Cel mai mare atac cibernetic din istorie. Ce sunt sfatuite sa faca persoanele cu cont de mail la Yahoo


Ultimul update: Luni 26 Septembrie 2016 07:10
Data publicarii: Vineri 23 Septembrie 2016 19:21
Categorie: Smart things

Aveti un cont de email pe Yahoo? Daca da, atunci exista riscul sa fiti una dintre victimele unui mare atac cibernetic, la nivel planetar.

Compania Yahoo a recunoscut abia acum ca in 2014 piratii informatici au furat date din 500 de milioane de conturi. Anul trecut, un numar de 200 de milioane de astfel de informatii au fost scoase la vanzare pe piata neagra. In timp ce FBI a anuntat ca a inceput o investigatie , utilizatorii sunt sfatuiti sa isi schimbe parolele.

O investigatie recenta a Yahoo a confirmat faptul ca o copie a unor informatii asociate unor conturi Yahoo a fost furata in 2014, de ceea ce pare a fi un actor statal.

In lumina acestei investigatii, Yahoo crede ca informatiile asociate a 500 de milioane de conturi au fost furate de hackeri. Yahoo lucreaza indeaproape cu autoritatile pentru a rezolva aceasta problema.

Este poate cel mai mare atac cibernetic de aceasta natura din ultimii ani, sustin specialistii in securitate, iar FBI a confirmat informatia si a inceput o ancheta.

Stefan Tanase, expert in securitate cibernetica: "Dimensiunile acestui atac duc in directia unui atacator de tip statal mai degraba decat un atacator de tip infractor digital. In momentul de fata orice agentie de spionaj e interesata in a acapara cat mai multe informatii din mediul digital, astfel incat orice cont de email poate fi vizat de un astfel de atacator. "

Practic, hackerii au furat nume, adrese de email, numere de telefon, date de nastere si chiar intrebarile si raspunsurile care tin de mecanismul de protectie sau de recuperare a parolei uitate.

Bogdan Botezatu, specialist in amenintari cibernetice: "Ce fac hackerii de obicei e sa verifice cate din adresele de email sunt valide, sa le puna intr-o baza de date si sa le vanda pe piata neagra. "

Inca de vineri dimineata, compania a inceput sa le trimita utilizatorilor sai mesaje de notificare pentru schimbarea de urgenta a parolelor, chiar daca acestea au fost schimbate recent.

Pe langa schimbarea obligatorie a parolei, specialistii va recomanda sa folositi si autentificarea in mai multi pasi.

Adica, la detaliile de logare spre exemplu, sa treceti numarul personal de telefon si mai multe intrebari de securitate. Totodata , trebuie schimbate si parolele conturilor de pe retelele de socializare pe care va logati cu contul de Yahoo.

Yahoo sustine pe de alta parte ca infractorii cibernetici nu au reusit sa obtina si informatiile criptate: adica parolele efective de email, datele referitoare la cardurile de credit sau informatiii privind conturile bancare.
 

500 de milioane de conturi Yahoo, piratate. Ce date le-ar fi fost furate utilizatorilor
500 de milioane de conturi Yahoo, piratate. Ce date le-ar fi fost furate utilizatorilor
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery