Tehnologia care va revolutiona constructia de masini. Imprimanta 3D inlocuieste oamenii si robotii

Ultimul update: Vineri 12 Mai 2017 00:02
Data publicarii: Marti 09 Mai 2017 07:51
Categorie: Smart things

Un cercetator din Brasov a construit un motor intreg cu ajutorul imprimantelor 3D. Astfel, a redus costurile realizarii de prototipuri de la cateva milioane de euro la doar cateva mii. Inovatia sa ar putea reduce in viitor chiar si pretul masinilor.

Motorul are doar 10 centimetri cubi si pare a fi mai mult o jucarie. Tehnologia prin care a fost construit este insa de ultima generatie pentru ca cercetatorul a folosit doar imprimante 3D cu pulberi metalice.

Cercetator: "Avem aici printate blocul motor, chiuloasa si pistonul care nu se vede, printate din pulbere de aluminiu, pe o imprimanta tip slm. Tot acolo au fost imprimate si arborele interior si distribuitorul din carburator."

La fel au fost realizate si toba de esapament, carburatorul si biela. Noutatea nu este insa motorul in sine ci costurile reduse pentru realizarea fiecarei piese. Tehnologia clasica este mult mai scumpa.

Valentin Stamate, cercetator: "Probabil, pentru realizarea unui prototip de acest gen s-ar duce la cateva milioane de euro datorita faptului ca trebuie realizate o gramada de matrite care stim cu totii cat de scump costa."

Imprimanta 3D Bio, ce ar putea printa organe, cumparata la Timisoara. "Am inceput cu urechea, e cel mai simplu"

Sorin Munteanu, directorul Departamentului de Stiinta Materialelor: “Acest procedeu este foarte util in cazul pieselor cu geometrie complexa care nu se pot realiza prin procedeele obisnuite sau sunt mari consumatoare de timp."

Cercetatorul a avut la dispozitie un buget de numai 20.000 de euro, dar si cateva imprimante 3D. Acestea sunt folosite si pentru proiecte comandate de diverse companii.

Tehnologia imprimarii 3D are numeroase aplicatii, inclusiv in constructia de cladiri si in medicina.

Viorel Abrudan, rectorul Universitatii Transilvania: "Din 2012 pana in 2016, valoarea contractelor de cercetare si asistenta tehnica ale universitatii s-a dublat, de la 1,3 milioane de euro pana la peste 2,8 milioane de euro."

Institutul de cercetare de la Brasov a fost infiintat in 2013, iar aici functioneaza 30 de centre de dezvoltare.

Inventiile romanilor care au ajuns sa fie fabricate la scara larga: imprimanta 3D sau masina de scuturat fructele din pomi

Inventiile romanilor care au ajuns sa fie fabricate la scara larga: imprimanta 3D sau masina de scuturat fructele din pomi

PRO TV Plus

iLikeIT. Toate emisiunile, serialele și Știrile PRO TV sunt disponibile online GRATUIT

Trucul prin care puteți accesa Facebook sau WhatsApp în țările unde sunt interzise

iLikeIT. Ce îmbunătăţiri vor aduce telefoanele viitorului. În câţiva ani, vor fi pliabile

iLikeIT. Jocul săptămânii: God of War 4

iLikeIT. Cele mai spectaculoase gadgeturi audio pe care le puteţi cumpăra

Partenerul perfect pentru cumpărături. Un robot care ne urmează și cară sacoșele

robotul sophia

Robotul Sophia, așteptat la București de 3000 de oameni. Biletele, vândute integral