SUA si Europa au fost lovite de unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istorie. Ce website-uri au fost afectate
Departamentul pentru Securitate Interna al Statelor Unite (DHS) si Biroul Federal de Investigatii (FBI) au anuntat ca desfasoara anchete dupa ce 2 atacuri cibernetice masive au perturbat, vineri, mai multe website-uri ale unor companii celebre americane.
Printre acestea s-au aflat Twitter, Spotify, Paypal, CNN, New York Times, Amazon si Reddit, informeaza Reuters, potrivit Agerpres.
Atacatorii au folosit sute de mii de dispozitive conectate la internet care fusesera infectate cu o luna inainte cu un virus numit Mirai. Acest cod informatic le-a permis sa declanseze intreruperile paginilor online si ale serviciilor provider-ului de internet Dyn.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Atacurile au inceput pe coasta de est a SUA si apoi s-au raspandit si in alte parti ale tarii, precum si in Europa.
Potrivit companiei Dyn, cu sediul in New Hampshire, amenintarile au venit de la milioane de adrese de internet, fapt ceea ce face ca acest atac cibernetic sa fie considerat unul dintre cele mai mari din istorie, mai arata sursa citata.
"Complexitatea atacurilor este ceea ce face ca acest lucru sa fie o mare provocare pentru noi'', a declarat Kyle York, director de strategie in cadrul Dyn.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat ca DHS, insarcinat cu monitorizarea amenintarilor cibernetice impotriva Statelor Unite, se ocupa de aceasta situatie adaugand ca inca nu au fost identificati autorii atacului. ''La acest moment, nu am nici o informatie de furnizat despre cine ar putea fi responsabil de aceasta activitate malicioasa'', a spus Earnest, potrivit Statesman.com.
FBI si Dyn investigheaza la randul lor acest atac cibernetic. ''Inginerii nostri continua sa investigheze si sa reduca mai multe atacuri directionate impotriva infrastructurii DNS a Dyn'', a comunicat compania dupa miezul noptii.
Hackerii au declansat atacurile complexe prin dispozitive obisnuite precum webcam-uri si aparate digitale de inregistrare, intrerupand accesul la unele dintre cele mai cunoscute site-uri de internet, arata Reuters.
Atacul nu a afectat numai Statele Unite, ci si unele regiuni din Europa. Amazon a raportat ca atacul a afectat temporar si utilizatorii din vestul continentului european, iar Twitter a anuntat ca unele site-uri de stiri nu au putut fi accesate de unii utilizatori din Londra. Reprezentantii PayPal au fost mai rezervati, comunicand ca intreruperile i-au impiedicat pe unii clienti din ''anumite regiuni'' sa faca plati online.
Atacul cibernetic masiv de vineri vine pe fondul cresterii temerilor legate de amenintarile hackerilor la adresa SUA, inaintea alegerilor prezidentiale.
Atacul a fost de tip ''Distributed Denial of Service'' (DDoS), care vizeaza blocarea serverelor pe care se afla gazduite platformele respective de internet. Incidentul s-a produs in jurul orelor 11:10 GMT, conform unui anunt facut de compania Dyn.
Alte site-uri afectate au fost Airbnb, Box, Boston Globe, New York Times, Github, Reddit, Heroku, Freshbooks, precum si site-urile grupului Vox Media, scrie techcrunch.com.
Contactati de AFP, cei de la Twitter nu au comentat acest incident.