Inventiile romanilor care au ajuns sa fie fabricate la scara larga: imprimanta 3D sau masina de scuturat fructele din pomi

23-02-2017 19:54


Cu pasi mici, dar fermi, inventatorii nostri cuceresc piata cu creatiile lor.

De la imprimante 3D si instalatii de purificare a apei, pana la masina care scutura fructele din pomi, ele sunt fabricate la scara larga.

Investitorii care au avut curaj sa parieze pe inventiile romanesti sunt in general din strainatate. Iar produsele merg la export si aduc profit bun.

Khaled Al Mezayen s-a nascut la Bucuresti acum 31 de ani. Parintii lui, mama romanca si tata sirian, erau studenti la Medicina. A copilarit la Fagaras la bunicii din partea mamei, dar si in Franta unde a terminat doctoratul in farmacie industriala.

Razboiul din Siria l-a motivat sa caute o solutie pentru rezolvarea problemei lipsei apei potabile in zonele afectate de razboi sau in taberele de refugiati. Asa ca dupa 3 ani de munca impreuna cu echipa sa a ajuns sa puna in functiune un dipozitiv care purifica orice sursa de apa dulce, cu un consum de energie foarte mic.

Inventator, prezentare functionare masinarie: "Apa intra pe lateral, vine intai intr-un prefiltru din inox care e ca o sita de 60 de micron, apoi in pompa care impinge apa in sticla reciclata, ca un fel de nisip. Este sticla reciclata pisata, electrogalvanizata si respinge tot ce inseamana bacteria electropositive. Apoi intram in carbune activ."

Un astfel de echipament poate asigura apa potabila pentru comunitati de pana la 5000 de suflete. A fost instalat deja in satul Cornatel din judetul Sibiu.

Khaled Al Mezayen, inventator: "Avem apa de rau, din Cibin asa arata. Dupa ce am filtrat-o este transparenta, fara bacteria si virusi si perfect potabila."

Reporter: "Se poate bea?"

Khaled Al Mezayen: "Da."

Un astfel de echipament ajunge sa coste intre 17.000 si 25.000 de euro. Aparatul se asambleaza acum la Cluj, cu componente fabricate in Uniunea Europeana. Producatorul are comenzi si din Madagascar, India sau Nigeria.

Un alt tanar din Timisoara a ajuns sa exporte imprimante 3D in toata lumea, apreciate pentru calitate. Imprimatele lui fac parte dintr-un proiect important pentru a printa organe umane la centrul de cercetare din Timisoara, insa au ajuns si in Europa si America.

Calin Brandabur, inventator: "Avem impimante in Norvegia, Suedia, Olanda, Franta, Germania, Italia si peste ocean in Canada, Statele Unite si recent Brazilia. In Romania deosebi pentru ca am preferat clientii apropiati de noi pentru ca este un produs care trebuie imbunatatit continuu'.

Tot la Timisoara, l-am gasit si pe Remi Radulescu. Are 12 inventii brevetate si premiate la cele mai mari concursuri de la Geneva. Una dintre ele este masina de scuturat fructele din pomi. Inventatorul spera ca din vara va fi produsa in strainatate.

Remi Radulescu, inventator: "Vreau sa o export in tari care produce maslinele. Ei mi-au spus: domne, este un avantaj deosebit solutia dumneavoastra pentru ca deosebire de solutia clasica care agata si scutura pomul in cativa ani se usuca pomul."

Din Romania nu a primit nici o cerere, desi masina ar putea fi folosita la livezile amenajate cu fonduri europene.

VIDEO PROTVPLUS.RO