Alexander Schallenberg: „Austria va renunța la blocarea României la Schengen, cu o condiție”
„Austria va renunța la blocarea României la Schengen, cu o condiție”, spune șeful diplomației de la Viena. „Nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen, dacă se vor lua măsuri”, continuă oficialul.
Acesta se referă la scăderea solicitanților de azil. „Vetoul dat de țară este de moment și nu pentru totdeauna”, declară acum acesta. „Este evident un pretext”, transmit la rândul lor analiștii de la București.
După ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, decizie dur criticată la nivel european, ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, își nuanțează poziția. Oficialul leagă acceptarea țării noastre de scăderea numărului celor care cer azil.
„Sunt încrezător că vom putea să luăm măsuri cu adevărat aici în următoarele câteva luni, pentru a face lucrurile astfel încât cifrele să scadă. Atunci, cu siguranță nimic nu va sta în calea extinderii spațiului Schengen”, a declarat ministrul austriac, într-o conversație cu jurnaliștii agenției de presă APA de la Viena.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Am explicat de nenumărate ori, dovedind cu cifre, că nu există migrație care să treacă prin România și Bulgaria, dar declarația trebuie pusă în context: dacă scade numărul de migranți, ne vom dovedi disponibilitatea, or oricine cunoaște problema migrației, știe că iarna migrația scade, iar primăvara și vara crește. Este evident un pretext pentru a condiționa intrarea României și Bulgariei de ceva ce nu stă în puterea lor, este absurd. Nu cred că vor accepta în martie”.
Forul care, practic, decide extinderea Schengen va avea două reuniuni anul viitor, în martie și în septembrie. Până atunci, spun surse guvernamentale, am putea afla spre ce înclină balanța în privința noastră. Asta pentru că, pe 8 și 9 februarie, va avea loc următorul Consiliu European, în care va fi reluată problema migrației. Atunci ar putea fi clare poziționările statelor membre.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Cred că în martie, situația internă a Austriei care e de fapt problema care ne ține pe noi pe loc, se va mai liniști. Nu cred că are legătură acest refuz cu vreun flux de migranți, ci doar cu alegerile lor, cu retorica internă politică, așa că e o șansă foarte bună în martie să avem din nou această evaluare și eventual un vot, ulterior urmând să intrăm în Schengen în toamnă”.
De altfel, ministrul de Externe austriac spune în același interviu că votul negativ dat României este de moment. Austriecii spun că 20.000 de imigranți au ajuns în țara lor în mod ilegal, trecând prin România, dar aceste date sunt contestate de București și de statisticile oficiale europene.