Comisia de la Veneţia, despre revocarea şefei DNA: CCR îşi contrazice propria decizie din 2005
În opinia preliminară emisă joi, Comisia de la Veneţia analizează şi controversele privind procesul de revocare a procurorului-şef al DNA.
Comisia vorbeşte, în opinia emisă vineri, despre decizia Curţii Constituţionale privind revocarea şefei DNA, pe care o consideră "de mare importanţă pentru viitoarele reguli asupra revocărilor şi, aparent, şi asupra numirii procurorilor-şefi". Potrivit Comisiei, acestă decizie "conferă o putere crucială Ministrului Justiţiei în revocarea procurorilor-şefi, lăsându-i Preşedintelui doar un rol simbolic".
Potrivit deciziei CCR din 30 mai 2018, “Preşedintele României îi poate opune Ministrului Justiţiei un drept de veto limitat. Preşedintele României îi poate opune numai dreptul său de a verifica legalitatea propunerii, putând-o refuza doar în cazul în care propunerea nu respectă condiţiile legii”.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
CITEŞTE AICI MOTIVAREA DECIZIEI CCR
Comisia de la Veneţia atrage atenţia asupra fapului că CCR a luat în trecut o decizie complet diferită: cea din cazul Kovesi este practic opusul deciziei CCR din 6 iulie 2005, care afirma că rolul Preşedintelui în numirea procurorilor nu poate fi pur formal. "Aceste diferenţe sunt greu de reconciliat şi situaţia constituţională precisă rămâne mai degrabă neclară".
"Actuala decizie duce în mod clar la o întărire a puterilor Ministrului Justiţiei în raport cu Parchetul, când ar trebui, mai ales în contextul actual, ca situaţia să fie exact invers, să fie întărită independenţa procurorilor şi să fie păstrat şi întărit rolul unor instituţii precum Preşedinţia şi CSM care pot contrabalansa influenţa Ministrului", se arată în documentul Comisiei de la Veneţia.
Sursa: Pro TV
Etichete: CCR, presedinte, dna, Comisia de la Veneția, legile justiției,
Dată publicare:
13-07-2018 17:16