură constituţională între Guvern, ca legiuitor delegat, şi autoritatea judecătorească, întrucât modificările aduse prin OUG 7 pun Ministerul Public în imposibilitate să îşi exercite atribuţiile constituţionale.
Totodată, procurorii se delimitează de punctele de vedere exprimate în acest context de Asociaţia Procurorilor din România şi de Asociaţia Magistraţilor din România.
Reacţia vine după ce Asociaţia Procurorilor din România, condusă de Elena Iordache, a dat luni un comunicat de presă prin care îşi exprimă susţinerea pentru OUG 7/2019, motivând că această ordonanţă cuprinde dispoziţii legale care răspund solicitărilor magistraţilor privind reglementarea condiţiilor de admitere în profesie şi pune în aplicare decizii ale Curţii Constituţionale.