Vicepremierul Turcan: Anulăm pensiile speciale, dar nu pe toate. "Bugetul pe 2020 a fost închis"

Raluca Turcan
Pro TV

Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că PNL a decis să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale militarilor şi magistraţilor, precizând că România cheltuie 9 miliarde de euro anual cu aceste pensii speciale, scrie News.ro.

“Am luat decizia ca PNL să susţină anularea pensiilor speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi magistraţilor, care deja au o decizie a Curţii Constituţionale. În felul acesta se elimină o inechitate crasă în sistem, sunt aproape 9 miliarde de euro pe an, care sunt cheltuite de statul român cu pensiile speciale”, a declarat Raluca Turcan, luni, într-o conferinţă de presă, citată de News.ro.
Ea a mai spus că liberali doresc să vină cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea principiului contributivităţii ca punct de plecare în calcularea pensiilor.
“Dorim ca în paralel cu anularea unor privilegii care sunt date pe criterii discriminatorii să venim cu o lege a pensiilor care să elimine inechităţile din sistem prin stabilirea ca punct de plecare în calcularea pensiilor a principiului contributivităţii. O ţară întreagă aşteaptă ca în România pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii şi tot ceea ce înseamnă privilegiu stabilit la discreţia politicienilor să fie eliminat”, a mai afirmat vicepremierul.

Anul acesta, cheltuielile cu pensiile "normale", plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat, ar urma să fie de aproape 19 miliarde de euro, ținând cont de execuția bugetară pe primele 10 luni ale acestui an și incluzând majorarea cu 15% a punctului de pensie începând de la 1 septembrie. 

Dacă cifra prezentată de către vicepremierul Raluca Turcan este corectă, ar însemna că, per total, circa o treime din cheltuielile cu pensiile din România sunt pentru pensionarii "speciali". 

Bugetul pe 2020 "a fost închis"

 

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, luni, că bugetul pe anul 2020 "a fost închis", iar Guvernul încearcă să menţină un deficit de 3,6%, urmând să anunţe "exact" procedura pe care liberalii vor merge în privinţa adoptării acestui proiect de lege.

Citește și
Traian Basescu
Avertismentul lui Traian Băsescu: România s-ar putea prăbuși
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Vă amintiţi cât de cinic spunea domnul Teodorovici că nimeni nu va putea închide bugetul decât domnia sa. Vreau să le transmitem celor din PSD nu numai că am închis bugetul pe anul 2020, că încercăm să menţinem şi un deficit bugetar de 3,6%, cel mai probabil, negociat cu Uniunea Europeană, care să ne permită să punem pe masă, pe de o parte, acoperirea cheltuielilor şi, pe de altă parte, crearea de venituri pentru susţinerea întregii părţi de cheltuieli pentru anul viitor. Domnii care îşi imaginează că vor putea face tot felul de jonglerii şi mizerii pe spinarea românilor pentru anul 2020 să îşi ia gândul de la aşa ceva, pentru că Guvernul Orban va face un buget deştept şi al prosperităţii", a declarat Turcan, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL, întrebată dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului pe anul viitor.

Potrivit Ralucăi Turcan, Guvernul va adopta "exact" acea strategie în Parlament care să nu permită PSD "să îşi facă tot felul de calcule meschine pe spinarea românilor". "Vom anunţa exact care este procedura pe care vom merge în privinţa bugetului pe anul 2020", a spus ea.

Vicepremierul a precizat că bugetul pe anul 2020 este gândit şi creionat "în nişte condiţii extreme", care trebuie respectate, "din cauza incompetenţei guvernanţilor anteriori".

"Din acest motiv, partea de cheltuieli a bugetului pentru anul 2020 va fi onorată şi nu vom avea un dublu limbaj acum la guvernare faţă de ce am spus în campania electorală. Tot ceea ce înseamnă majorare de pensie, de salariu, de salariu minim, cu impact pe legea salarizării se va respecta. De aceea, fiecare cheltuială şi fiecare venit în bugetul pe anul 2020 va fi extrem de bine gândită ca şi componentă şi nu vom accepta ca demersuri populiste şi sinucigaşe ale PSD să îşi pună amprenta pe unica şansă de dezvoltare pe care o au românii prin bugetul pe anul 2020. Mâine, în şedinţa de Guvern, premierul va prezenta parametri pe care vom merge în construcţia bugetului pe anul 2020. Cert este că tot ce înseamnă drămuire la maximum a cheltuielilor nu va avea un impact major în privinţa bunăstării românilor, sunt doar lucruri pe care le vom echilibra", a menţionat Turcan.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile. Proiect de lege al ministrului Muncii
Pensiile nu vor mai putea fi cumulate cu salariile. Proiect de lege al ministrului Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a elaborat un proiect de lege care presupune restrângerea situațiilor în care salariile pot fi cumulate cu pensiile în sistemul bugetar.

Avertismentul lui Traian Băsescu: România s-ar putea prăbuși
Avertismentul lui Traian Băsescu: România s-ar putea prăbuși

România se va prăbuşi dacă în paralel cu împrumuturile pentru plata pensiilor nu se vor face investiţii, a declarat vineri fostul preşedinte Traian Băsescu, europarlamentar al formaţiunii.

Mii de români așteaptă recalcularea pensiilor de peste un an. Ministrul Muncii:
Mii de români așteaptă recalcularea pensiilor de peste un an. Ministrul Muncii: "Avem o problemă de atitudine"

După ce mii de oameni ieșiți la pensie s-au plâns că așteaptă să le fie soluționate dosarele de recalculare, chiar și de un an, Ministrul Muncii a început un amplu control, în toată țara.

Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor:
Ministrul Muncii, despre recalcularea pensiilor: "Voi cere mai mulți bani de la Guvern"

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat, joi, că va cere o suplimentare a bugetului Casei Naționale de Pensii, banii fiind necesari pentru plata pensiilor recalculate.

Lazea, BNR:
Lazea, BNR: "Legea pensiilor se bazează pe bani pe care statul român nu îi are"

Amânarea majorării punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 la 1,775 lei este singura măsură capabilă să aducă deficitul în apropiere, dar marginal peste limita de deficit bugetar de 3%

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.