Un computer Apple-1, vandut personal de Steve Jobs in 1976, achizitionat pentru 365.000 de dolari

Ultima actualizare: 15-12-2014 01:34
Steve Jobs

Un computer Apple-1, pe care cofondatorul companiei, Steve Jobs, l-a vandut personal din garajul parintilor sai pentru 600 de dolari, in 1976, a fost vandut joi, la o licitatie organizata de Christie's, pentru 365.000 de dolari, informeaza Reuters.

Computerul Ricketts Apple-1, numit astfel dupa primul sau proprietar, Charles Ricketts, este singurul calculator Apple-1 despre care mai exista documente care atesta ca a fost vandut personal, in 1976, de Steve Jobs unui client, din casa familiei cofondatorului Apple, din Los Altos, in California, potrivit casei de licitatii Christie's.

Suma obtinuta la licitatie pentru acest computer, de 365.000 de dolari, a fost putin sub estimarea minima a casei de licitatii, care stabilise o valoarea intre 400.000 si 600.000 de dolari. In luna octombrie, organizatia Henry Ford a platit 905.000 de dolari pentru un computer din aceeasi gama.

Dintre cele cateva sute de computere Apple-1 produse, mai exista sub 50, potrivit datelor din domeniu.

In cadrul aceleiasi licitatii, Rijksmuseum din Amsterdam, cu ajutorul a diferite fundatii (Rembrandt Society, BankGiro Loterij, VSB fund, Mondriaan Fund) si donatori privati, a cumparat o figura bahica ce sustine un glob pamantesc, lucrare de arta din secolul al XVII-lea, realizata de Adrien de Vries, platind 27,9 milioane de dolari. Pretul estimat al sculpturii era situat intre 15 milioane si 25 de milioane de dolari.

"Pretul obtinut urmeaza tendinta actuala de obtinere a unor preturi extraordinare pentru capodopere ale artei", a declarat Jussi Pylkkanen, presedinte global al casei Christie's, care a si condus licitatia.

Unul dintre obiectele a caror vanzare era cea mai asteptata, pe care Christie's l-a prezentat drept "vanzare exceptionala", a fost retras de la vanzare dupa 11 ore, cand administratorii averii actritei Joan Fontaine, care a murit in urma cu un an, la varsta de 96 de ani, au decis ca statueta Oscar, obtinuta de Fontaine la categoria cea mai buna actrita, pentru rolul din filmul "Suspiciune/ Suspicion", din 1941, regizat de Alfred Hitchcok, sa nu mai fie vanduta alaturi de restul obiectelor din colectia vedetei de cinema.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO