Lovitură dată de parchetul Codruței Kovesi unei grupări din Austria și România. Fraudă de peste 5 milioane de euro
Un comunicat al Parchetului European (EPPO), condus de Codruța Kovesi, precizează că procurorii europeni au trimis Tribunalului București un dosar în care sunt inculpate 23 de persoane.
Persoanele sunt acuzate că fac parte dintr-un grup infracțional care ar fi obținut fraudulos peste 5 milioane de euro.
Conform sursei citate, organizația infracțională avea baze atât în România, cât și în Austria, și a vizat fonduri ale Uniunii Europene, precum și fonduri naționale. Astfel, se bănuiește că fondurile ar fi fost spălate printr-un ”mecanism financiar complex”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acuzațiile aduse inculpaților sunt următoarele:
- constituirea unui grup infracțional organizat;
- utilizarea documentelor sau declarațiilor false, inexacte sau incomplete pentru a obține fonduri de la bugetul UE;
- spălare de bani;
- obținerea ilegală de fonduri naționale.
Cinci dintre suspecți sunt funcționari publici și sunt acuzați de falsificare de documente.
Doi dintre inculpați au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției la 16 noiembrie și la 15 decembrie. Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului București și se așteaptă o hotărâre definitivă.
”În cursul acestei anchete, care a început în urmă cu un an, EPPO a descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat peste 150 de companii fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos finanțare europeană și națională.
Sumele obținute de aceste firme din bugetele UE și naționale erau de obicei retrase în numerar de la bancomate de către diverse persoane din anturajul membrilor grupului infracțional organizat, după care le-au fost predate. Sumele au fost utilizate ulterior pentru achiziționarea de bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, pentru a ascunde proveniența ilicită a acestora” - se arată în comunicatul Parchetului European, condus de Codruța Kovesi.
Procurorii mai precizează faptul că, la data de 28 iunie 2022, au fost efectuate 160 de percheziții în România și Austria. În cadrul acestei operațiuni, au fost sechestrate trei vehicule de lux, precum și 14 case, 20 de proprietăți de teren, 105480 de euro în numerar și 60200 RON (aproximativ 12000 EUR).
Ancheta s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor din Structura de Sprijin EPPO din România, polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului de Interne al României (Structura Centrală și Cluj și Centrele Operaționale Timișoara).
Sursa: Pro TV
Etichete: Laura Codruta Kovesi, Parchetul European, austria, frauda,
Dată publicare:
26-12-2022 11:53