Judecătorii Curții de Apel și ai Tribunalului București intră în grevă. Ce nemulțumiri au

×
Codul embed a fost copiat

Judecătorii de la Curtea de Apel și de la Tribunalul Bucureşti au decis ca, începând de miercuri, să îşi suspende activitatea în sălile de judecată, fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale de care beneficiază şi magistraţii.

Decizia a fost luată marţi, în cadrul unei Adunări Generale a judecătorilor de la CAB.

„Iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, se menționează într-un comunicat al CAB.

Același motiv este invocat și de Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului București, întrunită în ședința din 21 ianuarie 2020.

Astfel, judecătorii Curții de Apel au decis să își suspende activitatea „până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”.

Citește și
Raluca Turcan
Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate. "Bugetul pe 2020 a fost închis"

Judecătorii Tribunalului București au anunțat că își vor suspenda activitatea pe perioadă nedeterminată, „cu excepția măsurilor preventive în materie penală și a cauzelor urgente în materie civilă (ordonanțe președințiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgență, ordine de protecție, răpirile internaționale de minori, suspendări provizorii de executare, grevă)”.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, săptămâna trecută, convocarea Adunărilor Generale ale judecătorilor de la judecătorii, tribunale şi curţi de apel, pentru a formula un punct de vedere motivat relativ la iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu, din perspectiva încălcării independenţei şi afectării statutului constituţional al judecătorilor.

De asemenea, CSM a hotărât convocarea Adunărilor generale ale procurorilor din ţară, pentru acelaşi motiv.

Camera Deputaţilor se va întruni, pe 28 ianuarie, în sesiune extraordinară, pentru a dezbate un proiect privind abrogarea pensiilor speciale.

Cât plătește statul pentru pensiile speciale ale magistraților

 

În luna decembrie erau în plată 3.878 de „pensii de serviciu” privind statutul procurorilor și judecătorilor, cu o valoare medie de 18.716 lei, sumă din care 17.409 lei a fost suportată direct de la bugetul de stat.

La ele se adaugă alte 1.800 de pensii de serviciu în plată, acordate personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și Parchetelor, cu o valoare medie de 4.439 de lei, dintre care 2.525 de lei au fost suportați direct de la bugetul de stat.

În total, pentru cele aproape 5.700 de persoane care beneficiază de pensii de serviciu speciale acordate unor angajați din sistemul judiciar au fost plătiți circa 970 de milioane de lei, respectiv peste 200 de milioane de euro.

La finalul perioadei menționate, în sistemul de pensii de stat erau înregistrați peste 4,6 milioane de pensionari, care au avut în decembrie o pensie medie de 1.373 de lei, în creștere cu un leu față de luna precedentă.

Citește și...
Câți beneficiari de
Câți beneficiari de "pensii de serviciu" sunt în România și din ce profesie te poți pensiona cu 18.716 lei pe lună

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate.
Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate. "Bugetul pe 2020 a fost închis"

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor, precizând că România cheltuie 9 miliarde de euro anual cu aceste pensii speciale, scrie News.ro.

Foștii președinți, afectați de taxarea pensiilor speciale. Câți bani ar putea pierde
Foștii președinți, afectați de taxarea pensiilor speciale. Câți bani ar putea pierde

Proiectul potrivit căruia pensiile speciale vor fi suprataxate de stat a trecut de Senat. Cei care câștigă peste șapte mii de lei ar putea da un impozit de 30 la sută. Cine ia peste 10.000 de lei va fi impozitat cu 50 la sută.

Recomandări
„Război total” pe Twitter între Volodimir Zelenski și Elon Musk, după ce fondatorul Tesla a făcut propuneri de pace
„Război total” pe Twitter între Volodimir Zelenski și Elon Musk, după ce fondatorul Tesla a făcut propuneri de pace

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a intrat în conflict deschis cu Elon Musk. 

Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta
Autoritățile dau asigurări că lacurile de acumulare din România sunt într-o stare tehnică bună. Realitatea este însă alta

În România există peste două mii de lacuri de acumulare artificiale, susțin autoritățile de mediu. Ele asigură alimentarea cu apă a localităților şi a sistemelor de irigații şi reglează debitele pentru evitarea inundațiilor.  

„e-Estonia, model pentru viitor”. Micul stat nord-european, în topurile mondiale privind digitalizarea sectorului public
„e-Estonia, model pentru viitor”. Micul stat nord-european, în topurile mondiale privind digitalizarea sectorului public

Visul românilor de a scăpa de dosarul cu șină și de cozile de la ghișee a devenit realitate, dar nu la noi, ci în Estonia. În micuțul stat fost sovietic din nordul Europei, toate serviciile publice pot fi accesate online.