Imprimanta 3D Bio, ce ar putea printa organe, cumparata la Timisoara. "Am inceput cu urechea, e cel mai simplu"
Daca aparitia imprimantei 3D care printeaza obiecte nu mai este un secret pentru nimeni, iata ca a aparut acum si imprimanta 3D Bio, care printeaza organe.
Momentan doar ipotetic, pentru ca proiectul inventat de un timisorean este deocamdata in teste. Asta nu i-a oprit insa pe specialistii de la centrul de cercetare din Timisoara sa cumpere imprimanta, prima de acest gen din Romania si sud-estul Europei.
Scenariul pare mai degraba unul demn de filmele S.F., dar specialistii din vestul tarii asigura ca in viitor vor putea "printa" rinichi, piele sau vase de sange.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Calin Bandabur, CEO Symme: "Diferenta dintre printarea clasica 3D si printarea biologica consta doar in material. Adica facem o structura biologica din colagen. In anumite pozitii strategice sunt introduse celule care dupa terminarea printarii si inceperea hranirii lor, practic se iau functiile si structurile functionale ale organului printat."
Procesul de printare este unul complex.
Calin Bandabur, CEO Symme: "Am inceput cu urechea, care e cel mai simplu, e un cartilaj nevascularizat."
Primul pas consta in pregatirea celuleor stem care trebuie tinute cateva zile in conditii speciale.
Lavinia Iiliesi, biolog: "Aceste celule sunt puse pe o placa pentru a adera pe suprafata acestei placi, iar celulele se inmultesc cu usurinta. Aceste celule care sunt in mediu se injecteaza in imprimata 3D impreuna cu colagen, dupa care se da forma urechii."
De la pornirea imprimantei este nevoie de cel putin doua ore pentru crearea unei urechi, de exemplu. Ea este multiplicata din zece milioane de celule stem si colagen."
Medicii sunt incantati.
Prof. univ. dr. Mihai Ionac, Clinica de Chirurgie Vasculara: "Cererea este foarte mare si exista situatii in care nu avem la indemana aemenea mijloace. Pacientii ori mor, ori devin handicapati, amputati."
Exista o sansa in plus la viata si pentru pacienti cu maladii cumplite.
Prof. dr. Virgil Paunescu, coordonator Oncogen: "Ideea este de a disocia o metastaza si de a o printa, pentru ca altfel o reconstituire nu se poate face decat prin printare 3D."
Deocamdata, bio-imprimanta se afla in teste.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, organe, bio, imprimanta 3d, printare, biolog,
Dată publicare:
10-10-2016 08:37