Fost șef de cabinet al unui secretar de stat la Transporturi, condamnat după ce a vrut să-și salveze șeful. Ce s-a întâmplat
Curtea de Apel București a tranșat luni definitiv un scandal de corupție mai puțin obișnuit. Judecătorii au decis condamnarea fostului șef de cabinet al unui secretar de stat din Ministerul Transporturilor.
Acesta din urmă a condus cu viteză foarte mare pe Autostrada Soarelui. Ca să nu rămână fără permis, demnitarul și-a convins subalternul să declare că el a fost la volan și, implicit, a încălcat legea. Adevărul a ieșit însă la iveală.
Fostul șef de cabinet nu va ajunge după gratii, dar va trebui să muncească în folosul comunității. Celălalt își așteaptă încă sentința.
Stejărel Nistor Dumitru a fost condamnat definitiv la 2 ani, 2 luni și 20 de zile de închisoare. Fost șef de cabinet al secretarului de stat de la Transporturi, Ionel Minea, Stejărel Nistor și-a asumat vina de fi încercat să își salveze ilegal șeful, care condusese cu viteză excesivă pe Autostrada Soarelui, când radarul l-ar fi surprins cu 201 de kilometri pe oră.
O abatere pentru care trebuia să i se supende permisul vreme de 90 de zile. Ca să poată conduce în continuare, Minea l-ar fi convins pe șeful său de cabinet să le spună polițiștilor că de fapt el s-ar fi aflat la volan. Înțelegerea a ajuns în atenția DNA care i-a pus sub acuzare pe cei doi.
”Prin sancționarea unei alte persoane (Stejărel Nistor n.r.) decât cea care a comis contravenția, s-au creat condiţiile de periclitare a siguranţei pe drumurile publice și un folos necuvenit inculpatului Minea Ionel constând în aceea că a avut posibilitatea de a conduce autovehiculul şi în perioada de 90 de zile în care acestuia ar fi trebuit să i se suspende dreptul de a conduce autovehicule”. (Sursa- Rechizitoriul DNA)
Fostul secretar de stat nu și-a recunoscut vina
Stejărel Nistor nu va face nicio zi de închisoare, pentru că judecătorii au validat înțelegerea făcută de fostul șef de cabinet cu procurorii anticorupție prin care și-a recunoscut vinovăția și i-au suspendat executarea pedepsei. Va fi însă ținut sub supraveghere pentru o perioadă similară condamnării.
Ovidiu Oanță: ”Pe toată durata supravegherii, fostul șef de cabinet trebuie să respecte mai multe obligații, inclusiv să anunțe autoritățile cum își câștigă existența. Dar mai ales să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, fie la Primăria Otopeni, fie la Direcția de Asistență Socială din localitate. A fost avertizat că, dacă în această perioadă va mai comite vreo infracțiune, va fi trimis după gratii''.
În schimb, fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Ionel Minea nu și-a asumat acuzațiile de corupție. Și pentru că nu a încheiat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției și nici nu a mers pe procedura simplificată a asumării răspunderii, soarta îi va fi decisă de Tribunalul Ilfov. În acest caz, însă, nu i se mai reduc cu o treime limitele de pedeapsă.