CSM cere Guvernului să abroge Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei


Ultimul update: Luni 25 Februarie 2019 15:32
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2019 15:18
Categorie: Stiri Justitie
csm

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât luni transmiterea unei solicitări către Guvernul României prin care cere abrogarea ordonanţei. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transmiterea unei solicitări către Guvernul României în vederea abrogării Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.7/2019, cu excepţia dispoziţiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării Consiliului Superior al Magistraturii.

Decizia a fost luată cu o majoritate de 12 voturi DA, la 3 voturi NU. 1 vot a fost nul. Solicitarea a apărut pe site-ul CSM luni după-amiază, fiind primul punct pe ordinea de zi a Consiliului.

Premierul a declarat însă luni după-amiază că nu se pune problema abrogării ordonanţei. "Ceea ce vreau să subliniez este că nu vom renunţa la OUG. Am văzut ieşiri în spaţiul public care au solicitat să renunţăm la această OUG în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune din dorinţa unora de a face acest lucru", a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat marţi într-o conferință de presă adoptarea a două ordonanțe de urgență ale Guvernului - una dintre acestea vizând modificarea legilor justiției. Toader a anunțat că - pentru numirea șefilor marilor parchete - DNA, DIICOT, Parchetul General - va fi nevoie de un aviz de la plenul CSM, și nu de la Secția pentru procurori a CSM, cum era până acum.

De asemenea, ministrul declarat că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile.

În urma celor două ordonanţe de urgenţă numeroase instanţe şi parchete din România, printre care DIICOT au anunţat că-şi suspendă sau îşi reduc activitatea. Ministrul Tudorel Toader nu a avut însă nicio reacţie, deşi magistraţii vorbesc deja de o posibilă greva generală în Justiţie.

În faţa valului de critici la adresa celor două ordonanţe de urgenţă, critici venite inclusiv din partea Comisiei Europene,Guvernul a anunţat consultări cu CSM şi asociaţiilemagistraţilor luni la ora 15:30. Între timp, zeci de mii de oameni au ieşit duminică seară în stradă în Capitală, dar şi în marile oraşe, cerând abrogarea ordonanţei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Dăncilă, despre OUG 7: ”Vom vedea care sunt punctele care A CREAT această nemulțumire”
PLUS contestă OUG pe Legile Justiţiei.
Protest în București față de OUG privind legile justiției. De ce a fost criticat Iohannis
FULLSCREEN
CSM cere Guvernului să abroge Ordonanţa de Urgenţă privind legile justiţiei
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO