Dosarele DNA, în pericol. Un magistrat a decis să amâne judecata în patru cazuri de corupţie


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Noiembrie 2018 22:10
Categorie: Stiri Justitie

Articolul care nu le mai permite procurorilor anticorupție să activeze în instituție fără să fi susținut înainte un concurs pune în pericol dosarele DNA, inclusiv pe cele care au ajuns în instanță.

În timp ce Consiliul Superior al Magistraturii consideră că regula e valabilă doar pentru viitor, unii avocați susțin contrariul și profită de situație. Controversa urmează să fie tranșată de Curtea Constituțională.

Un magistrat de la Tribunalul Bucureşti a decis joi să amâne pentru 4 săptămâni judecata în patru cazuri de corupţie. Nu vrea să rişte anularea oricăror acte sau chiar a sentinţelor pe motiv că în procesele sale a girat participarea unui procuror DNA care nu ar avea dreptul.

Totul după ce luna trecută Guvernul a adoptat la iniţiativa Ministrului Justiţiei controversata Ordonanţă de Urgenţă 92 prin care stabilea că în DNA pot activa doar magistraţi cu o vechime minimă de zece ani care au susţinut un concurs.

În prezent, niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu ocupă postul în urma unui concurs. Magistraţii de aici au fost numiţi fie în urma unui interviu conform vechii legi, fie prin delegare după adoptarea de luna trecută a Ordonanţei 92.

Iar avocaţii inculpaţilor merg şi mai departe.

Alex Morărescu: "Şi actele de urmărire penală îndeplinite sau făcute de acești procurori sunt lovite de nulitate absolută."

Secţia de procurori a CSM este de părere că ordonanţa lui Tudorel Toader se aplică doar în viitor şi că actualii procurori de la DNA pot să îşi continue anchetele. Curtea de Apel Bucureşti a sesizat Curtea Constituţională pentru a tranșa problema.

Teoretic, dacă magistraţii Curţii vor stabili că Ordonanţa 92 îşi produce efectele din momentul publicării în Monitorul Oficial, DNA s-ar putea închide. Ar trebui să fie angajaţi alţi procurori prin concurs iar în dosarele de la instanțe s-ar putea dispune întreruperea cursului judecăţii.

Potrivit statisticilor oficiale, DNA are 763 de dosare pe rolul instanţelor de judecată, inclusiv pe cele de la Instanţa Supremă, unde sunt judecaţi între alţii liderii celor două camere ale Parlamentului Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO